Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Zink – en nyckel till hälsosamma blodsockernivåer

Zink – en nyckel till hälsosamma blodsockernivåer

ZINK
Flera studier har visat betydelsen av zink för en normal blodsockerreglering. Både nivåer av blodsocker och fettsyror i blodet kan kopplas till detta mineral. En orsak är att zink reglerar insulin.

Insulin är avgörande för vår blodsockerreglering. Det har formen av en oregelbunden boll med en zinkatom i mitten. Att zink är viktigt för att normalisera blodsockret, är därför uppenbart. Utan tillräckliga nivåer av zink, kan vi få en ond cirkel av alla de effekter vi sammankopplar med förhöjt blodsocker och en ämnesomsättning som inte fungerar som den ska.


Flera studier har visat att tillskott av zink kan normalisera blodtryck, blodsocker och minska skadliga fettsyror i blodet. (Antar att det hänvisas till dessa studier i referensen nedan?)


Zink avgörande förblodsockret


Förutom att zink är en del av själva insulinet, är det också inblandat i bildningen, lagringen och frisättningen av hormonet. Det här gör att forskarna kopplar ihop mineralet med typ-2-diabetes, men även de sjukdomar som är kopplade till förhöjt blodsocker som åderförkalkning och det metabola syndromet. Det finns dessutom indikationer på att vid övervikt utsöndras mer zink med urinen vilket ökar risken för zinkbrist.


Insulinkänslighet blev bättre med zink


Ett mått på en hälsosam blodsockerreglering, är hur mycket insulin som krävs för att våra celler ska ta upp glukos från blodet. Detta kallas med ett annat ord för insulinkänslighet. En låg känslighet för insulin höjer blodsockret och glukos stannar längre i blodkärlen där det gör skada.  Zink har visat sig motverka detta. Hos diabetiker ökade insulinkänsligheten samtidigt som blodsocker vid fasta och nivåerna av insulin i blodet minskade. Kort sagt fick de en mer välfungerande blodsockerreglering .


Forskarna tror att en djupare förståelse för den roll zink spelar i kroppen, kommer att hjälpa oss att effektivt använda mineralet för att stötta en friskare blodsockerreglering.


Referens


Joanna Suliburska et al, Zinc status is associated with inflammation, oxidative stress, lipid, and glucose metabolism, 2018.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic