Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Magnesium mot högt blodtryck – fungerar det?

Magnesium mot högt blodtryck – fungerar det?

STRESS & SÖMNMAGNESIUM
Magnesium kallas ibland för det lugnande mineralet eftersom det hjälper våra muskler att slappna av efter sammandragning. Detta gäller även muskelcellerna i våra blodkärl.

För lite magnesium har förknippats med stelare blodkärl och ökad risk för högt blodtryck.1] Därför har det gjorts många studier om magnesiumtillskott och högt blodtryck, och vissa har gett god effekt, men inte alla. En möjlig anledning till de motstridiga resultaten skulle kunna vara att man använt för låga doser av magnesium eller att studiedeltagarna tagit blodtrycksmediciner, vilket kanske har påverkat resultaten.


Analysen omfattar 49 studier

Intressant nog har en ny metaanalys2] just publicerats där forskarna tagit hänsyn till de här faktorerna. Analysen omfattar 49 studier om magnesiumtillskott mot högt blodtryck, och de olika studierna har grupperats efter typ av deltagare:

  • Personer med högt blodtryck som inte tog några blodtrycksmediciner
  • Personer med högt blodtryck som tog blodtrycksmediciner men ändå hade högt blodtryck
  • Personer med högt blodtryck som tog blodtrycksmediciner och hade normalt blodtryck

20 av studierna inkluderade deltagare i kategori 1. Resultaten från dem visade att det behövdes en dos på minst 600 mg magnesium per dag för att minska blodtrycket (både övertryck och undertryck). Men effekten gällde bara deltagare som hade brist på magnesium.


För deltagare i kategori 2 verkade det däremot räcka med doser på 240–600 mg per dag för att få en signifikant blodtryckssänkning. I kategori 3 gav magnesium ingen förändring av blodtrycket, inte ens vid högre doser på mer än 600 mg per dag.


Positiva effekter


Men även om magnesium inte sänkte blodtrycket hos personerna i kategori 3, förbättrade det andra riskmarkörer för hjärt-kärlbesvär, bland annat kärlfunktionen och halterna av blodsocker och blodfetter. Man såg även högre kaliumnivåer och lägre CRP-värde (inflammation). De här positiva effekterna uppkom också hos deltagarna i de andra två kategorierna.[1] Kass L, Sullivan KR. Low Dietary Magnesium Intake and Hypertension. World J. Cardiovasc. Dis. 2016; 6:447–457.


[2] Rosanoff A, Costello RB, Johnson GH. Effectively Prescribing Oral Magnesium Therapy for Hypertension: A Categorized Systematic Review of 49 Clinical Trials. Nutrients. 2021 Jan 10;13(1):195.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic