Ledande inom kosttillskott och hälsa
Fri frakt från 299 kr & fri retur
Snabba leveranser
För återförsäljare
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Längre liv med vitaminer och mineraler

Längre liv med vitaminer och mineraler

Enligt en studie från National Institute of Health (NIH) kan tillskott av vitaminer och mineraler förlänga livet. Faktiskt med så mycket som 10 år! Hur är det möjligt?

I änden på alla våra kromosomer ligger DNA-segment som kallas telomerer. Man kan säga att telomererna sitter som små skyddande ”mössor” i änden på kromosomerna. Varje gång en cell delar sig förkortas telomererna. Ju äldre vi blir desto kortare telomerer får vi. Därför anger längden på telomererna hur långt vi kommit i åldringsprocessen.


Hur kommer då vitaminer och mineraler in i bilden? Jo, i studien på 586 kvinnor fann man att de kvinnor som dagligen intog multivitamin- och mineraltillskott hade 5,1% länge telomerer än övriga kvinnor. Teoretisk innebär detta 9,8 år längre livslängd.


Ett högt intag av vitamin C och E via kosten var också kopplat till längre telomerer, även hos kvinnor som inte intog tillskott. [i]


Vad kan vara förklaringen till detta? Oxidativ stress och inflammation bidrar till en snabbare förkortning av telomererna dvs. att vi troligtvis åldras snabbare.[ii] Många vitaminer och mineraler, däribland vitamin C och E, motverkar inflammation och oxidativ stress vilket kan förklara den skyddande effekten på telomererna.


Vitamin D och omega-3 förlänger också livet


I en studie fann man att skillnaden i telomerlängd mellan de med högst och lägst nivå av vitamin D i kroppen var 107 baspar, vilket motsvarar ca 5 år av åldrande.[iii] Vitamin D kan alltså hålla oss biologiskt unga längre!


Omega-3 är känt för att motverka inflammation och borde på så sätt också skydda telomererna. I en studie på hjärtpatienter mätte man telomerlängden och nivån av omega-3 i kroppen i början av studien samt efter 5 år. Hos de som i början av studien hade lägst nivåer av omega-3 i kroppen förkortades telomererna i en betydligt snabbare takt än hos de som hade högst nivåer av omega-3.[iv]


Referenser


[i] Qun Xu et la. Multivitamin use and telomere length in women. Am J Clin Nutr. 2009 Jun; 89(6): 1857–1863.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2714373/


[ii] Richards JB et al Homocysteine levels and leukocyte telomere length Atherosclerosis


2008;200:271-277


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Richards+Homocysteine+levels+and+leukocyte+telomere+length


[iii] Richards JB et al. Higher serum vitamin D concentrations are associated with longer leukocyte telomere length in women. Am J Clin Nutr 2007;86:1420-1425


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Richards+JB+et+al+Am+J+Clin+Nutr+2007%3B86%3A1420-1425


[iv] Farzaneh-Far et. al. Association of marine omega-3 fatty acid levels with telomeric aging in patientswith coronary heart disease. JAMA. 2010 Jan 20;303(3):250-7.


[i]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Association+of+marine+omega-3+fatty+acid+levels+with+telomeric+aging+in+patientswith+coronary+heart+disease.

[/i][/i][/i]