Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Vägen genom sorgen

VÄGEN GENOM SORGEN

MENTAL HÄLSA
Hur hanterar man sin egen och andras sorg? Varför kan det kännas svårt att närma sig någon som sörjer och vilken roll spelar sorgen i våra liv?

I det här poddavsnittet pratar vi om hur man kan bearbeta en förlust av olika slag och vi gästas och guidas av Ylva Wegler, som förutom att arbeta som certifierad coach, certifierad hypnoterapeut och personlig tränare, också är certifierad handledare i metoden för sorgebearbetning.


Förändringar kan utlösa sorg


Det finns en hel rad förluster och förändringar i livet som kan utlösa sorg, inte bara dödsfall och skilsmässa som kanske är det man främst tänker på. Det kan dessutom handla om till exempel separationer, övergrepp av olika slag, relationsproblematik, egen eller annans sjukdom, förlusten av ett husdjur eller helt enkelt att livet inte blev som man tänkt sig.


Ylva själv har egen erfarenhet av sorgebearbetning och när hon förlorade sin mamma och sitt arbete mer eller mindre i samma veva, kom hon för första gången i kontakt med metoden för sorgebearbetning.


– Jag upplevde väldigt mycket skuld för att jag inte var med min mamma när hon dog, men också ilska och under bearbetningens gång lärde jag mig att därunder fanns sorgen och under sorgen väntade glädjen. Jag insåg dessutom att förutom förlusten av min mamma hade jag en hel rad obearbetade förluster med mig i bagaget, berättar Ylva som själv blev så hjälpt av metoden att hon bestämde sig för att hon även ville hjälpa andra. I sitt arbete jobbar hon både med metoden för sorgebearbetning och med hypnos.


– Dessa två metoder har ju hjälpt mig att läka, men jag märker också vilken befrielse mina klienter upplever när de får läkningen genom metoderna, berättar hon vidare.


Hypnos som metod


Ylva berättar också mer om hypnos – något hon är medveten om kan kännas som hokuspokus för en del.


– Det är lätt att tänka på det sättet kring hypnos, men är du det minsta nyfiken på det så tycker jag att du ska prova. Det är ett kraftfullt verktyg för läkning och börjar alltid med ett inledande samtal där jag är noga med att klienten känner sig 100% trygg, säger Ylva.


Men vad är sorg då och vilken roll spelar den i våra liv? Ylva menar att sorg är alla olika känslor som uppstår vid en förlust eller en förändring av något slag i våra liv. Hon betonar också att det är viktigt att alla typer av känslor får ta plats, och att vi slutar lägga värderingar i känslor. Det finns inget rätt eller fel eftersom all sorg är individuell och unik för varje person och att man ska se sorgen för vad den är för just dig.


Och det är viktigt att få prata om och bearbeta sin sorg, oavsett vad som är orsaken till den. Obearbetade händelser som man bär med sig kan leda till att man drabbas av depression eller mer fysiska besvär som till exempel fibromyalgi, något som drabbade Ylva själv. Tecken på att du själv eller någon i din närhet lider av obearbetad sorg kan vara dålig sömn, en känsla av bedövning, humörsvängningar, förändrade matvanor, depression eller att man hamnar i ett ältande som man inte kan ta sig ur.


En naturlig del


Sorgebearbetning borde vara en naturlig del av livet, eftersom döden är en naturlig del av livet. Och det handlar inte om att släppa taget om förlusten, utan att släppa taget om smärtan och få läkning. Då först kan sorgen och smärtan övergå i saknad.


– Vi behöver bli bättre på att prata om de obekväma sakerna, då det innebär en befrielse på så många plan. Många skulle må så mycket bättre då, menar Ylva Wegler.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic