Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Längre liv med vitaminer och mineraler

Längre liv med vitaminer och mineraler

D-VITAMINOMEGA-3
Enligt en studie från National Institute of Health (NIH) kan tillskott av vitaminer och mineraler förlänga livet. Faktiskt med så mycket som 10 år! Hur är det möjligt?

I änden på alla våra kromosomer ligger DNA-segment som kallas telomerer. Man kan säga att telomererna sitter som små skyddande ”mössor” i änden på kromosomerna. Varje gång en cell delar sig förkortas telomererna. Ju äldre vi blir desto kortare telomerer får vi. Därför anger längden på telomererna hur långt vi kommit i åldringsprocessen.


Hur kommer då vitaminer och mineraler in i bilden? Jo, i studien på 586 kvinnor fann man att de kvinnor som dagligen intog multivitamin- och mineraltillskott hade 5,1% länge telomerer än övriga kvinnor. Teoretisk innebär detta 9,8 år längre livslängd.


Ett högt intag av vitamin C och E via kosten var också kopplat till längre telomerer, även hos kvinnor som inte intog tillskott. [i]


Vad kan vara förklaringen till detta? Oxidativ stress och inflammation bidrar till en snabbare förkortning av telomererna dvs. att vi troligtvis åldras snabbare.[ii] Många vitaminer och mineraler, däribland vitamin C och E, motverkar inflammation och oxidativ stress vilket kan förklara den skyddande effekten på telomererna.


Vitamin D och omega-3 förlänger också livet


I en studie fann man att skillnaden i telomerlängd mellan de med högst och lägst nivå av vitamin D i kroppen var 107 baspar, vilket motsvarar ca 5 år av åldrande.[iii] Vitamin D kan alltså hålla oss biologiskt unga längre!


Omega-3 är känt för att motverka inflammation och borde på så sätt också skydda telomererna. I en studie på hjärtpatienter mätte man telomerlängden och nivån av omega-3 i kroppen i början av studien samt efter 5 år. Hos de som i början av studien hade lägst nivåer av omega-3 i kroppen förkortades telomererna i en betydligt snabbare takt än hos de som hade högst nivåer av omega-3.[iv]


Referenser


[i] Qun Xu et la. Multivitamin use and telomere length in women. Am J Clin Nutr. 2009 Jun; 89(6): 1857–1863.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2714373/


[ii] Richards JB et al Homocysteine levels and leukocyte telomere length Atherosclerosis


2008;200:271-277


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Richards+Homocysteine+levels+and+leukocyte+telomere+length


[iii] Richards JB et al. Higher serum vitamin D concentrations are associated with longer leukocyte telomere length in women. Am J Clin Nutr 2007;86:1420-1425


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Richards+JB+et+al+Am+J+Clin+Nutr+2007%3B86%3A1420-1425


[iv] Farzaneh-Far et. al. Association of marine omega-3 fatty acid levels with telomeric aging in patientswith coronary heart disease. JAMA. 2010 Jan 20;303(3):250-7.


[i]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Association+of+marine+omega-3+fatty+acid+levels+with+telomeric+aging+in+patientswith+coronary+heart+disease.

[/i][/i][/i]

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic