Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Cecilia Lassfolks fertilitetstips

Cecilia Lassfolks fertilitetstips

För att kroppen ska ha de bästa förutsättningarna att bli gravid behöver den en massa näring. Vissa näringsämnen är viktigare än andra. Näringsämnen behövs både för hormoner, ägg och spermier.
Gravdimage

Den här texten är ett urklipp från Cecilia "Morotsliv" Lassfolks blogg. 

Klicka här för att läsa texten i sin helhet och klicka här för att lyssna på Holistics poddavsnitt "Konsten att bli gravid – Cecilia Lassfolk delar sin resa".


KONSTEN ATT BLI GRAVID – MED RÄTT LIVSSTIL

För att kroppen ska ha de bästa förutsättningarna att bli gravid behöver den en massa näring. Vissa näringsämnen är viktigare än andra. Näringsämnen behövs både för hormoner, ägg och spermier.

Jag kan inte nog understryka att det är precis lika viktigt för mannen som för kvinnan! Bland heterosexuella par som har problem att bli gravida, har det visat sig att det i 50% av fallen beror på manlig faktor, så mannen får absolut inte glömmas bort när man börjar förbereda sig inför en graviditet.


LIVSSTILFAKTORER

Rökning och snusning påverkar både äggen och spermierna negativt, eftersom nikotin påverkar blodcirkulationen, hormonnivåerna och kan öka den oxidativa stressen.

Precis som rökning så skapar alkohol oxidativ stress, vilket påverkar könscellerna – ägg och spermier. När det gäller ägg finns det mycket att önska kring forskningen när det gäller alkohols påverkan på äggkvalitet, men spermier är enklare att studera. De flesta studierna visar att en måttlig alkoholkonsumtion av högst 2 drycker per dag, inte verkar ha en påverkan på spermiekvaliteten.

Koffein kan påverka din hormonbalans eftersom för mycket koffein (mer än 2-3 koppar kaffe per dag) kan alltså påverka hur olika hormoner metaboliseras i kroppen och på så sätt även hur bra din menscykel fungerar.

Överviktiga och underviktiga är överrepresenterade bland ofrivilligt barnlösa, men man ska inte stirra sig blind på vågen utan istället fokusera på om det finns underliggande orsaker till viktproblemen som påverkar fertiliteten eller om viktproblemen bidrar till en hormonell obalans som i så fall kan göra det svårare att bli gravid. Bukfetma, högt blodsocker och höga blodfetter sänker halterna av hormonet testosteron som är nödvändigt för manlig fertilitet.

Det är alltid bra att försöka äta så balanserat och hälsosamt som möjligt, och att se till att få i sig alla näringsämnen man behöver. Ät bra fetter, grönsaker, frukt, fågel, fisk och skaldjur, fullkorn, och olika nötter är bra för manlig fertilitet. Kost som bidrar till oxidativ stress, till exempel produkter med tillsatt socker, bör undvikas. Detsamma gäller sojaprodukter.

Träna lagom mycket och undvik överdriven stress för kroppen. Studier har visat att både inaktivitet och överträning påverkar spermiekvaliteten negativt. 45 min träning (aerobisk eller styrketräning), tre gånger i veckan har mest positiv effekt på både spermiekvaliteten och de hormoner som är inblandade i manlig reproduktion. Träning minskar också den oxidativa stressen och förbättrar måendet.

Spermier är väldigt känsliga för värme, så undvik att utsätta testiklarna för mycket värme då det kan påverka spermieproduktionen negativt.


Läs hela Cecilias blogginlägg här. 

Cecilia Lassfolk
Tillskott kapslar
Färgglad kål
Näringsbehovet ökar också när du väl är gravid, eftersom fostret kräver näring för att kunna utvecklas och växa. Mest bekant är kanske folsyra (folat), men alla näringsämnen viktiga på olika sätt. Kroppen behöver näring för att reparera celler och producera hormoner, hälsosamma ägg och ägglossning, och när det gäller kvinnans samt barnets hälsa är tidpunkten före, under och efter graviditeten kritisk.

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic