Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Vägen till en lugnare mage

VÄGEN TILL EN LUGNARE MAGE

MAGHÄLSA
Hur vi äter är minst lika viktigt som vad när det kommer till näringsupptag. Det berättar näringsterapeut Ellinor Ladenberg i avsnitt 5 av podden Hälsa kommer inifrån. Det handlar om matsmältningen, och Ellinor ger sina bästa tips för att motverka förstoppning och maximera näringsupptaget.

Ellinor Ladenberg är expert på näring och hälsa och föreläser också inom området för Holistics räkning. I det här avsnittet av Hälsa kommer inifrån citerar Ellinor den moderna medicinens fader Sokrates när hon konstaterar att ”All sjukdom börjar i tarmen”.


I tarmen har vi 80 procent av vårt immunförsvar, och det är också här som byggstenarna till vår kropp absorberas – eller inte. Många av oss lider av näringsbrist trots att vi äter bra mat. Näringsupptaget beror på hur väl vår matsmältning kan bearbeta den mat vi äter.


För att matsmältningen ska fungera optimalt behöver vi framför allt lugn och ro kring måltiden. När vi stressar eller äter på stående fot och kastar i oss maten, hinner matsmältningen inte med. Det utsöndras inte tillräcklig mängd saltsyra och enzymer, och när maten sväljs efter bara ett fåtal tuggor, blir den svår att bearbeta och näringsupptaget påverkas. 


Men vardagen tillåter inte alltid måltider i lugn och ro, särskilt inte hos familjer med småbarn. Programledaren Petra Månström och dagens gäst Ellinor Ladenberg sina bästa tips på hur du kan tänka för att skapa så harmoniska måltider som möjligt.


Förstoppning är ett vanligt problem när matsmältningen inte fungerar optimalt. Missa inte Ellinors bästa tips för att få fart på magen!


Intoleranser mot gluten och laktos är vanliga, och även här har Ellinor och Petra egna erfarenheter att dela med sig av. Lösningen behöver inte alltid innebära att utesluta vetemjöl eller mjölk. Svullen mage och oregelbundenhet med förstoppning och diarré om vartannat kan ganska snabbt och lätt normaliseras på annat sätt, säger Ellinor, som också berättar om skonkost, alltså en kosthållning med mat som är så skonsam att även väldigt känsliga magar klarar den. 


En annan sak som Petra och Ellinor pratar om är det ljumna citronvattnet på morgonen. Det är många som börjar dagen med lite ljummet vatten, men varför, och är det en bra grej? Ellinor rätar ut frågetecknen och delar också med sig av hur hennes egna mornar kan se ut.


Magen och hjärnan hänger ihop och vår matsmältning funkar påverkar hela kroppen. Mer energi och bättre koncentration och minne är några av de effekter man kan uppleva när man lägger om sin matsmältning.


En sak som piggar upp är kaffe. Och hur är det med kaffet egentligen? Måste vi sluta med det? Nä, enligt Ellinor kan vi ta någon kopp om dagen, men tänka på NÄR vi dricker, för att minimera de negativa effekterna. 


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic