Bli medlem och få 20% rabatt på ditt första köp
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Inloggning krävsFör att påbörja en prenumeration hos oss så behöver du vara medlem i Holistic Club. Det är helt kostnadsfritt.

Med koll på blodsockret

Känner du dig fast i en berg- och dalbana av sötsug, trötthet och viktnedgång som aldrig håller i längden? Hemligheten ligger i ditt blodsocker. Med rätt verktyg kan du skapa balans i kroppen, minska sötsuget och hitta en hållbar väg till att må bättre – utan att ge upp livets goda.

Upptäck nyckeln till ett balanserat blodsocker och hållbar viktnedgång

Blodsocker är ett mått på hur mycket glukos (druvsocker) som finns i blodet. Vi behöver alltid ha lite socker i blodet för att orka och få energi under dagen. Kroppen reglerar blodsockernivåerna genom att antingen sänka eller höja blodsockret. Båda systemen finns i kroppen för att vi ska få en balans på jämn energi och blodsockernivåer. Blodsockret sänks med hormonet insulin som utsöndras via bukspottskörteln eller höjs av hormonet glukagon som utsöndras av levern. Det vanligaste problemet i vår moderna värld är ett för högt blodsocker, vår insulinproduktion går alltså på högtryck.


HÖGT BLODSOCKER GER MÅNGA HÄLSOBESVÄR

Högt blodsocker under lång tid (flera år) skadar blodkärlsväggarna, bidrar till mer inflammation i kroppen och är en stor anledning till att vi blir överviktiga. Högt blodsocker skadar kroppen på flera sätt:


Övervikt

Övervikt är vanligt hos personer med högt insulin och högt blodsocker, i många av dessa fall har personerna även insulinresistens vilket är förstadiet till typ 2-diabetes. 


Glykering

Högt blodsocker kan binda till sig proteiner och lipider (fetter) genom en process som kallas för glykering. Detta bildar i sin tur skadliga ämnen som kallas för AGE’s (Advanced Glycation End Products). AGE’s gör blodkärlen styvare vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. 


Inflammation i blodkärlen

Högt blodsocker bidrar till att mer plack bildas i kärlen i en process som kallas för ateroskleros (åderförkalkning), vilket är en grundorsak till hjärt-kärlsjukdomar. 


Oxidativ stress

Högt blodsocker ökar produktionen av fria radikaler (skadliga ämnen) som skadar blodkärlens yta och bidrar till försämrad blodcirkulation och styva kärl vilket leder till hjärt-kärlsjukdomar.


Fettinlagring

Högt blodsocker ökar inlagringen av energi i våra celler i form av glykogen. När glykogenlagren är fyllda omvandlas överskottet av glukos till triglycerider (fett) som lagras in i fettceller. Höga triglyceridnivåer i blodet innebär en risk för hjärt-kärlsjukdomar. 


Minskad fettförbränning

Högt blodsocker innebär höga insulinnivåer. Insulin hämmar vår fettförbränning vilket hindrar nedbrytning av lagrat fett till energi. Insulin kan också signalera till fettcellerna att växa i storlek och lagra in mer energi vilket leder till övervikt och typ 2-diabetes. 


Tarmfloran

Högt blodsocker leder till obalans i tarmfloran vilket leder till minskad mångfald av mikroorganismer, skadlig genomsläpplighet i tarmen (läckande tarm) och rubbad hormonbalans av mättnad, hunger och signalsubstanser. Detta leder i sin tur till mer inflammationspåslag som ökar risken för sjukdomar. Andra hälsobesvär som orsakas av högt blodsocker och övervikt är:


Fettlever

Fettlever, eller icke-alkoholrelaterad fettleversjukdom, är vanligt hos personer med övervikt och högt blodsocker. Detta kan leda till inflammation och i allvarliga fall skrumplever.


Sömnproblem och sömnapné

Övervikt kan leda till sömnapné – ett tillstånd där andningen tillfälligt stoppas under sömnen. Detta leder till sämre återhämtning och ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.


Ledbesvär (artros)

Övervikt belastar lederna, särskilt knän, höfter och rygg, vilket ökar risken för artros och kroniska ledproblem.


Hormonella obalanser

Fetma och högt blodsocker kan störa hormonbalansen, vilket kan leda till, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) hos kvinnor, minskad fertilitet, låg testosteronproduktion hos män.


Försämrat immunförsvar

Högt blodsocker påverkar immunförsvaret, vilket gör kroppen mer mottaglig för urinvägs- och svampinfektioner och andra virussjukdomar. 


Mental hälsa

Högt blodsocker påverkar den mentala hälsas och ökar risken för: depression, oro & ångest samt koncentrationssvårigheter.



Blodsockermarkörer

Övervikt

Idag har 47 % av svenskarna övervikt eller fetma jämfört med hur det var för 30–50 år sedan. Barns övervikt har ökat med upp till 50 % de senast 30 åren vilket visar omfattningen av problemet. Varje år dör 5 000 svenskar av hjärt-kärlsjukdom vilket är den största dödsorsaken i hela västvärlden (12). Övervikt och fetma ökar bland hela världens befolkning och grundproblemet är ofta högt blodsocker och högt insulin. De närmaste 30 år förutser man att diabetesfallen kommer att fördubblas, från 529 miljoner till 1,3 miljarder år 2050 (13). Att vara överviktig ökar risken för många sjukdomar, dels genom insulinresistens och typ 2-diabetes men också skador på blodkärlen, högt blodtryck, höga blodfetter, cancer, psykisk ohälsa, sämre immunförsvar med mera.  Höga insulinnivåer orsakas ofta av en ultraprocessad kost med snabba kolhydrater och socker, det ger en rubbad hormonbalans och ökar kroppens förmåga att lagra in fett. 


INSULIN

När blodsockret är högt utsöndras insulin av bukspottskörteln. Insulin är ett hormon som bidrar till att transportera glukos från blodet in i kroppens celler där det kan användas som energi eller lagras för framtida behov. Insulin liknar en nyckel som öppnar upp cellmembranen för att ta emot glukos. Insulin är avgörande för kroppens energiomsättning och för att reglera blodsockernivåerna. Insulin hämmar fettförbränningen genom att blockera ett enzym (HSL) vilket hindrar nedbrytning av lagrat fett till energi. Insulin kan också signalera till fettcellerna att växa i storlek och lagra in mer energi. Allt sammantaget leder det till övervikt på sikt. 


IGF-1 

Höga nivåer av insulin kan trigga IGF-1, ett tillväxthormon och höga halter av IGF-1 i blodet ökar risken att drabbas av sjukdomar som cancer. Det är dock normalt att ha höga nivåer av IGF-1 som barn och tonåring när man växer (14).


INSULINRESISTENS

Insulinresistens innebär att kroppens celler inte svarar lika bra på insulin vilket gör att bukspottkörteln behöver producera mer insulin för att hålla blodsockret under kontroll. Detta ger högt blodsocker och är förstadiet till typ 2-diabetes. Högt blodsocker och högt insulin leder till fettinlagring och ökad risk för förhöjda triglyceridnivåer och låggradig inflammation och detta ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, sjukdomar och övervikt (15). 


.

Tarmfloran, högt blodsocker och övervikt

Vår tarmflora påverkas negativt av det höga blodsockret och det leder till en dysbios (obalans) i tarmen. Vissa mikroorganismer gynnas av hög sockernivå och konkurrerar ut hälsosammare mikroorganismer, detta blir ett stort problem eftersom mångfalden av mikroorganismer är viktig för att bibehålla en hälsosam tarm.  Obalansen i tarmfloran kommer att öka tarmslemhinnans genomsläpplighet och orsaka en läckande tarm. En läckande tarm innebär att skadliga ämnen från tarmen läcker ut i blodet och skapar inflammation på olika ställen i kroppen. Ett vanligt symtom av läckande tarm är bl a övervikt. Den obalanserade tarmfloran påverkar produktionen av hormoner som reglerar både mättnad (leptin) och hunger (ghrelin). Hela kroppen blir i obalans vilket leder till överätande och övervikt (16). 


VARFÖR PRATAS DET SÅ MYCKET OM GLP-1?

GLP-1 (glukagonliknande peptid-1) är ett naturligt hormon som frisätts i tarmen efter måltid. GLP-1 spelar en viktig roll för att reglera aptit, blodsocker och energiomsättning och är viktigt för att hålla en viktbalans. När vi äter naturlig mat, rör på oss och har en frisk tarmflora fungerar våra GLP-1 nivåer optimalt vilket gör att blodsockret balanseras och därmed också vikten. Om vår tarm är i obalans och vi drabbas av SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) får vi en överväxt av skadliga bakterier i tunntarmen. Dessa bakterier hämmar frisättningen av GLP-1 och bidrar på så sätt till mer besvär vilket leder till läckande tarm. Vid konstant högt blodsocker, insulinresistens och sjukdomar som typ-2 diabetes och fetma är GLP-1 funktionen ofta nedsatt vilket gör att kroppens metabolism blir försämrad och viktuppgång blir ett faktum. 


