Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Selen, en riktig viktigpetter

Selen, en riktig viktigpetter

SELEN
Selen har en stor betydelse för vår hälsa och idag är det allmänt känt att selen skyddar våra celler mot angrepp från fria radikaler och fungerar som en antagonist till tungmetaller som ex kvicksilver och arsenik men även kadmium.

Vanligt med brist


Här i norden är jordarna mycket fattiga på selen sedan istiden och sedan dess har nivåerna ytterligare sjunkit på grund av moderna jordbruksmetoder, surt regn och den intensiva användningen av konstgödsel. Selen är också en av de vanligaste mineralbristerna.


Bra källor till Selen är: fisk, musslor, skaldjur, inälvsmat, fullkornsprodukter och paranötter. Men problemet är att det nästan är omöjligt att få i sig den mängd man behöver via födan.


Viktig antioxidant


Selen är en mycket viktig antioxidant och är huvudkomponent i antioxidant-enzymet glutationsperoxidas. Selen kan skydda kroppen från inre oxideringsreaktioner och som förstör celler och bidrar till åldrande. (Som antioxidant bryter det ner väteperoxid och fettsyraperoxider) Då Selen bryter ner peroxider förhindrar det också uppkomsten av fria radikaler och oxidativ stress.  Glutationsperoxidas tar hand om fria radikaler och släcker dem innan de åstadkommer permanent skada på celler och vävnad.


Selen förstärker även effekterna av E-vitamin och förnyar C-vitamin till dess reducerande form. Så att inta dessa tillsammans är en bra idé.


Konvertering av sköldkörtelhormoner


Selen har också en viktig roll i en fungerande sköldkörtel och dess hormoner då selen behövs bland annat till att producera enzymer som hjälper till att omvandla T4 till T3. T4 är den inaktiva formen av sköldkörtelhormon som måste omvandlas till den aktiva formen T3. Selen behövs för att levern ska kunna omvandla T4 till T3. Selen ingår i de enzym som sköter den här omvandlingen. Har du för låga nivåer av Selen har du sannolikt sämre konvertering av T4 till T3.


Även vid Hashimotos (autoimmunitet mot sköldkörteln) har selen en viktig immunreglerande roll. Det har visat sig i studier att Selen kan hjälpa vid autoimmunitet som drabbar sköldkörteln. Eftersom selen ökar aktiviteten av glutationperoxidas kan det kan hjälpa till att minska toxiska nivåer av väteperoxid. När sköldkörtelhormon bildas så bildas också väteperoxid som kan ha en inflammationsframkallande effekt. Selen behövs för oskadliggöra väteperoxid och omvandla det till vatten.  Det är troligen därför vissa personer med Hashimotos tillfälligt kan bli sämre av jodtillskott. Jod är såklart helt nödvändigt för att kunna bilda sköldkörtelhormoner då en av byggstenarna är jod, men när du tar jod så ökar den process som avger väteperoxid. Om man då har brist på Selen kan kroppen inte neutralisera väteperoxiden tillräckligt snabbt och immunförsvaret riktas då mot sköldkörteln.


Framtidens cytostatikum


Selen kan bli framtidens cytostatikum säger Professor Mikael Björnstedt på Karolinska Institutet som forskar kring de tillväxthämmande och preventiva egenskaperna av Selen. Selen har testats i låg dos, på celler från patienter med leukemi och jämförts med vanliga cellgifter. Resultatet blev att Selen bekämpade cancerceller mer effektivt genom att inducera apoptos, programmerad celldöd, medan de friska cellerna förblir intakta.


Varför verkar då Selen bekämpa cancerceller så bra? Under en cellgiftsbehandling utvecklar cancercellerna olika strategier för att oskadliggöra eller förhindra upptaget av cellgifter. Tumörcellerna har bla så kallade membranpumpar, som pumpar ut cellgifter ur cellen. Selen använder sig av pumparna för att lättare ta sig in i cancercellerna, säger Mikael Björnstedt. Så cancercellerna faller på eget grepp!


Selen för hjärtat


2014 publicerades en intressant studie i International Journal of Cardiology, där man visade att Selen och koenzym Q10 visade signifikant effekt mot död i hjärt-kärlsjukdom. I denna placebokontrollerade och randomiserade studie som pågick i fem års tid fick en grupp 200 mikrogram Selen och 200mikrogram Q10 och den andra gruppen placebo. De 443 deltagarna var mellan 70 och 83 år. Resultatet visade att gruppen som intog Selen och Q10 hade signifikant mindre dödlighet i hjärt-kärlsjukdom.


Studier. http://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22626835 http://press.endocrine.org/doi/full/10.1210/jcem.87.4.8421

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic