Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Näringsämnen som kan skydda vid radioaktiv strålning

Näringsämnen som kan skydda vid radioaktiv strålning

IMMUNHÄLSAB-VITAMINC-VITAMINE-VITAMINMAGNESIUMSELENZINKJOD
I dessa oroliga tider är det många som söker information om hur man på bästa sätt kan skydda sig mot skadliga ämnen från till exempel radioaktiv strålning. I den här artikeln har vi samlat olika näringsämnen som vi ser som viktiga för att stärka kroppens reningsorgan.

Radioaktiv strålning är bland det giftigaste och farligaste som finns för oss människor och innebär en väldigt stor belastning för kroppen och våra reningsorgan. Radioaktiva partiklar skadar våra celler och DNA och belastar bland annat våra reningsorgan; lever, njurar, lungor, lymfsystem, tarm på ett oerhört skadligt sätt. Reningsorganen behöver vara väl fungerande för att kunna eliminera toxiner och gifter så effektivt som möjligt. Det finns näringsämnen som är extra viktiga för att hjälpa kroppen med avgiftningen som man kan tänka på.


Jods roll vid radioaktiv strålning


Jod är ett essentiellt näringsämne, vilket betyder att det är livsviktigt. Intag av jod är en skyddsåtgärd för att säkerställa att dina celler inte tar upp radioaktivt jod som frigörs vid kärnkraftsolyckor. Radioaktiv strålning utsöndrar radioaktivt jod och är mycket skadligt för sköldkörteln. Genom att tillsätta jod från kosttillskott skapar man ett skydd för sköldkörteln genom att sköldkörteln inte tar upp radioaktivt jod. Man kan säga att sköldkörtelcellerna helt enkelt mättas av jod från kosttillskott och av den anledningen inte suger upp radioaktivt jod.


De som bor i närheten av ett kärnkraftverk har därför fått jodtabletter att ta i händelse av radioaktivt utsläpp. För att få bästa möjliga skydd är det viktigt att inta jod så snabbt som möjligt efter radioaktivt utsläpp.[i]


Anledningen till att jod skyddar sköldkörteln är att jod är en nyckelmineral för att kroppen ska tillverka livsviktiga sköldkörtelhormoner. Sverige har jodfattig mark och det är många i västvärlden och i Sverige som har jodbrist. Vi har ingen tradition av att äta till exempel alger dagligen som är väldigt rika på jod och därför har vi i Sverige tillsatt jod i bordssalt. Jod finns annars rikligt i alger som till exempel kelp.


Chlorella och spirulina - hjältar vid radioaktiv strålning


Medan jod skyddar sköldkörteln från att ta upp radioaktivt jod så hjälper det inte att skydda resten av kroppen. Däremot har man sett att både chlorella och spirulina har använts med goda resultat att avgifta kroppen vid händelse av radioaktiv strålning vid Tjernobylolyckan.


Spirulina fungerade så pass väl mot skador orsakade av radioaktiv strålning att det fick ett ryskt patent 1995 i samband med Tjernobylolyckan.


De positiva effekterna av spirulina sågs vid intag av fem gram per dag under 45 dagar vid exponering av radioaktivitet hos barn. Barn är extra utsatta vid radioaktiv strålning.[ii]


Spirulina och chlorella är alger och anledningen till att just alger fungerar väldigt effektivt för att rena oss från gifter är att deras uppgift är att rena haven från miljögifter och toxiner. Alger är dessutom bland de mest näringsrika livsmedel du kan äta. De innehåller starka antioxidanter liksom mineraler och vitaminer. I Sverige har vi ingen tradition av att äta alger som i Asien där man konsumerar alger dagligen. Extra tillskott av alger kan av den anledningen vara viktiga att lägga till mer av i den dagliga kosten. Holistics algtillskott av Spirulina och Chlorella är rena produkter som odlas i rent vatten utan miljögifter.


Viktiga mineraler och vitaminer


Mineraler och vitaminers roll är enormt viktig för att optimera funktionen hos reningsorganen. Levern avgiftar toxiner och gifter i olika faser och här behövs god tillgång till flera mineraler och vitaminer.


Mineraler:


Selen

Selen är både en mineral och viktig antioxidant och är huvudkomponent i antioxidantenzymet glutationperoxidas som är mycket betydelsefull och effektiv antioxidant för leverns avgiftning. Selen är viktig för att skydda kroppen från fria radikaler och åldrande. Selen har också visat sig vara väldigt effektiv till att avgifta kroppen från tungmetaller, framför allt kvicksilver, arsenik och kadmium. I Sverige har vi dessutom selenfattiga jordar varför det är viktigt att se över sitt selenintag. (Näringsmedicinska Uppslagsboken, Peter Wilhelmsson)


Zink

Zink bidrar till ungefär 100 olika enzym- och kroppsfunktioner och är viktig för vår avgiftning av toxiner. Zink hjälper till med avgiftningen genom syntetisering av ett ämne som heter metallotionein (MT), det hjälper till med avgiftningen av tungmetaller. Zink är också en viktig kofaktor av SOD, superoxiddismutas, som är ett antioxidantenzym som hjälper vår avgiftning och som finns i alla celler. SOD är en effektiv antioxidant som skyddar mot skador som uppkommer från radioaktiv strålning.[iii]


Magnesium

Magnesium bidrar till mer än 300 olika enzym- och kroppsfunktioner och har alltså multipla effekter på organ, hormonbildning och reningssystemen. En god tillgång till magnesium i kroppen är även viktigt för ATP-bildningen i våra mitokondrier. ATP en kroppens ”energivaluta” och ju mer ATP vi kan producera desto bättre funktion på cellerna. Vi har fler än tusen mitokondrier i en enda levercell och deras funktion förbättras när vi har fullgoda nivåer av magnesium i kroppen.


Vitaminer:


Även vitaminer har en viktig roll i leverns avgiftning. Levern avgiftar toxiner i flera olika faser (fas 1 och fas 2) för att oskadliggöra toxiska ämnen och för vidare utförsel till galla och tarmen eller till njurarna för vidare filtrering.


Några nyckelvitaminer för leverns avgiftning är:


B-vitaminer

I synnerhet B2, B3, B6, B12, folsyra är viktiga ämnen som vi behöver ha god tillgång till för att både leverns fas 1 och fas 2 ska fungera optimalt. B-vitaminerna har viktiga uppgifter var för sig, men är också viktiga tillsammans. För att säkerställa god tillförsel av samtliga B-vitaminer är det bra att välja ett B-komplex, ett tillskott som innehåller hela spektrat av B-vitaminer.


C-vitamin

C-vitamin är både en vitamin och en antioxidant, som sådan är den bland annat involverad i att oskadliggöra fria radikaler som bildas som restprodukt i leverns avgiftning. I studier har man sett skyddande effekt av att konsumera höga doser C-vitamin vid radioaktiv strålning. Doseringar som anges är 1 000–2 000 mg 3–4 gånger om dagen. [iv]


C-vitaminer och bioflavonoider förekommer alltid tillsammans i naturen varför det kan vara fördelaktigt att välja att C-vitamintillskott som också innehåller bioflavonoider.


E-vitamin

E-vitamin är både en vitamin och en kraftfull antioxidant. Den utgör tillsammans med SOD (superoxiddismutas), glutationsperoxidas och katalas ett av de viktigaste skydden mot fria radikaler. I studier ses en tydlig skyddande effekt mot radioaktiv strålning vid intag av E-vitamin. Det finns olika typer av E-vitaminer, både tokotrienoler och tokoferoler, det är viktigt att inta ett kosttillskott som har alla typer av E-vitaminer då de har olika antioxidativ kapacitet.[v]


Antioxidanter och övriga ämnen som är viktiga för avgiftningen


Antioxidanternas roll är kritisk när det handlar om att kunna oskadliggöra fri radikalbildning som sker när gifter och radioaktivitet ska biotransformeras.


Kurkumin

Det starka färgämnet i gurkmeja är starkt antiinflammatoriskt och en bidragande faktor till att leverns avgiftning förbättras. Det finns många studier på hur effektivt tillskott av kurkumin är vid en mängd olika hälsobesvär. Vid röntgenstrålning och strålning generellt ger intag av kurkumin ett skydd då det hjälper leverns avgiftning.[vi]


Quercitin

Quercitin är en flavonoid som förekommer naturligt i te, äpplen, röda vindruvor och lök med mera. Den stödjer ett normalt immunsystem, verkar som antihistamin och har antioxidativa egenskaper. Quercitin har i studier kunnat ge skydd till DNA-skador i cellerna som uppstått i samband med radioaktiv strålning.[vii]


Chaga

Chaga eller torkad sprängticka har en lång tradition som medicinalsvamp. Chaga innehåller starka antioxidanter, bland annat SOD (superoxiddismutas) som har en kraftfull effekt på leveravgiftningen. Ett bra sätt att få i sig chaga är att blanda det i vatten och dricka som te.


NAC

NAC är en förkortning för N-Acetylcystein som är en svavelbärande aminosyra. NAC spelar en viktig roll för avgiftning i njurar och lever och kan förhindra skadliga effekter av miljögifter, tungmetaller och strålning. Cystein används i leverns fas 2 avgiftning och kan också hjälpa till att bilda kroppens viktigaste antioxidant, glutation. NAC har länge använts som läkemedel, bland annat vid paracetamolförgiftning. [viii][ix]


Glutation

Glutation är kroppens mest kraftfulla antioxidant. Den bildas av aminosyrorna cystein, glutamin och glycin så det är viktigt att vi får i oss en bra mängd av dessa aminosyror. Glutation skyddar oss från fria radikaler, radioaktiv strålning, tungmetaller och andra skadliga ämnen. Nivåerna av glutation minskar drastiskt från 65 års åldern. Glutation bildas naturligt i kroppen men då man behöver hjälpa avgiftningen kan kosttillskott användas. Glutationtillskott behöver alltid vara av liposomal form för att nå cellerna intakt, annars kan inte ämnet tas upp av kroppen.


Grönsaker, bär och frukt som leverskydd


För att få ett bra skydd av antioxidanter och för att hjälpa leverns avgiftning är det viktigt att äta en kost bestående av variationsrika och färgglada grönsaker, bär och frukter som är ekologiska, gärna upp till 1 000 gram per dag. Grönsaker, bär och frukt är också rika på fibrer som hjälper till att binda upp toxiner i tarmen. Tänk gärna extra på fiberintaget och öka på det genom att äta nötter, fröer, havregryn, quinoa, fullkorn m m.


Grönsaker, frukt och bär som är specifikt bra för leverns avgiftning är:

 • Gröna bladgrönsaker
 • Stjälkselleri
 • Rödbetor
 • Kål i alla former
 • Broccoli
 • Gurkmeja och kurkumin
 • Lök och vitlök
 • Kronärtskocka
 • Citrusfrukter
 • Blåbär
 • Lingon
 • Hallon
 • Björnbär

För mer information om hur du kan jobba med kroppens biotransformation och detox, gå till vårt detoxprotokoll och få mer inspiration och kunskap.


Relaterade produkter:

 • Lugols lösning (jod)
 • Chlorella
 • Spirulina
 • C-vitamin bioflav
 • C-vitamin syraneutral
 • E-vitamin komplex
 • Zink
 • Selen
 • Magnesium
 • B-komplex
 • NAC
 • Glutation liposomal
 • Kurkumin liposomal
 • Quercitin
 • Chaga

Relaterade länkar:


Preventing-Radiation-Toxicity-December-2013.pdf (worldbusiness.org)


The Anti-Radiation Diet - Safe Space Protection


Protect Yourself and Your Family in a Radiation Emergency | Environmental Health Toolkits | NCEH (cdc.gov)


Evaluation of Chlorella as a Decorporation Agent to Enhance the Elimination of Radioactive Strontium from Body (nih.gov)


Studies of Chlorella Benefits for Detox, Heavy Metals, Radiation & the Immune System (biochlorella.com)


Therapeutic Uses of Spirulina for Treating Radiation Poisoning | FOOD MATTERS®


Referens


[i] Så förbereder du dig för en kärnteknisk olycka - Krisinformation.se


[ii] Discover the radiation protective benefits of Spirulina and Chlorella - NaturalNews.com


[iii] Metallothionein – an overview | ScienceDirect Topics


[iv] Vitamin-C-as-Protection-Against-Radiation-Exposure-26.3.pdf (isom.ca)


[v] Vitamin E Analogs as Radiation Response Modifiers (nih.gov)


[vi] Protective effects of curcumin against gamma radiation-induced ileal mucosal damage | SpringerLink


[vii] 3-O-beta-D-Galactopyranoside of quercetin as an active principle from high altitude Podophyllum hexandrum and evaluation of its radioprotective properties - PubMed (nih.gov)


[ix] N-acetyl cysteine protects against ionizing radiation-induced DNA damage but not against cell killing in yeast and mammals - PubMed (nih.gov)

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic