Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Må bra på jobbet

Må bra på jobbet

MENTAL HÄLSA
Vi spenderar en stor del av vår vakna tid på jobbet, vilket innebär att jobbet automatiskt blir en viktig och avgörande del i vårt totala välmående. Så hur kan man förbättra hälsan på en arbetsplats? Det är något vi diskuterar i det senaste avsnittet av vår podd Hälsa kommer inifrån.

Trots att intresset för en god hälsa ökar så ökar också antalet sjukskrivningar för till exempel utbrändhet, något som vi också har pratat om i ett tidigare avsnitt. Så att prioritera en hälsosam arbetsmiljö för att må bra på jobbet borde vara självklart för såväl arbetsgivare som arbetstagare. Men hur gör man det då? Ja, några tips och tankesätt att inspireras av får du i detta avsnitt.


Han hade två val


Den här gången har vi bjudit in vår egen vd Peter Hencz till poddstudion. Som högpresterande idrottare med stor kärlek till ishockey, styrketräning, försäljning och affärer var han ständigt på resande fot, jorden runt. Tills det en dag inte höll längre…


– Jag var i Thailand med jobbet och insåg efter ett läkarbesök att jag hade två val. Antingen byta livsstil för att må bättre eller också hoppa från ett tak, berättar Peter ärligt om vägskälet som innebar att han sade upp sig från sitt dåvarande arbete och började leta efter och prova andra vägar; vägar som skulle hjälpa honom till en mer balanserad och hälsosam livsstil.


Investerade i ”People and culture”


När han så småningom kom i kontakt med Holistics grundare Bertil Wosk och blev vd för företaget var det också självklart att försöka skapa en arbetsplats där människor vill vara, mår bra och trivs.


– Vi har bland annat skapat en funktion som vi kallar ”People and culture” dit medarbetarna kan vända sig och prata om precis allt. Sonja, som arbetar med People and culture hos oss, är legitimerad psykolog och rollen är helt frikopplad från HR-funktionen. Det kan finnas saker man inte vill ta med sin chef eller någon annan i sin närhet och då är det en fantastisk förmån att ha Sonja hos oss. Vi ser det som investering bland många just när det handlar om personalvård, säger Peter.


På samma sätt som Sonja jobbar med den mentala hälsan hos medarbetarna, så jobbar näringsterapeuten Leif med den fysiska hälsan hos medarbetarna. Hos Leif gör man olika tester för att upptäcka obalanser i kroppen och får sedan en handlingsplan för att komma tillrätta med dessa. Är du mer nyfiken på Sonja och Leif och deras kompetenser så har de båda medverkat i podden tidigare, Sonja i avsnittet ”Lyssna dig till framgång” och Leif i två avsnitt om sköldkörteln.


Skapa känslan av tillhörighet


Men att skapa en bra och välmående arbetsplats handlar inte bara om de yttre faktorerna som vi nämnt ovan, eller om gemensamma hälsosamma frukostar, träningspass, daglig meditation på arbetstid eller generöst med tid för att lära känna varandra under till exempel konferenser. Det handlar också, enligt Peter, om att skapa en arbetsplats som inte känns som ett jobb, även om man såklart kommer dit för att utföra ett arbete.


– Vi har ett fantastiskt fint och välkomnande kontor, men för att få rätt människor att trivas och vilja utvecklas med företaget måste man skapa både engagemang och känslan av tillhörighet, menar han. Alla människor vill känna sig som en del av något och därför jobbar vi också mycket med de bitarna. Vi jobbar även med att alla på företaget ska veta vart vi är på väg, vad företaget står för och att vi alltid har högt i tak och är så transparenta i organisationen som det bara går. Våra värdeord är kärlek, sanning och ansvar och vi vill ju leva som vi lär och då är det självklart att prioritera dessa bitar. Dessutom har vi som mål att bli Sveriges bästa arbetsplats.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic