Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Svar på tal till Livsmedelsverket: Näringsbrister är en verklighet – även i Sverige

Svar på tal till Livsmedelsverket: Näringsbrister är en verklighet – även i Sverige

IMMUNHÄLSAVITAMINERMINERALER
Som svar på Livsmedelsverkets rapport från 2024-06-17: Bra med näring men fortfarande för mycket dioxiner i maten om att maten innehåller tillräckligt av de flesta näringsämnen, vill vi på Holistic ge vår syn på saken. Vi har ett annat perspektiv. Näringsbrister är idag mycket vanligare än vad vi tror.
Näringsbrister

ULTRAPROCESSAD MAT – NÄRINGSFATTIG MAT SOM DRIVER PÅ SJUKDOMAR

När Livsmedelsverkets tycker att vi äter bättre beror det på att fler följer deras rekommendationer, men är vi verkligen friskare? Sjuktalen ökar och allt fler mår dåligt. Idag är den främsta orsaken till förtida död ultraprocessad mat enligt den välrenommerade tidskriften The Lancet. Den ultraprocessade maten bidrar till mer än 31 olika sjukdomar och är nu farligare än rökning. Läs mer om detta här.


VARFÖR BLIR VI SJUKA – NÄRINGSBRISTER OCH STRESS ÄR TVÅ VIKTIGA ORSAKER

En fråga som man bör ställa sig är: varför blir allt fler allt mer sjuka? Om vi verkligen äter bättre så måste Livsmedelsverket kunna förklara vad den ökande ohälsan beror på.

Sjukdomar har alltid en orsak. Inom funktionsmedicinen förstår man att sjukdomar är starkt kopplade till näringsbrister. Vid alla symtom och sjukdomar finns det en biokemisk obalans, det vill säga en obalans på näringsämnen. Man kan inte vara sjuk och ha tillräckligt med näring. Att äta mer nyckelhålsmärkt samt att undvika smör och mättade fetter till förmån för fröoljor är en hälsokatastrof. Allt detta bidrar till ökningen av de kroniska sjukdomar som vi ser. Ju mer vi lyssnar på Livsmedelsverket desto sämre hälsa får folket. De som vill må bättre tar saken i egna händer och äter annorlunda än Livsmedelsverkets rekommendationer. 


REKOMMENDERAT DAGLIGT INTAG ÄR ALLDELES FÖR LÅGT

De värden, DRI (Dagligt Rekommenderat Intag), som Livsmedelsverket utgår ifrån baseras på de mängder som behövs för att inte utveckla allvarliga bristsymtom. De har sitt ursprung från 1940-talet. Det är som att säga att om du har en lön på 20 000 kronor per månad så har du tillräckligt med pengar. Men om mat och hyra går upp i pris så kommer den lönen inte att räcka. 

Att bestämma att 75 mg C-vitamin per dag räcker, baserat på att det förebygger skörbjugg, samtidigt som vi vet att nästan alla däggdjur producerar cirka 4 000 mg C-vitamin per dygn och 70 kg kroppsvikt visar att det är fel i modellen. C-vitamin har minst 500 funktioner i kroppen och för att det ska räcka till allt detta, behövs minst 500 mg C-vitamin per dygn.

Man kan inte utgå från en felaktig teori utan man måste utgå från verkligheten. Till exempel så vet man idag att kvinnor som har PMS har näringsbrister, särskilt på vad gäller magnesium, zink och vitamin B6, men även på E-vitamin och en del andra näringsämnen. Dessa näringsbrister är också orsaken till de depressioner som dessa kvinnor har och vi på Holistic anser att det är mycket bättre att ge dem tillskott av näringsämnen än att ge dem antidepressiva läkemedel.


Vårt näringsintag och våra kostvanor i Sverige är inte tillräckligt bra ur ett folkhälsoperspektiv:

  • Intaget av ultraprocessad mat ökar i hela världen, så även i Sverige.
  • Ultraprocessad mat ger upphov till mer än 31 olika sjukdomar och är nu farligare än rökning.
  • Näringsbrister är mycket vanligt hos befolkningen, även i Sverige.
  • Stress och användning av läkemedel förbrukar mer näringsämnen.
  • Vi äter inte tillräckligt bra mat i Sverige ur ett folkhälsoperspektiv. 
  • Vi behöver ändra våra matvanor för att må bättre. 

Läs hela vårt blogginlägg om näringsbrister här.Bertil Wosk 

Näringsterapeut

Holistic Sweden AB


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic