Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Vitamin C för munhälsa

Vitamin C för munhälsa

C-VITAMIN
Kanske är vitamin C inte det första du tänker på när du tänker på munhälsa. Men i det dolda är vitaminet en stöttepelare för att hålla våra munnar och tänder friska.

Munnen är en del av mag-tarmkanalen och som du säkert vet är den därför central för vår hälsa. En mun med infektioner och felaktig bakterieflora kan kopplas till ohälsa som hjärt-kärlsjukdom eller demens (1).


Att hålla munnen ren genom att borsta tänderna och ta bort plack är förstås det viktigaste du kan göra för att hålla tänderna friska. Utöver det finns näringsämnen som är bra för munnen och tänderna.


Vitamin C - en av munnens bästa vänner


Vitamin C stöttar en frisk mun genom att det är viktigt för tandkött, ligament i käken och käkbenet. Delvis beror det på att vitamin C behövs för bildning av kollagen, ett protein som är avgörande för en stark och bra struktur i vår bindväv (1).


Utöver det kan det minska risk för sjukdomar i munnen genom sin roll som antioxidant. Det underlättar sårläkning och minskar inflammation genom att det kan ta hand om fria radikaler som annars skulle skada strukturen och funktionen hos vävnaden i munnen (2).


Bättre resultat av operation i munnen med vitamin C


Personer som lider av tandlossning, när bakterier får fäste mellan tandköttet och tanden, har generellt lägre nivåer av vitamin C i blodet än de som har en frisk mun. Denna grupp får också ofta sämre resultat av operationer i munnen, eftersom sårläkningen är försämrad.


128 personer med kronisk tandlossning delades in i grupper med olika behandlingar. En av grupperna fick tillskott av vitamin C under 14 dagar. Resultatet av studien är att tillskott av vitamin C kan förbättra läkning efter tandoperationer hos personer som har tandlossning (3).
Referenser


1. https://www.oralhealthgroup.com/features/vitamin-c-update-implications-periodontal-health-healing/


2. Tada A, Miura H. The Relationship between Vitamin C and Periodontal Diseases: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2019;16(14):2472. Published 2019 Jul 11. doi:10.3390/ijerph16142472 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30039526/


3. Li X, Tang L, Lin YF, Xie GF. Role of vitamin C in wound healing after dental implant surgery in patients treated with bone grafts and patients with chronic periodontitis. Clin Implant Dent Relat Res. 2018 Oct;20(5):793-798. doi: 10.1111/cid.12647. Epub 2018 Jul 24. PMID: 30039526. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30039526/


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic