Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Spirulina kan hindra influensavirus och stimulera immunsystemet

Spirulina kan hindra influensavirus och stimulera immunsystemet

IMMUNHÄLSA
Alger är framtidens mat hör vi ibland. Och det kanske inte är så fel om maten har antioxidativa, immunstärkande och tarmflorevänliga egenskaper? Så är det nämligen med sprulina, en av de mest välkända algerna.

Spirulinapulver är djupt grönt, packat med näring och klorofyll samt har förtjänat beteckningen som superfood. Det är dessutom hållbart att producera och har använts som ett alternativ till sojabaserat djurfoder. Men det är inte alla spirulinas fördelar vi ska fokusera på här, utan vi väljer att kika närmare på dess effekter på immunsystemet och infektioner (1).


Immunsystemet och spirulina


Det är sedan tidigare känt att ämnen i spirulina är aktiva mot virus. Djur- och cellstudier som gjorts visar att spirulina kan förhindra att influensavirus infekterar celler och samlingar av sjuka celler bildas - något som kallas virusplack. För att se hur en infektion fortskrider räknar forskarna dessa plack och kunde konstatera att de celler som behandlats med spirulina mer sällan bildar plack.


Spirulina kunde även minska mängden virus i möss och hjälpa fler av dem att överleva en infektion med influensa (2).


En studie med friska äldre personer under 12 veckors tillskott av spirulina ville undersöka hur immunsystemet påverkades. Under studien ökade nivåerna av hemoglobin stadigt hos de äldre samtidigt som enzymer som indikerar immunsystemets aktivitet ökade. Forskarna konstaterar att spirulina kan motverka järnbrist och att immunsystemet åldras i förtid (3).


Hur lyckas spirulina hindra influensa?


För att svara på hur spirulina kan förhindra influensainfektioner behöver vi lära oss lite om hur influensa tar sig in i våra celler. För att lyckas med det har influensavirus på sin yta ett protein som kallas hemagglutinin. Detta använder det för att klumpa ihop våra celler, binda till dem och infektera dem. Spirulina kan störa den här processen genom att förhindra hemagglutininets funktion (4).


Övriga positiva effekter på immunsystemet


  • Bioaktiva ämnen i spirulina (flavonoider och sulfalipider) stimulerar blodkroppar till att bilda mer av immunystemets signalämnen
  • Stimulerar goda bakterier vilket i sin tur stimulerar immunsystemet
  • Åtgärdar järnbrist vilket stärker enzymer i immunsystemet där järn ingår (3)


Referenser


1. Finamore A, Palmery M, Bensehaila S, Peluso I. Antioxidant, Immunomodulating, and Microbial-Modulating Activities of the Sustainable and Ecofriendly Spirulina. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:3247528. doi:10.1155/2017/3247528


2. Chen YH, Chang GK, Kuo SM, et al. Well-tolerated Spirulina extract inhibits influenza virus replication and reduces virus-induced mortality. Sci Rep. 2016;6:24253. Published 2016 Apr 12. doi:10.1038/srep24253


3. Selmi C, Leung PS, Fischer L, et al. The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cell Mol Immunol. 2011;8(3):248-254. doi:10.1038/cmi.2010.76


4. Böttcher-Friebertshäuser E, Garten W, Matrosovich M, Klenk HD. The hemagglutinin: a determinant of pathogenicity. Curr Top Microbiol Immunol. 2014;385:3-34. doi: 10.1007/82_2014_384. PMID: 25031010.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic