Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Maten som sänker blodtrycket (via magen)

Maten som sänker blodtrycket (via magen)

HJÄRTA
Hjärt-kärlsjukdomar är fortfarande den främsta anledningen till att vi dör i förtid. Nu visar forskning att det finns ännu fler bra anledningar att äta växtbaserad mat packad med färg. Tack vare att detta ger tarmfloran en positiv skjuts minskar också blodtrycket - som bestämmer mycket av hälsan i hjärta kärl.

Flavonoider finns naturligt i mat från växtriket men extra mycket i frukt, bär, kakao, te, kaffe och vin. De är växternas färgämnen och ger dem härliga färger men de kan också påverka vilka bakterier som trivs i våra tarmar.


Flavonoider och tarmflora


Personer som äter mycket flavonoidrik mat får förändrad tarmflora i form av fler nyttiga bakterier. Till exempel fick personer som åt bär, fler bifidobakterier och i en annan studie konstaterades det att kakao gav fler mjölksyrabakterier.


Efter att vi ätit flavonoider interagerar de flesta av dem med tarmfloran. Det leder till att tarmfloran förändras och flavonoiden omvandlas till att bli mer biologisk aktiv. Sedan fortsätter den ut i kroppen och gör mer nytta, för bland annat blodkärlen i både kropp och hjärna.


Så här går det till när maten påverkar blodtrycket - via magen:

  • Du äter en skål smaskiga bär som blåbär
  • Detta stimulerar förekomst av nyttiga bifidobakterier i tarmen
  • Nästa gång du äter bär bryter bifidobakterierna ner flavonoiderna till bioaktiva ämnen
  • De av bakterierna omvandlade flavonoiderna har starkare skyddande effekter på hjärtat än ämnena som finns direkt i bären.
  • Du får lägre blodtryck.

Studien som bekräftar sambandet


En forskargrupp var nyfikna på om blodtryck kan förklaras av flavonoidintag och tarmflora. De jämförde hur mycket flavonoider en grupp tyska personer åt och tog även prov på deras tarmflora.


Sambandet mellan intag av flavonoider och lägre blodtryck blev då tydligt. Enligt forskarnas uträkning kan ungefär 15 procent av påverkan från flavonoider på blodtrycket förklaras av hur de påverkar tarmfloran.


Det här är inte den första studien gruppen gjort kring flavonoider och hälsa. En av deras tidigare undersökningar kunde visa att närmare 20 procent av det skadliga fettet vi lagrar kring midjan, kan förklaras av hur flavonoider förbättrar tarmfloran. Ju mer växtpigment, desto mindre skadligt fett. Det är ytterligare en aspekt som är viktig för hjärthälsa.Referens


Jennings A, Koch M, Bang C, Franke A, Lieb W, Cassidy A. Microbial Diversity and Abundance of Parabacteroides Mediate the Associations Between Higher Intake of Flavonoid-Rich Foods and Lower Blood Pressure. Hypertension. 2021 Aug 23:HYPERTENSIONAHA12117441. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.121.17441. Epub ahead of print. PMID: 34420369.Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic