Ledande inom kosttillskott och hälsa
Fri frakt från 299 kr & fri retur
Snabba leveranser
För återförsäljare
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic/Holistics värld/Magasin/Vad säger magkänslan? Så kommunicerar tarmen och immunsystemet

Vad säger magkänslan? Så kommunicerar tarmen och immunsystemet

Magen och immunsystemet stöttar varandra för att vi ska vara så friska som möjligt. Men vilket språk använder de? Nya rön kring ämnen som tarmfloran producerar sprider ljus i frågan.

Tarmen och immunsystemet hjälper varandra och delar vissa uppgifter. Som exempel används tarmfloran som en träningsbas för nya celler i immunsystemet. De kommer till tarmen - som i praktiken är en del av kroppens utsida - för att lära sig vad de ska reagera på och inte. Bakterierna befinner sig normalt på utsidan och immunsystemet på insidan. Ändå skickar de information mellan sig.


Vad använder immunsystemet och tarmen för språk när de kommunicerar? En studie kikade närmare på två olika ämnen som bakterier i tarmarna producerar:

  • Kortkedjiga fettsyror som smörsyra - bildas från fibrer i kosten
  • Sekundära gallsyror - det vill säga bakterier tar de gallsyror vår lever producerar och omvandlar dem.

Bara när vissa typer av bakterier har rätt omständigheter för att trivas i tarmen finns dessa på hälsosamma nivåer.


Vår tarmflora varierar från person till person - den sägs kunna användas som ett fingeravtryck, så unik är den. Nyckeln till en frisk tarm är rätt balans av mikrober där. Att kosten spelar in vet vi sedan tidigare. En västerländsk diet med snabba kolhydrater och fett och låg på grönsaker - kan kopplas till en nedgång av de goda bakterier som producerar kortkedjiga fettsyror och sekundära gallsyror.


Proteinet som pratar med immunsystemet


Det protein som från tarmen kan prata med immunsystemet heter P-glykoprotein (P-gp). Under många år har det varit känt att P-gp kan pumpa ut främmande substanser genom cellväggen i bland annat tarmen - inklusive toxiner och antiinflammatoriska ämnen. Höga nivåer av P-gp är kopplade till en frisk tarm. Vid inflammatoriska tarmsjukdomar som Chron’s eller ulcerös kolit är nivåerna låga.


Även om P-gp:s roll varit känd har man inte vetat hur det regleras förrän nu. Det gör det nämligen av tarmfloran. I tidigare forskning har man sett att P-gp frisätter antiinflammatoriska ämnen till tarmen kallade endocannabinoider. Dessa är kemiskt liknande ämnen i cannabis men produceras av kroppen. Om de minskar eller försvinner helt - kan inflammation uppstå.


Studie kring P-gp och tarmflora


Den nya forskningen bekräftar att vissa typer av bakterier måste finnas på plats för att P-gp ska kunna bildas. Det är bakteriernas produktion av kortkedjiga fettsyror som smörsyra och sekundära gallssyror som är kopplat till höga nivåer av P-gp. Det är dessutom så att när båda dessa ämnen finns i tarmen har de en synergieffekt för att öka P-gp.


När forskarna analyserat vävnadsprover från patienter med inflammatorisk tarmsjukdom ser se att brist på P-gp leder till lägre nivåer av endocannabinoider och patienternas tarmar har färre goda bakterier och färre av deras nyttiga produkter.


Forskarna menar att deras studie kan visa hur ämnen från tarmfloran modulerar P-gp som finns i tarmcellernas väggar och som kan sänka inflammation och hålla tarmen i balans.


Referens


Sage E. Foley, Christine Tuohy, Merran Dunford, Michael J. Grey, Heidi De Luca, Caitlin Cawley, Rose L. Szabady, Ana Maldonado-Contreras, Jean Marie Houghton, Doyle V. Ward, Randall J. Mrsny, Beth A. McCormick. Gut microbiota regulation of P-glycoprotein in the intestinal epithelium in maintenance of homeostasis. Microbiome, 2021; 9 (1