Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Selen, mineralet som lämnar hälsosamma spår

Selen, mineralet som lämnar hälsosamma spår

SELEN
Varför ska vi ta selen och hur påverkas vi av detta? 

Selen är ett spårämne som finns i våra jordar och som vi behöver få i oss via kosten. Det är fascinerande att tänka på att för en fullvuxen person på kanske 70 kg så räcker med mikrogram av selen, men det lilla är helt avgörande för kroppens hälsa. Det vetenskapliga underlaget för selen är så stort och påvisar så tydliga effekter att man enligt myndigheterna får hävda att selen bidrar till:


  • Immunsystemets normala funktion
  • Normal sköldkörtelfunktion
  • Normal spermatogenes dvs. bildning av spermier
  • Normalt hår och naglar
  • Att skydda cellerna mot oxidativ stress

Selenfattiga jordar


I Sverige är marken selenfattig jämfört med i många andra länder, och vegetabilier odlade i Sverige har därför låga halter.[1] Det är därför särskilt viktigt att vi är extra noga med att få i oss selen. De livsmedel som innehåller mest selen är fisk, inälvsmat, mjölk, ost och ägg. Även röda och gröna linser, paranötter och kikärtor är bra källor.


Lagom är bäst


För selen precis som för järn är det viktigt att kroppen har tillgång till lagom mycket. Varken för lite eller för mycket är bra. Rekommenderat dagligt intag (RDI) ligger på 50-60 mikrogram per dag.1 RDI är den mängd man behöver för att inte drabbas av bristsjukdom. För att ha en bra hälsa behöver man ofta mer än RDI. Enligt Näringsmedicinska Uppslagsboken är Optimalt dagligt intag (ODI) 100-300 mikrogram per dag.[2] I ett vanligt multimineral är dosen selen anpassad till att kunna intas kontinuerligt. Var dock observant på att multi-produkter producerade i exempelvis USA ofta ligger lägre på selen än produkter anpassade för Sverige. Jordarna i stora delar av USA är mer selenrika än här. Önskar man inta högre doser av selen än vad som ingår i en multi-produkt är det bra att konsultera näringsterapeut. Intar man högre doser selen kontinuerligt är det också bra att då och då göra en mineralanalys.[1] https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/selen


[2] https://kurera.se/selen-se/


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic