Ledande inom kosttillskott och hälsa
Fri frakt från 299 kr & fri retur
Snabba leveranser
För återförsäljare
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic/Holistics värld/Magasin/Vinsterna med vinterbad

Vinsterna med vinterbad

Många talar sig varma för fördelarna med kalla bad. Även om ett dopp i en isvak är påfrestande, blir kroppen snart bättre på att hantera stress.

Att frivilligt utsätta sig för ett vinterbad eller en riktig kalldusch på morgonen är ett exempel på eustress, stress som är bra för kroppen – även om det kanske inte känns så till att börja med!


Stimulerar stresshormoner


Den första köldchocken stimulerar frisättning av stresshormonerna adrenalin och noradrenalin som snabbt ökar puls och blodtryck för att skydda oss mot kylan. Samtidigt tillverkar binjurarna extra mycket kortisol, medan endorfiner frisätts i hjärnan för att minska smärta och obehag. Allt detta kan ge en uppiggande energikick och starka känslor av välbehag.[1]


Om du är nybörjare är det viktigt att ta det mycket försiktigt, eftersom chocken innebär en påfrestning på hjärta och lungor. Om du har en lungsjukdom eller hjärtsjukdom bör du konsultera din läkare innan du provar.


Det goda bruna fettet


Men efter bara fem, sex kalldopp börjar kroppen vänja sig vid kylan. Det är det bruna fettet, som vi behöver för att hålla värmen, som aktiverats av noradrenalinet. En annan stor fördel med brunt fett är att det bidrar till bättre blodcirkulation och att vi förbränner mer av det skadliga bukfettet[2].


Kallbada kan också minska blodtrycket i vila och även blodfetterna (triglycerider), medan insulinkänsligheten och immunförsvaret kan förbättras. Det finns också fallrapporter som vittnar om färre besvär med kronisk smärta och depression. Forskarna menar att detta sannolikt beror på aktiveringen av det sympatiska nervsystemet och ökade nivåer av endorfiner, noradrenalin och dopamin.[3]


Finska forskaren Pirkko Huttunen som är docent i termobiologi vid Oulu universitet i Uleåborg, har flera bra tips till den som vill testa vinterbad[4]:

  • Använd mössa och badskor när du badar.
  • Ta med något varmt att dricka efter badet.
  • Stå på ett sittunderlag eller liknande när du byter om.
  • Glöm inte att andas ut när köldchocken sätter in!
  • Håll koll på andningen.
  • Om allt känns bra – försök att stanna kvar i vattnet i 10 sekunder.
  • Håll koll på tiden – stanna inte i för länge.
  • Bada aldrig ensam.


Referenser


[1] Tipton MJ, Collier N, Massey H, Corbett J, Harper M. Cold water immersion: kill or cure? Exp Physiol. 2017 Nov 1;102(11):1335-1355.


[2] Brendle C, Werner MK, Schmadl M, la Fougère C, Nikolaou K, Stefan N, Pfannenberg C. Correlation of Brown Adipose Tissue with Other Body Fat Compartments and Patient Characteristics: A Retrospective Analysis in a Large Patient Cohort Using PET/CT. Acad Radiol. 2018 Jan;25(1):102-110.


[3] Knechtle B, Waśkiewicz Z, Sousa CV, Hill L, Nikolaidis PT. Cold Water Swimming-Benefits and Risks: A Narrative Review. Int J Environ Res Public Health. 2020 Dec 2;17(23):8984.


[4] SVT. Tips till nybörjaren: Tänk på det här om du ska testa vinterbad. 2020-03-04.


https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/vill-du-testa-vinterbad