Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Vitamin B12 och andra livsviktiga B-vitaminer

Vitamin B12 och andra livsviktiga B-vitaminer

TRÄNINGB-VITAMIN
B-vitaminer påverkar många processer i kroppen. Bland annat är B-vitaminer viktiga för energiproduktion, ämnesomsättning, nervsystem, hud, hår och naglar, celldelning och hormoner. Eftersom kroppen inte kan producera B-vitaminer behöver vi få i oss dem via kosten eller kosttillskott. Den vanligaste B-vitaminbristen idag är vitamin B12-brist som bland annat kan leda till blodbrist, trötthet och neurologiska störningar.
B-vitaminer

B-VITAMINER

B-vitaminer utgörs av de åtta vattenlösliga vitaminerna tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotensyra (B5), pyridoxin (B6), biotin (B7), folat (B9) och kobalamin (B12).  Liksom alla vitaminer är B-vitaminer essentiella vilket betyder att kroppen inte själv kan tillverka dem utan vi behöver få i oss dem via kost och/eller kosttillskott. Det finns visserligen goda bakterier i tarmen som kan producera vissa B-vitaminer men detta ger oftast inte tillräckliga mängder dels eftersom brist på goda tarmbakterier är vanligt.  I kosten finns B-vitaminer i animalier som kött, fisk och fågel, mejeriprodukter och ägg samt i vegetabilier som gröna bladgrönsaker och bönor. Kroppen behöver B-vitaminer för energiproduktion och ämnesomsättning. Även funktioner i levern, hjärnan och nervsystemet kräver B-vitaminer (1). B-vitaminer är även viktiga för hud, hår och naglar (2), hormoner, immunsystemet, samt bildning av signalsubstanser och DNA (genetiskt material) (1). 


B-VITAMINBRIST

B-vitaminbrist kan uppstå vid nedsatt näringsupptag och/eller matsmältning samt vid intag av B-vitaminfattig kost. Behovet av B-vitaminer ökar vid stress, högt alkoholintag, graviditet och amning. Även äldre människor har ett ökat behov av B-vitaminer. 


B-VITAMINBRISTSYMTOM (1,3,4,5,6,7,8)

 • Nedsatt energiproduktion och metabolism av proteiner, kolhydrater och fetter
 • Neurologiska störningar 
 • Trötthet
 • Humörsvängningar
 • Depression 
 • Sömnstörningar 
 • Nedsatt aptit
 • Magproblem 
 • Anemi (blodbrist)
 • Nedsatt kvalité/problem med hud, hår och naglar
 • Huvudvärk och migrän
 • Nedsatt sköldkörtelfunktion
 • Infertilitet 
 • Fosterskador
 • Nedsatt immunförsvar
 • Wernicke-Korsakoffs syndrom och beriberi (grav brist på vitamin B1) 
 • Pellagra (grav brist på vitamin B3) 

För att kunna ta upp vitamin B12 från maten behövs tillräckligt med saltsyra i magsäcken. Saltsyra hjälper till att frigöra vitamin B12 från animaliskt protein. När B12 frigjorts kopplas det ihop med en så kallad intrinsic factor som gör att vitaminet kan absorberas i tunntarmen. Vid brist på saltsyra och/eller intrinsic factor minskar upptaget av vitamin B12 avsevärt

VITAMIN B12

Vitamin B12 (kobalamin) finns i animaliska produkter som kött, fisk, ägg och mjölkprodukter (9). Kroppens neurologiska funktion påverkas av vitamin B12 eftersom vitaminet spelar en roll i bildning och omsättning av nerver och ryggmärgsvävnad. Vitamin B12 är också viktigt för celldelning, produktion av röda blodkroppar, DNA (genetiskt material), hormoner, energiproduktion och ämnesomsättning (10) samt bidrar till normal psykologisk funktion och immunsystemets normala funktion.


UPPTAG AV VITAMIN B12

För att kunna ta upp vitamin B12 från maten behövs tillräckligt med saltsyra i magsäcken. Saltsyra hjälper till att frigöra vitamin B12 från animaliskt protein. När B12 frigjorts kopplas det ihop med en så kallad intrinsic factor som gör att vitaminet kan absorberas i tunntarmen. Vid brist på saltsyra och/eller intrinsic factor minskar upptaget av vitamin B12 avsevärt. Vitamin B12-brist kan därför både bero på bristfälligt intag av vitaminet och brist på saltsyra eller intrinsic factor. Stress, mineralbrister och vissa läkemedel, som minskar på saltsyran i magsäcken, kan orsaka minskat upptag av vitamin B12 från kosten (1). 


VITAMIN B12-BRIST

Ett eventuellt överskott av B12 lagras i levern. Dåligt upptag från tarmen eller B12-fattig kost leder med tiden till att leverförråden töms och brist uppstår. Vitamin B12-brist är den vanligaste B-vitaminbristen (11) och orsakar bland annat anemi (blodbrist) och neurologiska störningar (1,11). VITAMIN B12-BRISTSYMPTOM (12,13)

 • Trötthet
 • Anemi (blodbrist)
 • Nedsatt aptit
 • Stickningar och krypningar i händer, fötter och ben
 • Minnesförlust
 • Kognitiva besvär
 • Nedstämdhet
 • Domningar
 • Sämre koordination
 • Manlig infertilitet
 • Demens
 • Svidande tunga

Perniciös anemi är en form av blodbrist orsakad av B12-brist. Personer med perniciös anemi har brist på B12 på grund av för låg bildning av intrinsic factor i magsäcken (15). Grav vitamin B12-brist under lång tid kan leda till neurologiska skador som ryggmärgsskada och förlamning (9). 

En amerikansk studie visar på bristfälliga nivåer av vitamin B12 i hjärnan hos äldre och hos personer med autism och schizofreni (16). Äldre, gravida och ammande, alkoholister, glutenallergiker, bantare, patienter med perniciös anemi, personer med mag- och tarmproblem och gastric bypass-opererade personer samt veganer löper ökad risk för B12-brist (12,1). 

Vid vitamin B12-brist ökar aminosyran homocystein och så kallad metylmalonsyra (MMA). Både homocystein och MMA bildas i kroppens ämnesomsättning. Eftersom vitamin B12 spelar en roll i ämnesomsättningen och behövs för att homocystein och MMA ska kunna ombildas kommer B12-brist leda till att homocystein och MMA ackumuleras (17,18). Förutom vitamin B12-brist ökar homocystein även vid brist på vitamin B6 och/eller folsyra. Förhöjda homocysteinvärden är skadligt för hälsan och associeras bland annat med ökad inflammation, oxidativ stress och hjärt- och kärlsjukdom (19).


HOLISTIC B12 LIPOSOMAL

Holistic B12 liposomal är ett nytt kosttillskott med optimalt upptag av vitamin B12. I Holistic B12 liposomal är aktivt vitamin B12 (metylkobalamin) omslutet av liposomer (fettpartiklar) som har samma uppbyggnad som kroppens cellmembran vilket gör att vitaminet enkelt kan transporteras in i cellerna och göra sitt jobb. Holistic B12 liposomal är tillverkat med en skonsam och unik tillverkningsprocess (utan hög värme eller högt tryck). Till skillnad från andra liposomala kosttillskott på marknaden som är i flytande form är Holistic B12 liposomal en smaklös och torr produkt. Detta medför att produkten får lång hållbarhet och att den är fri från tillsatser i form av konserveringsmedel och smakämnen. Resultatet är en ren produkt med hög kvalitet och biotillgänglighet. 

På grund av den höga biotillgängligheten passar Holistic B12 liposomal särskilt bra för personer med B12-brist och nedsatt matsmältning/näringsupptag. Tillskottet innehåller metylkobalamin som är en naturlig och aktiv form av vitamin B12. Det innebär att den kan absorberas och användas av kroppen direkt. Metylkobalamin är också den form av vitamin B12 som lättast tas upp av nervceller (20). Många processer i kroppen är beroende av så kallad metylering. Metylering innebär att en metylgrupp (en kolatom och tre väteatomer, CH3-) överförs från en molekyl till en annan och på så vis påverkar biokemiska processer i kroppens celler. Metylering påverkar bland annat vilka gener som slås på och av, bildningen av signalsubstanser och leverns avgiftning. Flera B-vitaminer är viktiga för metylering däribland metylkobalamin. Metylkobalamin anses vara mycket säkert, även i höga doser (21). 


VITAMIN B12 TEST

Det finns två olika typer av vitamin B12 i blodet, en aktiv form (holotranskobalamin) och en inaktiv form. Holotranskobalamin består av vitamin B12 bundet till sitt transportprotein som transporterar in B12 till cellerna (22). Standardtester idag mäter totalt B12 i blodet, det vill säga ett sammanlagt värde på holotransbobalamin (aktivt B12) och inaktivt B12. Totalt B12 består normalt endast till cirka en tredjedel av aktivt B12 (12) och återspeglar därför inte alltid B12-nivåerna i cellerna (23). Vitamin B12-status är därför fördelaktigt att mäta i form av holotranskobalamin. Holistic B12-test är ett smidigt hemmatest som mäter aktivt B12 i blodet via ett stick i fingret som sedan skickas in till ackrediterat labb för analys. Du kan läsa mer om Holistic B12-test och beställa det här. 

Sammanfattningsvis är B-vitaminer livsviktiga för oss då de spelar roll i allt från ämnesomsättning, psykisk hälsa och blodbildning. Bland B-vitaminerna är B12-brist relativt vanligt eftersom upptag av vitamin B12 kräver en god matsmältning. Vitamin B12 finns dessutom endast i animaliska produkter vilket gör att veganer och vegetarianer har ökad risk för brist. Även äldre, alkoholister, gravida och ammande och personer med mag- och tarmproblem drabbas i högre grad av vitamin B12-brist. Holistic B12 liposomal är ett nytt kosttillskott med optimalt upptag av aktivt B12 direkt till cellerna. 


Skribent: Maja Stål, nutritionist och biomedicinsk analytiker 

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic