Ledande inom kosttillskott och hälsa
Fri frakt från 299 kr & fri retur
Snabba leveranser
För återförsäljare
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic/Holistics värld/Magasin/Vitamin C och blodsockret – koppling?

Vitamin C och blodsockret – koppling?

Vi har i ett tidigare inlägg belyst att vissa grupper har ett ökat behov av vitamin C. En studie från 2017 visar att fler kan läggas till på den listan.

Problem med blodsockret


Vitamin C är en antioxidant. Om den oxidativa stressen i kroppen ökar, så ökar förbrukningen av vitamin C. Forskare ville därför titta närmare på nivån av vitamin C hos personer med förstadiet till typ-2 diabetes och de som utvecklat typ-2 diabetes. Oxidativ stress verkar nämligen spela en viktig roll vid problem med blodsockerregleringen.


När man jämförde dessa grupper med personer med normal blodsockerreglering fann man att gruppen med typ-2 diabetes hade signifikant lägre nivå av vitamin C i blodet. Brist på vitamin C, skörbjugg*, var också vanligare hos personer med prediabetes och typ-2 diabetes. Detta trots att alla tre grupper fick i sig ungefär lika mycket vitamin C via kosten. Man kunde alltså konstatera att personer med prediabetes och typ-2 diabetes har behov av mer vitamin C, än personer med normal blodsockreglering.


Övervikt, rökning och inflammation


Inom grupperna fann man också en tydlig koppling mellan rökning, övervikt och lägre nivå av vitamin C. Intressant var att både de som rökte när studien gjordes och de som tidigare rökt hade lägre nivå av vitamin C, än de som aldrig rökt. Inflammation var också kopplat till lägre nivå av vitamin C. Ju större problem med blodsockerregleringen, desto mer inflammation och desto lägre nivå av vitamin C.


Kosten gör skillnad


Ju mer vitamin C deltagarna fick via kosten, desto högre halt hade de i blodet. Vitamin C finns naturligt i många frukter och grönsaker. Det är ett vattenlösligt vitamin som ganska snabbt utsöndras ur kroppen. Det är därför viktigt att kontinuerligt fylla på med vitamin C.


Här är några av de livsmedel som är rika på vitaminet:

  • Nypon
  • Paprika
  • Persilja
  • Pepparrot
  • Svarta vinbär
  • Citrusfrukter
  • Broccoli, grönkål, brysselkål

* Skörbjugg är den bristsjukdom som uppstår när nivån av vitamin C i plasma sjunker till under 11 µmol/L.


Wilson R, Willis J, Gearry R, et al. Inadequate Vitamin C Status in Prediabetes and Type 2 Diabetes Mellitus: Associations with Glycaemic Control, Obesity, and Smoking. Nutrients. 2017;9(9):997. Published 2017 Sep 9.