DETTA GÖR GLP-1

  • Stimulerar bukspottkörteln att frisätta insulin när blodsockernivåerna är förhöjda
  •  Hämmar glukagon, vilket hjälper till att sänka blodsockret
  • Fördröjer magsäckens tömning, vilket leder till mer balanserat blodsocker
  • Minskar aptiten
  • Skyddar cellerna i bukspottkörteln som ansvarar för att producera insulin (17)

DU KAN STIMULRA DIN GLP-1-NIVÅER GENOM

  • Naturlig kost som är rik på fibrer, hälsosamma fetter och proteiner. Ägg, nötter, avocado och fibrer kan påverka GLP-1 nivåerna
  • En balanserad tarmflora
  • Fysisk aktivitet

Naturliga ämnen som berberin (ämne från växtrot) och vita mullbärsextrakt kan stimulera GLP-1 produktionen. Berberin påverkar tarmfloran som frisätter GLP-1 och vita mullbärsextrakt kan bromsa nedbrytningen av kolhydrater som i sin tur frisätter GLP-1 (18, 19, 20, 21, 22, 23, 24).


GLP-1 LÄKEMEDEL

Den senaste tiden har GLP-1 läkemedel som Ozempic fått mycket uppmärksamhet på grund av dess kraftfulla effekter på både viktminskning och blodsockernivåer. Läkemedlen har marknadsförts som revolutionerande för både diabetes och viktminskning men det har också framförts kritik för att biverkningarna av läkemedlen inte framgår tydligare. GLP-1 läkemedel har blivit så populära att många har använt dem för viktminskning generellt vilket har medfört att diabetespatienter inte har fått tillgång till medicinen. 


Nackdelar och biverkningar från GLP-1 läkemedel: 

  • Illamående och kräkningar
  • Diarré eller förstoppning
  • Buksmärtor
  • Gallstensproblem
  • Pankreatit (inflammation i bukspottkörteln)
  • Behov av livslång medicinering eftersom grundproblemet med övervikt inte är löst
  • Att viktminskningen går för snabbt och att personens självbild inte hinner med 

(25, 26, 27)


Biverkningarna är många och vi vet ännu inte vidden av alla besvär som kommer på lång sikt från dessa läkemedel. En hållbar viktminskning och blodsockerbalans går att få på naturlig väg med hjälp av livsstil, kost och näring och naturliga extrakt som nämns längre ner i artikeln och helt utan farliga biverkningar. 


METABOLISM OCH METABOLT SYNDROM

Ett annat ord för metabolism är ämnesomsättning och här ingår alla de kemiska processer som sker för att hålla kroppen vid liv. Dessa processer sker i cellerna och involverar nedbrytning av näringsämnen från mat för att producera energi samt uppbyggnad och underhåll av kroppens strukturer. 


METABOLT SYNDROM

Du kanske har hört talas om begreppet metabolt syndrom? Det betyder att man har en ansamling av riskfaktorer som i sin tur bidrar till ökad risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och andra hälsoproblem. 


BALANSERA BLODSOCKRET PÅ FLERA SÄTT

Det är lätt att tro att blodsockret enbart påverkas av kosten vi äter. Men det är inte så enkelt. Allting i kroppen samspelar och blodsockret påverkas av livsstilen, kosten vi äter, nivån av stress, tarmens hälsa och mycket mer. En och samma maträtt kan därför ge olika blodsockernivåer hos olika individer. Blodsockret påverkas av flera faktorer:

  • Snabba kolhydrater
  • Stressnivå och sömnbrist
  • Insulinresistens
  • Tarmfloran
  • Rörelse under dagen
  • Muskelmassa
  • Infektioner och sjukdom

Högt blodsocker och ständiga blodsockersvängningar under dagen indikerar att ämnesomsättningen och hormonbalansen är störd (29).


.

SÅ FÅR DU EN HÅLLBAR VIKTNEDGÅNG

En hållbar viktnedgång är allt annat än bantning. Hållbar viktnedgång innebär att balansera blodsockret och minska vikten succesivt genom hälsosamma vanor som naturlig kost och rörelse. Det innebär att viktnedgången blir långsiktig och att risken för sjukdom eller ny viktuppgång minskar. Hållbar viktnedgång är för dig som vill hitta en livsstil där du njuter av naturlig mat och lever ditt liv utan att banta samt skapar en sund relation till mat.


10 SÄTT FÖR ATT BALANSERA DITT BLODSOCKER OCH FÅ EN HÅLLBAR VIKTNEDGÅNG

  1. Fokus på hela och naturliga livsmedel. Välj naturlig mat som grönsaker, bär, frukt, vildfångad fisk, skaldjur, kött från gräsbetande djur, viltkött, kyckling, kalkon, ägg, baljväxter, linser, nötter, smör, olivolja, kokosolja, avokado m m.
  2. Ta bort socker och sötningsmedel. Undvik socker från läsk, godis, bakverk, juicer, energidrycker, alkohol, vetemjöl i form av bröd eller pasta m m. Undvik sötningsmedel som kan trigga insulinnivåerna och skada tarmfloran.
  3. Drycker. Drick mestadels vanligt vatten. Grönt te, örtteer innehåller antioxidanter och vatten med citron eller gurka kan hjälpa till med vätskebalansen och smakar gott.
  4. Fibrer. Ät olika fibrer för att minska förstoppning, bygga mättnad och stabilisera blodsockret t ex, linfrön, chiafrön, havregryn, baljväxter, nötter, frön, grönsaker, psylliumfröskal.
  5. Matsmältning. Ät i lugn och ro och tugga maten ordentligt, detta ökar saltsyran i magsäcken som hjälper näringsupptaget och tarmfloran.
  6. Fysisk aktivitet. Vardagsmotion gör stor skillnad över tid (promenader, gå i trappor m m). Lägg till lågintensiv träning (t ex powerwalks) och styrketräning som förbränner fett och bygger muskler.
  7. Hantera stress och sömn. Stress leder till högt kortisol vilket ger högt blodsocker och gör det svårare att gå ner i vikt. För lite sömn leder till hormonobalanser som leder till ökad hunger och sötsug.
  8. 90/10 regeln. Ät något sött vid enstaka tillfällen och för att undvika känslan av restriktion. Sträva efter en 90/10-princip: 90 % näringsrikt och 10 % fritt. 90/10 regeln stör inte en hållbar viktnedgång.
  9. Dela och få stöd. Dela din resa med andra, sök stöd från en vän, familj eller coach. Använd appar, receptscheman för att få stöd och verktyg.
  10. Fokusera på näringsämnen som hjälper dig bibehålla hälsosamma insulinnivåer.

NÄRINGSÄMNEN SOM HJÄLPER DIG BIBEHÅLLA HÄLSOSAMMA INSULINNIVÅER

Magnesium

Är viktigt för insulinsignalering och glukosmetabolism.

Krom

Förstärker insulinets verkan och hjälper cellerna att ta upp glukos från blodet.

Zink

Viktigt för produktion, lagring och frisättning av insulin.

D-vitamin

Låga nivåer har kopplats till insulinresistens och ökad risk för typ 2-diabetes.

Berberin

Förbättrar blodsockernivåerna och påverkar tarmens mikrobiota.

Omega-3 

Kan minska inflammation och förbättra insulinkänsligheten.

Betaglukan

Lösligt fiber som finns i havre, korn, svamp, alger. Det bildar en gel i matsmältningskanalen som kan förlänga mättnad, balansera blodsocker och minska insulinfrisättning. (30, 31, 32)

.

ÄR FRUKTOS FARLIGT?

Naturlig fruktos

Finns naturligt i frukt, bär, grönsaker, honung och innehåller även fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Tack vare fibrerna bidrar det till ett lägre blodsocker och mättnad, du kan inte äta hur mycket som helst.  Fruktos kan inte brytas ned av mage-tarmkanalen och överskottet lagras in i vår lever och kan bidra till leverglykogen. Naturlig fruktos orsakar inte fettlever såvida du inte dricker stora mängder med juice. Hela grönsaker, bär och frukt kan du äta med gott samvete, men begränsa mängden om du har högt blodsocker, övervikt eller diabetes.


Syntetisk fruktos

Industriellt framställt och används som sötningsmedel i läsk, godis, bakverk och vissa färdigrätter. Det innehåller inga fibrer, vitaminer, mineraler eller antioxidanter. Vid för stort intag av syntetisk fruktos lagras överskottet in som fett och kan på sikt bidra till fettlever, ökad insulinresistens, höga triglyceridnivåer m m. Syntetisk fruktos ska undvikas så mycket det går. Det har flera namn och kan heta fruktossirap, fruktos-glukossirap, hög fruktos majssirap (high fructose corn syrup). 


Sötningsmedel

Sötningsmedel är ett omdebatterat ämne inom kost och hälsa. Det finns fortfarande för begränsande studier på lång sikt för att veta dess långsiktiga konsekvenser både vad gäller för- och nackdelar. Vi avråder från syntetiska sötningsmedel.

  • Vissa studier har kopplat sötningsmedel till förändringar i insulinkänslighet och glukosmetabolism, även om de inte innehåller kalorier. 
  • De kan stimulera aptiten och öka suget efter söta livsmedel vilket kan leda till överätande och viktökning. 
  • Sukralos och sackarin kan förändra tarmfloran vilket kan leda till negativa effekter på ämnesomsättningen. 
  • Sötningsmedel kan bidra till vanan att konsumera söta livsmedel vilket försvårar en långsiktig viktbalans. 

(35, 36, 37)


Förslag på naturliga sötningsmedel

  • Honung
  • Dadlar 
  • Stevia 
  • Kokossocker 


Fysisk aktivitet

Den bästa träningen är den du tycker om och kan göra regelbundet. Det är viktigt att hitta en balans mellan kondition och styrka samtidigt som du håller dig aktiv i vardagen. När du rör dig och använder musklerna sänks blodsockret eftersom mer energi behövs till aktiviteten. Att bara ta en promenad efter en måltid eller att stå upp och jobba under dagen kan också vara ett enkelt knep för att få ner blodsockret (38). Att ta tre korta 10 minuters promenader efter varje måltid ger upp till 12 % lägre blodsocker för de som har typ 2-diabetes än de som tar en långpromenad varje dag (39).

Här finns en länk till ett träningspass Holistic tagit fram i samarbete med Slice weekly.


OLIKA FORMER AV TRÄNING

Styrketräning

Muskelmassa ökar ämnesomsättningen, vilket innebär att du förbränner fler kalorier. Sockret sugs upp av musklerna och kroppen och ger dig bättre blodsockerbalans. Styrketräna 2-4 gånger per vecka och börja med lättare vikter och ta hjälp om du är nybörjare.


Konditionsträning

Konditionsträning hjälper till att förbränna kalorier och förbättrar hjärt-kärlhälsan. Variera lågintensiv träning t ex promenader varje dag med högintensiv träning som t ex intervallträning 2-4 gånger i veckan.


Vardagsmotion

Rörelser under dagen bidrar till att öka kaloriförbrukningen utan att det känns som "träning". Ta trappor istället för hiss, gå eller cykla till jobbet, gå 10 000 steg om dagen som ett mål.


Beteenden och vanor

Bygg långsiktiga beteenden och vanor som stödjer en hälsosam livsstil på ett hållbart sätt genom att:


1. Sätt realistiska mål och fokusera på små framsteg

Dessa mål är lättare att uppnå och bibehålla, vilket ökar din motivation och självkänsla.


2. Sund inställning till mat

Tillåt dig själv att njuta av naturlig mat utan att känna skuld, detta minskar risken för ätstörningar. Följ 90/10-principen: 90 % näringsrik mat och resten valfritt.


4. Skapa en konsekvent träningsrutin 

Gör träning till en regelbunden del av din livsstil och hitta en träningsform som du tycker om. Planera träning i förväg så att den blir av.


5. Öva tålamod och självmedkänsla

Viktnedgång är en gradvis process. Var snäll mot dig själv om du inte når dina mål direkt. Fokusera på att bygga vanor som du kan upprätthålla.


Genom att fokusera på näring, mättnad och tarmhälsa balanseras blodsockernivåerna och du får en enkel dryck som kan ersätta mellanmål/huvudmåltid och som bidrar till blodsockerbalans.

Holistics viktmetod

Holistics viktmetod kombinerar naturliga och näringsrika produkter för att stödja en hållbar viktnedgång med hjälp av produkterna Blodsockerbalans, Vassleprotein, Psylliumfröskal och ekologisk olivolja som du köper själv.

Genom att fokusera på näring, mättnad och tarmhälsa balanseras blodsockernivåerna och du får en enkel dryck som kan ersätta mellanmål/huvudmåltid och som bidrar till blodsockerbalans. 


RECEPT PÅ HOLISTICS VIKTDRINK

Holistic Proteintillskott 3 skopor (0,8 dl)

Holistic Psylliumfröskal 1 msk

Kallpressad eko olivolja 1 msk

Vatten 5 dl


Du kan använda Holistics Vassleprotein som finns i olika smaker eller någon av de veganska alternativen (Risprotein, Ärtprotein, Hampaprotein eller Vegan protein som är en blandning av ärtprotein, risprotein och havreprotein). Mixa ingredienserna till en drink och inta 1-2 gånger om dagen. Tillsätt 1-2 kapslar av Blodsockerbalans varje dag före dagens största eller mest kolhydratrika måltid. 

Använd viktdrinken som huvudmåltid eller mellanmål. Kombinera viktpaketet med en naturlig kost utan snabba kolhydrater och få in rörelse under dagen. Se till att du äter protein och bra fetter till varje måltid och inte bara kolhydrater.


HOLISTIC BLODSOCKERBALANS

Holistic Blodsockerbalans hjälper dig att få ner blodsockernivåerna efter måltid med hjälp av naturliga ämnen som påverkar nivåerna av GLP-1 som styr aptitreglering och insulinfrisättning. Tillskottet innehåller:

- Vitt mullbärsextrakt (Reducose®) 250 mg

- Ceylonkanel 50 mg

- Krom 200 ug

Dosering 1 kapsel 1-2 gånger per dag före dagens största eller mest kolhydratrika måltid. 

Här går vi igenom ingredienserna ytterligare:


Reducose®

Reducose® extrakt från vattenlösliga fibrer av vita mullbärslöv. Det hjälper till att sakta ner upptaget av snabba kolhydrater och ger på så sätt en bättre blodsockerbalans.  Reducose® verkar genom att blockera eller minska aktiviteten hos enzymer som bryter ner kolhydrater och leder till en långsammare frisättning av blodsocker.  Reducose® saktar ner omvandlingen av komplexa kolhydrater till glukos och minskar den totala mängden socker som tas upp av blodet. En del av kolhydraterna passerar istället genom matsmältningssystemet utan att brytas ner vilket bidrar till sänkta blodsockernivåer. Genom att minska blodsockersvängningar bidrar produkten till sänkta insulinnivåer, dämpar hunger och sug efter sötsaker. 

Kontraindikationer:

Hos en del personer med dysbios (obalans i tarmen) bidrar Reducose® till uppblåsthet genom de osmälta kolhydraterna som passerar ned till tarmen och fermenteras av bakterier i tarmen. 


Krom

Krom spelar en viktig roll i regleringen av blodsockret och är nödvändigt för normal metabolism av kolhydrater, fett och protein. 

- Förbättrar insulinkänsligheten genom att öka antalet insulinreceptorer på cellernas yta 

- Stimulerar aktiviteten hos GLUT4 en glukostransportör som hjälper till att få in glukos från blodet in i cellerna. 


Ceylonkanel

Innehåller bioaktiva ämnen som kan förbättra cellernas respons på insulin vilket gör att glukos kan tas upp mer effektivt av cellerna vilket balanserar blodsockret. 

Kan blockera vissa matsmältningsenzymer som alfa-glukosidas, vilket saktar ner nedbrytningen av kolhydrater och balanserar blodsockret. 

Innehåller antioxidanter, minskar oxidativ stress och bidrar till minskade insulinnivåer.


HOLISTIC VASSLEPROTEIN

En fullvärdig proteinkälla som innehåller alla essentiella aminosyror i rätt mängd för muskeltillväxt, blodsockerbalans, mättnad och regenerering av kroppens organ. Holistic Vassleprotein vanilj är tillverkad av ultrafiltrerat vassleproteinkoncentrat, noggrant utvalt från nordiska gårdar.

✓ Protein bidrar till att öka muskelmassan

✓ Innehåller krom för normala blodsockernivåer

✓ Med enzymer för proteinupptag och laktosnedbrytning


Varför protein?

- Protein bidrar till att öka mättnadskänslan vilket gör det enklare att minska kaloriintaget.

- Protein bibehåller muskelmassa vilket är avgörande under viktminskning 

- Proteinet är enkelt att ta med sig, använda som mellanmål eller måltidsersättning. 

För dig som inte vill ta vassleprotein går det lika bra med någon av Holistics veganska alternativ. 


HOLISTIC PSYLLIUMFRÖSKAL EKOLOGISK

Innehåller skalet från ekologiskt odlade ljusa psylliumfrön, mycket rika på kostfibrer (88%) som bidrar till att upprätthålla en hälsosam tarm och naturlig tarmrörelse. De är naturligt glutenfria.

- Bidrar till en geléaktig konsistens i tarmen och ger en långvarig mättnadskänsla 

- Fungerar som prebiotika, vilket främjar tillväxten av goda tarmbakterier 

- Hjälper till att hålla igång magen och förebygga förstoppning


KALLPRESSAD EKOLOGISK OLIVOLJA

Denna olja tillhandahålls ej av Holistic varför du behöver inhandla den själv. Vi rekommenderar en kallpressad ekologisk olivolja (Extra Virgin) av hög kvalitet för högsta antioxidantnivå. 

- Rik på enkelomättade fettsyror som stödjer kroppens fettsyrabalans

- Bidrar till energi och mättnad vilket balanserar blodsockernivåerna

- Antiinflammatoriska egenskaper från polyfenoler som stödjer en hälsosam metabolism


HUR LÄNGE KAN JAG ANVÄNDA PRODUKTERNA?

Du kan använda viktdrinken så länge du önskar. Antingen som en kur för viktnedgång eller som en näringsrik dryck som ger energi. Det är dock viktigt att äta en naturlig, varierad kost för optimalt näringsintag och för att bibehålla en hälsosam tarmflora. Mät kontinuerligt blodsockernivåerna och när dessa har stabiliserats kan du fasa ut produkten och fortsätta med kost- och livsstilsråden för att bibehålla en hållbar viktnedgång.


SNABB VIKTNEDGÅNG

Är du fullt frisk kan du uppnå snabbare viktnedgång genom att dricka viktdrinken 6 gånger per dag och minska eller helt utesluta all annan mat. Under denna period är det extra viktigt att ta vitamin- och mineraltillskott, förslagsvis en Multivitamin och en Multimineral. Denna variant bör inte pågå längre än sju dagar och ger dig en kickstart till viktminskning. 


REFERENS

1. Högt blodsocker

2. Blodsocker och diabetes - Diet Doctor

3. Diabetes - 1177

4. Går det att äta sig till ett friskare blod? – Vetenskap och Hälsa

5. Diabetes mellitus, fasting blood glucose concentration, and risk of vascular disease: a collaborative meta-analysis of 102 prospective studies - The Lancet

6. Association Between Elevated Blood Glucose and Outcome in Acute Heart Failure: Results From an International Observational Cohort | Journal of the American College of Cardiology

7. A High-Sugar Diet Consumption, Metabolism and Health Impacts with a Focus on the Development of Substance Use Disorder: A Narrative Review 

8. The Effect of Short-Term Hyperglycemia on the Innate Immune System - ScienceDirect

9. Gut Microbes Controlling Blood Sugar: No Fire Required!: Cell Metabolism

10. Blodprov: P-Glukos - blodsocker - 1177

11. Hypertriglyceridemi

12. Ökning av BMI — ökad risk för hjärtinfarkt | Hjärt-Lungfonden (hjart-lungfonden.se)

13. Diabetes: a defining disease of the 21st century - The Lancet

14. Is there a role for IGF‐1 in the development of second primary cancers? - PMC

15. Insulinresistens

16. The Influence of the Gut Microbiome on Obesity in Adults and the Role of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics for Weight Loss - PMC

17. Effects of glucagon-like peptide-1 receptor agonists on weight loss: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials - PubMed

18. Nutritional modulation of endogenous glucagon-like peptide-1 secretion: a review | Nutrition & Metabolism | Full Text

20. Induction of CCK and GLP-1 release in enteroendocrine cells by egg white peptides generated during gastrointestinal digestion - ScienceDirect

21. Nutritional modulation of endogenous glucagon-like peptide-1 secretion: a review - PubMed

22. Nutrition & Metabolism | Full Text

23. Berberine induces GLP-1 secretion through activation of bitter taste receptor pathways - ScienceDirect

24. Mulberry-extract improves glucose tolerance and decreases insulin concentrations in normoglycaemic adults: Results of a randomised double-blind placebo-controlled study - PMC

25. Ozempic (Injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna 0,25 mg) • FASS-text | FASS Vård

26. Ozempic® Side Effects | Ozempic® (semaglutide) injection

27. Semaglutide Injection: MedlinePlus Drug Information

28. Metabola syndromet

29. Går det att äta sig till ett friskare blod? | Medicinska fakulteten

30. Key Nutrients for Optimal Blood Glucose Control and Mental Health in Individuals with Diabetes: A Review of the Evidence

31. Traditional chinese medicine in treatment of metabolic syndrome - PubMed

32. Biomedical aspects of beta-glucan on glucose metabolism and its role on primary gene PIK3R1 - ScienceDirect

33. 9 Best Low Glycemic Fruits for Diabetes | Signos

34. Best Fruits for Diabetes: Glycemic Index, List of Healthy Fruits

35. Food additives impair gut microbiota from healthy individuals and IBD patients in a colonic in vitro fermentation model - PubMed

36. Personalized microbiome-driven effects of non-nutritive sweeteners on human glucose tolerance: Cell

37. Brunnberg M, Paulun F (2017), Modern Näringslära s 73-77, Svenska Näringsakademin förlag

38. The Acute Effects of Interrupting Prolonged Sitting Time in Adults with Standing and Light-Intensity Walking on Biomarkers of Cardiometabolic Health in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis | Sports Medicine

39. Advice to walk after meals is more effective for lowering postprandial glycaemia in type 2 diabetes mellitus than advice that does not specify timing: a randomised crossover study | Diabetologia

1. Högt blodsocker

2. Blodsocker och diabetes - Diet Doctor

3. Diabetes - 1177

4. Går det att äta sig till ett friskare blod? – Vetenskap och Hälsa

5. Diabetes mellitus, fasting blood glucose concentration, and risk of vascular disease: a collaborative meta-analysis of 102 prospective studies - The Lancet

6. Association Between Elevated Blood Glucose and Outcome in Acute Heart Failure: Results From an International Observational Cohort | Journal of the American College of Cardiology

7. A High-Sugar Diet Consumption, Metabolism and Health Impacts with a Focus on the Development of Substance Use Disorder: A Narrative Review 

8. The Effect of Short-Term Hyperglycemia on the Innate Immune System - ScienceDirect

9. Gut Microbes Controlling Blood Sugar: No Fire Required!: Cell Metabolism

10. Blodprov: P-Glukos - blodsocker - 1177

11. Hypertriglyceridemi

12. Ökning av BMI — ökad risk för hjärtinfarkt | Hjärt-Lungfonden (hjart-lungfonden.se)

13. Diabetes: a defining disease of the 21st century - The Lancet

14. Is there a role for IGF‐1 in the development of second primary cancers? - PMC

15. Insulinresistens

16. The Influence of the Gut Microbiome on Obesity in Adults and the Role of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics for Weight Loss - PMC

17. Effects of glucagon-like peptide-1 receptor agonists on weight loss: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials - PubMed

18. Nutritional modulation of endogenous glucagon-like peptide-1 secretion: a review | Nutrition & Metabolism | Full Text

20. Induction of CCK and GLP-1 release in enteroendocrine cells by egg white peptides generated during gastrointestinal digestion - ScienceDirect

21. Nutritional modulation of endogenous glucagon-like peptide-1 secretion: a review - PubMed

22. Nutrition & Metabolism | Full Text

23. Berberine induces GLP-1 secretion through activation of bitter taste receptor pathways - ScienceDirect

24. Mulberry-extract improves glucose tolerance and decreases insulin concentrations in normoglycaemic adults: Results of a randomised double-blind placebo-controlled study - PMC

25. Ozempic (Injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna 0,25 mg) • FASS-text | FASS Vård

26. Ozempic® Side Effects | Ozempic® (semaglutide) injection

27. Semaglutide Injection: MedlinePlus Drug Information

28. Metabola syndromet

29. Går det att äta sig till ett friskare blod? | Medicinska fakulteten

30. Key Nutrients for Optimal Blood Glucose Control and Mental Health in Individuals with Diabetes: A Review of the Evidence

31. Traditional chinese medicine in treatment of metabolic syndrome - PubMed

32. Biomedical aspects of beta-glucan on glucose metabolism and its role on primary gene PIK3R1 - ScienceDirect

33. 9 Best Low Glycemic Fruits for Diabetes | Signos

34. Best Fruits for Diabetes: Glycemic Index, List of Healthy Fruits

35. Food additives impair gut microbiota from healthy individuals and IBD patients in a colonic in vitro fermentation model - PubMed

36. Personalized microbiome-driven effects of non-nutritive sweeteners on human glucose tolerance: Cell

37. Brunnberg M, Paulun F (2017), Modern Näringslära s 73-77, Svenska Näringsakademin förlag

38. The Acute Effects of Interrupting Prolonged Sitting Time in Adults with Standing and Light-Intensity Walking on Biomarkers of Cardiometabolic Health in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis | Sports Medicine

39. Advice to walk after meals is more effective for lowering postprandial glycaemia in type 2 diabetes mellitus than advice that does not specify timing: a randomised crossover study | Diabetologia

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic