Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Luftföroreningar – kan B-vitaminer skydda?

Luftföroreningar – kan B-vitaminer skydda?

B-VITAMIN
När vi inandas små, små partiklar av luftföroreningar påverkar det inte bara våra lungor utan hela kroppen, också vårt DNA. Resultatet blir bland annat mer inflammation. Enligt en liten, men väldigt intressant studie, verkar det som att vissa B-vitaminer kan ge ett skydd.

Många exponeras för luftföroreningar


När studien publicerades, 2017, uppskattade WHO att 92 procent av världens befolkning levde i en miljö där luftföroreningarna översteg WHO:s rekommendationer. Små, små partiklar av föroreningar (PM2.5) är ett stort problem. De fastnar i lungvävnaden och triggar inflammation både lokalt och i resten av kroppen. Åtgärder har lett till att mängden av dessa små partiklar (PM2.5) har minskat, men fortfarande är det vanligt med perioder av höga nivåer på många platser.


Vad händer i våra gener?


När vi inandas PM2.5  påverkas vårt genuttryck. Hur är det möjligt? Jo, föroreningarna påverkar det som kallas metylering. Metylering handlar om att metylgrupper (CH3-) kopplas på DNA-strängen och på sätt reglerar vilka gener som kommer till uttryck och vilka som är ”tysta”. Luftföroreningarna leder till ett ökat uttryck av gener som driver på inflammation och oxidativ stress. Men hur kommer B-vitaminer in i sammanhanget?


B-vitaminer ett skydd?


Metylering är beroende av flera olika näringsämnen, bland annat vitamin B6, B12 och folsyra. Forskarna ville därför testa om ett extra intag av vitaminerna kunde påverka den negativa effekten av PM2.5. Studien var en placebokontrollerad studie på tio friska vuxna som utsattes för PM2.5 eller frisk luft, under kontrollerade former med eller utan extra B-vitaminer. Man tittade på metyleringen av gener i vissa celler, före och efter exponering för PM2.5. Man fann att ett extra intag av vitamin B6, B12 och folsyra (2.5 µg/dag folsyra, 50 µg/dag vitamin B6, och 1 µg/dag vitamin B12) motverkade den negativa effekten av PM2.5 på metyleringen och därmed på genuttrycket.[1] Studien är väldigt liten, så det går inte att dra för stora slutsatser, vilket också har diskuterats forskare emellan.[2] Men den är ändå väldigt intressant.
1] Zhong J, Karlsson O, Wang G, et al. B vitamins attenuate the epigenetic effects of ambient fine particles in a pilot human intervention trial . Proc Natl Acad Sci U S A. 2017;114(13):3503–3508.


2] Zhong J, Speck M, Urch B, et al. Reply to Lucock et al.: Significance of interpretation and misinterpretation of a small mechanistic study. Proc Natl Acad Sci U S A. 2017;114(20):E3880–E3881. doi:10.1073/pnas.1704718114


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic