Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Låga vitamin-D-nivåer? Det kan bero på dina gener

Låga vitamin-D-nivåer? Det kan bero på dina gener

D-VITAMIN
Vissa genvarianter påverkar hur mycket D-vitamin du behöver få i dig. Det visar en dansk studie som följt personer under vintermånaderna och sett effekterna av berikad mat plus artificiellt solljus.

Under sommaren fyller vi i bästa fall på av D-vitamin när det bildas genom att solen träffar huden. Under vintern sker inte samma reaktion då ljuset blir svagare och vi är beroende av tillskott och att vitaminet finns i kosten.


En dansk avhandling har ställt sig frågan om alla har lika lätt att hålla uppe sina D-vitaminnivåer under vintern eller om det finns genetiska skillnader?


Generna avgör D-vitaminets omsättning


I denna studie visade sig två gener, ett leverenzym med namn CYP2R1 och ett protein som binder D-vitamin (GC) vara avgörande för om personerna kunde ta till sig av D-vitamin i kosten eller artificiellt solljus.


Tester skedde vid två tidpunkter - dels i slutet av sommaren för att se hur personerna laddat upp och sedan mitt i vintern för att se hur de sjunkit under den mörkare årstiden.


Forskaren bakom studien förklarar:


“Resultaten visar att bärare av dessa genetiska varianter har de lägsta D-vitaminnivåerna sent på sommaren och deras nivåer minskar mest under vintern trots att de äter berikade livsmedel. De får även de minsta ökningarna när de får artificiellt solljus på huden jämfört med personer som inte har några riskgener.”


Förhoppning att hitta personer med ökad risk för brist


Eftersom D-vitaminbrist är kopplat till en rad olika ohälsotillstånd vill gärna forskarna hitta sätt att identifiera de som har störst risk, trots berikning av kost eller tillskott.


“Studieresultaten kan användas för att identifiera personer som genetiskt har högre risk för D-vitaminbrist.”, säger forskarna i sin artikel.


Studien visar däremot inte om personer med dessa genvarianter har ökad risk att insjukna i D-vitaminrelaterad sjukdom senare i livet. Referens


1.  Nissen J, Vogel U, Ravn-Haren G, Andersen EW, Madsen KH, Nexø BA, Andersen R, Mejborn H, Bjerrum PJ, Rasmussen LB, Wulf HC. Common variants in CYP2R1 and GC genes are both determinants of serum 25-hydroxyvitamin D concentrations after UVB irradiation and after consumption of vitamin D₃-fortified bread and milk during winter in Denmark. Am J Clin Nutr. 2015 Jan;101(1):218-27. doi: 10.3945/ajcn.114.092148. Epub 2014 Nov 5. PMID: 25527766.


2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25527766/


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic