Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Kan mjölksyrabakterier ersätta den egna floran?

KAN MJÖLKSYRABAKTERIER ERSÄTTA DEN EGNA FLORAN?

MAGHÄLSA
Mjölksyrabakterier som vi tillför via tillskott ersätter inte den egna bakteriefloran, men gynnar de egna ”goda” bakterierna i tarmen. Så man ”knuffar” inte undan egna ”goda” bakterier utan gynnar dem. Däremot kommer andra bakterier som inte trivs bra ihop med mjölksyrabakterier att minska i antal.

Detta beror på att bakterier är ganska kinkiga vad gäller miljön. Mjölksyrabakterier skapar ett pH som de trivs i och som andra liknande bakterier trivs i. Men bakterier som önskar ett annat pH kommer inte tycka livet är lika roligt längre. Allt handlar alltså om att skapa rätt miljö i tarmen.


Kan man överdosera mjölksyrabakterier?


Man kan i princip säga att man inte kan överdosera mjölksyrabakterier. Ofta innehåller ett tillskott 1-20 miljarder bakterier per kapsel, medan tarmfloran innehåller ca 100 000 miljarder bakterier. MEN ju mer obalans man har i bakteriefloran desto större är risken att man får vissa reaktioner när man börjar med mjölksyrabakterier såsom gaser, lös eller hård avföring mm. Dessa symtom avklingar som regel inom en vecka. Detta beror inte på att mjölksyrabakterierna är skadliga utan på den ”bakteriella krigföring” som blir i tarmen. Händer det, minska då dosen mjölksyrabakterier.


Det finns lägen då man ska vänta med mjölksyrabakterier exempelvis vid kraftig svampinfektion och problem med parasiter. I dessa lägen behöver man först inta något som minskar mängden svamp och parasiter. Efter det kan man använda mjölksyrabakterier.


Kan man överdosera fibrer som FOS?


En del individer är känsliga för fibrer i allmänhet och kan också få mycket gaser och känningar i magen av FOS (fruktooligosackarider) och liknande. Oftast är det så små mängder av FOS i kapslar och tabletter så att det inte blir några problem. Men om man tar pulver av FOS/Inulin/GOS mm. så får man känna in vilken dos som funkar på en själv. För de flesta så är fibrer som FOS, i lagom mängd bara bra.


Varierad kost ger en varierad tarmflora.


Det bästa sättet att få en så varierad tarmflora som möjligt att äta varierat. Analyserar man tarmfloran kan man direkt se en ökad mångfald om personen börjat äta fler olika typer av råvaror. Tillskott av mjölksyrabakterier supportar systemet, men kosten är grunden.


/Anna Widell, produktspecialist

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic