Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Undvik kemikalier i smink och schampo

Undvik kemikalier i smink och schampo

HÅR, HUD & NAGLAR
Ny forskning visar att vanliga toalettartiklar kan påverka våra hormoner. De som undviker produkter med parabener, ftalater och syntetiska dofter är dubbelt så ofta bland dem som har minst kemikalier i kroppen.

Att hitta produkter utan skadliga kemikalier kan vara ganska besvärligt. Ofta står man där i butiken och kisar sig igenom den finstilta ingredienslistan. Vad är okej och vad är dåligt? Det är lätt att ge upp, men en ny studie från Silent Spring-institutet i USA visar att det är värt att vara noga med det man köper.[1]


Lägre nivåer av kemikalier


Forskarna upptäckte att de konsumenter som regelbundet undviker produkter som innehåller olika hormonstörande ämnen hade betydligt lägre nivåer av de kemikalierna i kroppen.


– Den här studien har gett oss bättre förståelse för hur valet av produkter påverkar människors exponering för hormonstörande ämnen, säger miljöforskaren Robin Dodson vid Silent Spring, som är huvudförfattare till forskningsrapporten. Dessutom fick vi möjlighet att informera konsumenterna så att de gör hälsosammare val.


Hormonstörande kemikalier finns ofta i kosmetika och dusch- och badprodukter och även i olika rengöringsprodukter som vi använder i hemmet. Faran är att vi utsätts för så stora mängder att vi drabbas av hormonstörningar som kan leda till nedsatt fertilitet, sköldkörtelsjukdomar, astma och cancer.


Kan öka känsligheten för covid-19


– Med den nuvarande pandemin ser vi också att sjukdomar som förknippas med skadliga kemikalier i miljön gör folk känsligare för covid-19; ännu en anledning att minska exponeringen för kemikalier i befolkningen, säger Robin Dodson.


I den nya studien tittade forskarna på i hur hög grad olika typer av toalettprodukter påverkade folks exponering för hormonstörande ämnen. De analyserade urinprover från 726 deltagare och letade efter 10 vanliga hormonstörande kemikalier.


Deltagarna fick också besvara en enkät på internet med frågor om vilka produkter de använder och om de brukar undvika sådana som anger vissa kemikalier i innehållsdeklarationen. Enligt rapporten hade hela 87 procent av deltagarna aktivt försökt att undvika vissa kemikalier.


När forskarna jämförde den här gruppen med de övriga deltagarna som inte brydde sig om vad produkterna innehöll, såg de att gruppen som undvek produkter med kemikalier som parabener, triklosan, BPA och bensofon-3 hade dubbelt så stor sannolikhet att vara bland dem i den amerikanska befolkningen som har lägst nivåer av de här kemikalierna i kroppen.


BPA smyger sig in ändå


En kemikalie som inte följde mönstret var BPA (bisfenol A). Trots att många försökte undvika den genom att inte äta mat ur plastbehållare eller dricka ur flaskor av glas eller metall hade de ungefär lika mycket BPA i kroppen som de som inte undvek den. Det tyder på att vi kommer i kontakt med den på sätt som vi kanske inte känner till.


När urinproverna hade analyserats fick varje deltagare en digital rapport som visade data och jämförelser med de övriga deltagarna samt befolkningen totalt. Rapporten innehöll också information om de olika kemikalierna, var de finns och hur man kan undvika dem.


Deltagarna fick också möjlighet att ladda ner Silent Springs kostnadsfria mobilapp Detox Me för att lära sig mer om hur man minska sin exponering för kemikalier i vardagen.


– Men det är svårt att undvika alla kemikalier, eftersom det inte alltid är tydligt var de finns, påpekar Robin Dodson.


Till exempel berättade några av deltagarna att de hade höga nivåer av parabener trots att de antingen undvek produkter med parabener i eller produkter med kemikalier överhuvudtaget.


Vi kan inte shoppa bort problemet


Parabener är ett av de vanligaste konserveringsmedlen som används i kosmetika, och de absorberas lätt i människokroppen. Förutom miljöpåverkan har de kopplats till hormonstörande aktivitet, cancer, infertilitet, nedsatt spermaproduktion och psykologiska störningar.[2]


– Den här studien visar att vi inte bara kan shoppa bort problemet, säger Robin Dodson. Det handlar om mycket mer än konsumenternas val.


Företagen måste också göra sitt, även om konsumenterna är ansvariga för vad de handlar.


– I slutänden vore det mest effektiva och rättvisa för folkhälsan att företagen investerade i säkrare alternativ och att regelverket stärks så att skadliga kemikalier hålls borta från produkterna vi köper, säger Robin Dodson.


Naturskyddsföreningens fem badrumstips:

  • Välj miljömärkta hygienprodukter.
  • Tänk på att barn är extra känsliga, använd alltid ­miljömärkt till dem.
  • Prova produkter utan parfym.
  • Färga inte håret om du är under 16 år eller gravid, välj annars hårsalonger certifierade som ”Grön salong” som undviker de värsta ämnena.
  • Tillverka egen deo, torrschampo och scrub. På Naturskyddsföreningens hemsida hittar du recept på deo, krämer och schampo.

Källa:


Silent spring institute. Consumers who avoid products with harmful chemicals on the label have lower body burden. Pressmeddelande 2020-09-30


Referenser:


[1] Dodson RE, Boronow KE, Susmann H, Udesky JO, Rodgers KM, Weller D, Woudneh M, Brody JG, Rudel RA. Consumer behavior and exposure to parabens, bisphenols, triclosan, dichlorophenols, and benzophenone-3: Results from a crowdsourced biomonitoring study. Int J Hyg Environ Health. 2020 Sep 13:113624.


[2] Fransway AF, Fransway PJ, Belsito DV, Yiannias JA. Paraben Toxicology. Dermatitis. 2019 Jan/Feb;30(1):32-45.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic