Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Selen – en livsviktig doldis

Selen - en livsviktig doldis

LEDER, MUSKLER & SKELETTIMMUNHÄLSAHJÄRTASELEN
Immunsystemet, hjärta, muskler och sköldkörteln. Det är bara några av delarna i kroppen som är beroende av selen. Trots selenets alla viktiga funktioner i kroppen beräknas så många som upp till en miljard människor runt om i världen ha brist på just det mineralet.

Kanske beror detta på att selen är något av en doldis hos många människor. I det här avsnittet reder vi ut varför man bör ha koll på selen, hur man kan få i sig det och vilka hälsorisker det kan medföra om man får i sig för lite.


Leif Östberg är näringsterapeut och föreläsare på Holistic och guidar både dig som lyssnare och programledaren Petra Månström kring det mesta du behöver veta om selen.


Grundämnet selen upptäcktes för ungefär 200 år sedan av den svenska kemisten och naturforskaren Jacob Berzelius, också kallad ”den moderna kemins fader”. Berzelius var även den som upptäckte grundämnena cerium, kisel och torium. Men det dröjde ända till 1957 innan man insåg att selen faktiskt var livsnödvändigt. I samband med det tog också forskningen kring nyttan med selen fart ordentligt.


Våra jordar här i Norden är ganska fattiga på selen, undantaget Danmark, vilket gör att det inte alltid är enkelt att få i sig det via kosten. I Finland är tillgången ännu sämre än här i Sverige och där har man sett ett starkt samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och brist på selen.


Forskarna vill bunkra selen


- Det finns så pass lite selen i våra jordar att man är rädd för att vi i framtiden inte kommer att ha något selen alls, vilket naturligtvis bekymrar forskarna. Eftersom det är ett så oerhört viktigt grundämne finns det till och med planer på att lägga undan selen för att säkerställa tillgången för kommande generationer, berättar Leif.


Forskning visar också att selen skyddar kroppens röda blodkroppar och är viktigt för antioxidantsystemet, liksom att brist på selen har koppling till fertilitetsstörningar hos män. 1979 upptäckte man dessutom hur stor betydelse selen har för hjärtat, då man såg att selenbrist kan ge upphov till hjärtmuskelsjukdomar.


Selen via smör och paranötter


Och på grund av den dåliga tillgången på selen i jordarna på många ställen runt om i världen, är det alltså inte helt enkelt att få i sig tillräckligt via kosten. Här bjuder Leif på ett tips på livsmedel som är särskilt rika på mineralet:


- Smör innehåller riktigt mycket selen, liksom paranötter som är vanligt att äta för till exempel veganer. Givetvis beror det även här på var någonstans paranötterna är odlade, men generellt sätt är de en finfin källa. Genom att äta tio till elva paranötter per dag så kommer du ungefär upp i den rekommenderade dagliga dosen (RDI) på 70 mikrogram, menar han.


Helt klart är alltså att selen är av oerhört stor vikt för att våra kroppar ska kunna fungerar så bra som möjligt och forskare fortsätter att utreda grundämnets betydelse för oss.


- Till exempel pågår just nu en hel del forskning på selen kring cancerbehandlingar som känns väldigt spännande, säger Leif Östberg.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic