Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Smörsyra kan förbättra minnet

Smörsyra kan förbättra minnet

MENTAL HÄLSA
Forskning om smörsyra visar att kostfiber kan hjälpa oss att upprätthålla goda kognitiva funktioner även när vi blir gamla.

När vi blir äldre drabbas vi lättare av kronisk inflammation i hjärnans immunceller som kallas mikroglia. Då produceras olika kemikalier som är kända för att försämra våra kognitiva funktioner. Detta är en anledning till varför gamla ofta får sämre minne.


Kostfiber kan hjälpa


Men enligt en studie från Illinois universitet i USA kan kostfiber hjälpa, tack vare att fibrerna främjar tillväxten av nyttiga bakterier i tarmen. När bakterierna bryter ner kostfiber bildas det kortkedjade fettsyror i tarmen, bland annat smörsyra (butyrat).


– Smörsyra är intressant eftersom det har uppvisat antiinflammatorisk effekt på mikroglia och förbättrar minnet hos möss som fått farmakologiska doser av läkemedelsformen natriumbutyrat, säger professor Rodney Johnson vid Illinois universitet som är huvudförfattare till studien.


Hämmar produktionen av kemikalier


Han och hans kollegor har upptäckt att smörsyra hämmar produktionen av skadliga kemikalier hos inflammerade mikroglia. En av dessa kemikalier, interleukin-1β, har förknippats med Alzheimers sjukdom.


– Det är inte troligt att folk vill äta natriumbutyrat direkt eftersom ämnet luktar så illa, säger Rodney Johnson. Men praktiskt nog går det att höja sina nivåer av smörsyra genom att äta en fiberrik kost.


Mer inflammation hos äldre


Enligt tidigare forskning vet man att personer som äter en kost med mycket fibrer, både lösliga och olösliga, plus fermenterade livsmedel som surkål och yoghurt har högre halt av smörsyra i tarmen.


[1],[2]


Men man har inte vetat om mängden smörsyra som tillverkas av kostfiber ger samma fördelar i hjärnan som natriumbutyrat. Forskarna testade därför att utfodra unga och gamla möss med dels fiberfattig mat, dels fiberrik mat. De mätte sedan nivåerna av smörsyra och andra kortkedjade fettsyror i mössens blod, samt inflammatoriska kemikalier i tarmen.


Inte samma inflammatoriska respons


– Den fiberrika kosten höjde nivåerna av smörsyra och andra kortkedjade fettsyror hos både de unga och de äldre mössen. Men det var bara de gamla mössen som fick inflammation i tarmen när de åt en fiberfattig kost, berättar Rodney Johnson. Det var intressant att de unga mössen inte hade samma inflammatoriska respons när de åt fiberfattigt. Det visar tydligt att man blir mer sårbar när man är gammal.


Kostfiber har föryngrande verkan


Men när de äldre mössen fick en fiberrik kost minskade inflammationen i tarmen drastiskt. Faktum är att forskarna inte såg någon skillnad mellan åldersgrupperna efter ett tag.


– Kostfiber kan verkligen förändra den inflammatoriska miljön i tarmen.


Nästa steg var att titta på hur det stod till med inflammationsnivåerna i hjärnan. Forskarna undersökte cirka 50 unika gener hos mössens mikroglia och såg då att den fiberrika kosten minskade inflammationen också i hjärnan hos de äldre mössen.


Även om den här forskningen gjordes på möss menar Rodney Johnson att det går att tillämpa resultaten på människor, åtminstone på ett generellt plan.


– Vad du äter spelar roll. Vi vet att äldre vuxna idag får i sig 40 procent mindre kostfiber än vad som rekommenderas. För lite fiber i kosten kan ha negativa konsekvenser för en massa saker som man kanske inte väntar sig, till exempel för hjärnans hälsa och inflammation i allmänhet.Källa


University of Illinois. Dietary fiber reduces brain inflammation during aging. Pressmeddelande 2018-09-13.


Referenser


1] http://www.svd.se/ditt-bajs-sager-mer-om-dig-an-ditt-dna


[2] Veiga P, Pons N, Agrawal A, Oozeer R, Guyonnet D, Brazeilles R, Faurie JM, van Hylckama Vlieg JE, Houghton LA, Whorwell PJ, Ehrlich SD, Kennedy SP. Changes of the human gut microbiome induced by a fermented milk product. Sci Rep. 2014 Sep 11;4:6328.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic