Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Träningsråd för kvinnors cykler

Träningsråd för kvinnors cykler

KVINNOHÄLSA
Allt fler pratar om hur kvinnor kan optimera sin träningsrutin genom att träna efter vad som funkar bäst utefter sin menscykel. Det finns exempelvis studier som visar att om man tränar för att bygga muskelmassa dagarna innan menstruation, så kan det tyvärr vara förgäves. Musklerna verkar ha störst chans att byggas på under veckan innan ägglossning.

Allt fler pratar om hur kvinnor kan optimera sin träningsrutin genom att träna efter vad som funkar bäst utefter sin menscykel. En normal menscykel löper över 28 dagar men kan normalt variera med +2 eller -2 dagar. Under denna månatliga cykel så gör hormonerna progesteron och östrogen kraftiga svängar i sina kurvor, vilket påverkar kvinnans kropp både till psyket och den fysiska formen.


Det finns exempelvis studier som visar att om man tränar för att bygga muskelmassa dagarna innan menstruation, så kan det tyvärr vara förgäves. Musklerna verkar ha störst chans att byggas på under veckan innan ägglossning.


Men det är inte bara för att nå fysiska resultat av träningen som det kan vara fördelaktigt att träna i enlighet med sin cykel. Det kan vara en bra övning att lyssna på vad kroppen signalerar och vad den behöver. Att vara lyhörd för kroppens signaler kan fungera som en kompass som pekar mot vad just du behöver för att må bra.


Från första mensdag och under några dagar efteråt kan könshormonerna vara låga och energin kan vara lägre än vanligt. Här kan det vara fördelaktigt att få in lättare och mjukare rörelseaktiviteter som lugn yoga och promenader. Man kan sedan se att efter 4–5 dagar efter första mensdag så ökar både östrogen och progesteronkurvorna hos kvinnan och energin byggs upp mot ägglossningen. Det är också nu som träningen kommer kännas som lättast så det finns alla anledningar att våga utmana i din träningsform. Efter ägglossning börjar hormonkurvorna att sjunka och det är från och med nu som kvinnan kan ha ett större behov av lugn träning framför explosiv träning. Inget är så rubbande av menscykeln som stress och hård träning kan vara stressande för en kropp som suktar efter återhämtning.


Sammanfattningsvis handlar det alltså om att lyssna på kroppens signaler och mående innan, under och efter ett träningspass. Är du en av dem som mår bra och får ökad energi och välbefinnande av träning så utöva den så klart när helst under din menstruationscykel. Att öva på medveten och närvaro i träningen är kanske det enda tipset du behöver för att inte missa dina värdefulla signaler. 


Läs gärna mer om träning och hormonell hälsa här, här och här.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic