Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Tid för skördefest – Därför ska du äta mat i säsong

Tid för skördefest - Därför ska du äta mat i säsong

September är en av de viktigaste svenska skördemånaderna. Just nu är grönsakerna som godast och färskast. Men hur vet du vilken mat som är i säsong och varför är säsongsbaserat ätande viktigt?

Svenska grönsaker i alla färger finns att välja på när du handlar just nu. Det beror på att flera av våra vanligaste grödor är skördeklara i augusti-september. Frukt och grönt som får mogna i sin egen takt kräver mindre energi, blir godare, kan innehålla mer näring och kosta mindre för dig som köper dem.


Vad betyder det att äta i säsong?


Ett livsmedel är i säsong när det är skördeklart nära där du bor eller är enkelt att lagras för att ätas senare. Tänk på färska jordgubbar, de går att skörda i Sverige på sommaren medans potatis går bra att spara i ett svalt, mörkt utrymme i månader. Därför har färska jordgubbar en kort, men åh så härlig, säsong medan potatis har en längre.


Närodlat är också en princip som kommer in i ett säsongsbaserat ätande. Jordgubbar finns förstås att skörda någonstans på jorden hela året men du väljer att äta dem när de kommer från ditt närområde. 


Miljöfördelar med mat i säsong


Klimatet är ett argument för att äta mat som är i säsong. Färska bär som transporterats långt ger en större miljöpåverkan är bär som plockats nära dig. Hur maten produceras spelar också också en viktig roll. Svenska grödor besprutas oftast mindre och vi använder mindre konstgödsel.


Ekologiskt odlat mat som transporterats längre vara bättre för miljön än konventionellt odlade livsmedel från närmare håll. Naturskyddsföreningen skriver att “Hittar du inte alltid grönt i säsong? Ingen fara. Bara det faktum att du äter mycket grönt innebär att du gör en miljöinsats! Tänk också på att ofta välja ekologiskt.” (1)


Men jag är sugen på jordgubbar mitt i vintern?


Kanske du mitt i vintern köpt de färska bär du är sugen på i affären bara för att upptäcka att de inte smakar så mycket. De skördades kanske innan de var helt mogna och tappade en del smak under den långa transporten. Just smaken är för många ett viktigt argument för att välja närodlad mat som är i säsong.


Att frysa bär, frukt och grönt som är i säsong på sommaren för att äta på vintern är ett bra sätt att förlänga säsongen. Frysning är också ett fint sätt att bevara näringen i livsmedlet och inget socker behöver tillsättas för att konservera - det tar kylan hand om.


Hur kan jag veta vilka livsmedel som är i säsong?


Som tur är finns flera fiffiga hemsidor där du kan kika och se vilka livsmedel som är i säsong i Sverige just nu. Ett exempel är www.sasongsmat.nu där du med bilder får se vad som är skördeklart per månad.


September har en alldeles för lång lista för att få med här men exempelvis godsaker som päron, mangold, pumpa och svartkål är redo att ätas nu.


https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/valj-bland-sasongens-godsaker/

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic