Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Kan prebiotika förkorta infektioner hos spädbarn?

Kan prebiotika förkorta infektioner hos spädbarn?

IMMUNHÄLSA
Det blir tydligare och tydligare att de bakterier som finns i spädbarns tarmar “programmerar” hälsan genom hur de påverkar immunsystemet. Därför är det kanske inte förvånande att en studie fann att prebiotika kan förkorta infektioner hos små barn.

När barn föds finns inte många bakterier i deras tarmar och de behöver inom kort få dessa från sin omgivning. Vad små barn äter är ett av de viktigaste sätten för dem att få i sig bakterier och mat till dem för att de ska, som det heter, kolonisera tarmen.


Bröstmjölk ger mat till bakterier


Barn som får bröstmjölk har i sina tarmar främst bifidobakterier, som ofta kopplas till god hälsa, och deras tarmflora utvecklar långsammare sin artrikedom. Spädbarn som får bröstmjölksersättning får istället fler olika arter av bakterier snabbare och får mer E.Coli, Clostridium och Bakteroides.


Vad är det då i bröstmjölk som ger denna effekt? I mjölken finns en typ av sockerarter, oligosackarider, som man länge inte förstod funktionen av. Nu vet vi att syftet med dessa är att vara bränsle till goda bakterier i tarmen - det vill säga de är prebiotika. Dessa sockerarter kan nämligen inte bebisen bryta ner utan det är bakteriernas jobb. Från dessa sockerarter producerar de laktat och smörsyra, eller butyrat. Smörsyra har många effekter på hälsan och immunsystemet. Vill du läsa mer om smörsyra kan du göra det här.


Dessutom har tarmfloran hos små barn en roll att tidigt stimulera den lymfvävnad som finns kring våra tarmar (gut-associated lymphoid tissue eller GALT) och har därför enligt forskare stor betydelse för välfungerande tarmar och för spädbarnets hälsa och välmående. 


Vad göra när det inte går att ge bröstmjölk?


Det finns omständigheter när det inte är möjligt att amma barnet och då konstaterar författarna till en studie att:


“En strategi för att barn som får ersättning ska få en tarmflora som liknar den hos ammade barn är att berika ersättningen med prebiotika som inulin, fruktaner och galaktooligosackarider (GOS). Liknande för den prebiotika som finns i bröstmjölk, fermenteras dessa till laktat och smörsyra samt ser till att bifidobakterier stimuleras.”


Tidigare studier har visat att tillskott av inulin förändrar tarmfloran hos ersättningsmatade barn så att det blir mer lik ammade barn.


Hur kan bakterier och prebiotika förändra små barns tarmflora?


En spansk studie från april 2021 visar resultat från en randomiserad och kontrollerad studie där barn slumpats till att få extra prebiotika i sin ersättning eller placebo. De barn som fick extra prebiotika fick inulin i tre former, alla med varierande längd på sockerkedjan.


Sammanfattningsvis blev resultaten att barnen som fått tillskottet åt lika mycket av den ersättningen som barn som fått placebo. Den tolererades alltså väl vilket är viktigt.


De som fått goda bakterier och prebiotika hade färre dagar med infektioner, det vill säga färre dagar med feber över 38 grader. Tarmfloran innehöll fler bifidobakterier och dessutom var deras avföring mjukare.


Även om det inte gick att säkerställa en statistisk skillnad mellan grupperna, tenderade de barn som fått tillskott att gråta mindre. Trenden var också att de hade mindre besvär i form av hudutslag, eksem och allergier, även om detta inte heller gick att säkerställa statistiskt.


Forskarna avslutar med att konstatera att resultaten understryker att tarmfloran i tidig ålder har en koppling till immunförsvaret.Referens


Neumer F, Urraca O, Alonso J, et al. Long-Term Safety and Efficacy of Prebiotic Enriched Infant Formula-A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2021;13(4):1276. Published 2021 Apr 13. doi:10.3390/nu13041276


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8070502/


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic