Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Allergisk och icke-allergisk överkänslighet

Allergisk och icke-allergisk överkänslighet

Överkänslighet för livsmedel kan delas upp i två kategorier: allergisk och icke-allergisk. Ibland kan det vara svårt att avgöra vilket man lider av eftersom symtomen ofta överlappar varandra.

Överkänslighet för livsmedel kan delas upp i två kategorier: allergisk och icke-allergisk.

  • Vid allergisk överkänslighet reagerar immunsystemet mot livsmedlet.
  • Vid icke-allergisk matöverkänslighet förekommer överkänsligheten utan att immunsystemet är inblandat. Det har med andra reaktioner i kroppen att göra.

Ibland kan det vara svårt att avgöra om man lider av allergisk överkänslighet eller icke-allergisk överkänslighet, eftersom tecken och symtom ofta överlappar varandra.


Allergisk överkänslighet


Det finns två versioner av allergisk överkänslighet:

  • Akut allergi
  • Dold/fördröjd allergi

Akut allergi: IgE

  • Omedelbara symtom
  • Positivt pricktest
  • Få allergen
  • Mycket små mängder livsmedel kan ge reaktion
  • Symtom på hud och slemhinnor
  • Vanligt hos barn
  • Man vet ofta utan att testa
  • Man känner motstånd mot allergenet
  • Oftast permanent
  • 1–2 % av vuxna och 2–8% av barnen har det

Dold/fördröjd allergi: IgG

  • Fördröjda symtom
  • Negativt pricktest
  • Kan orsakas av många allergen
  • Dosberoende
  • Påverkar alla vävnader
  • Drabbar både vuxna och barn
  • Ofta ej upptäckt
  • Ofta är det mat man uppskattar
  • Kan försvinna
  • Över 50 % av befolkningen har det

Symtom på dold/fördröjd allergi


Symtomen dold/fördröjd allergi tar längre tid än en akut allergisk reaktion. Tiden mellan intaget av livsmedlet och symtomen kan variera mellan några timmar till några dygn.


Obehag som uppsvullen mage, magvärk, gasbildning, huvudvärk, hosta, ledvärk, klåda, andningsbesvär, rinnande näsa, nysningar, led- eller muskelsmärtor, kroniskt svullna körtlar, inflammatoriska problem samt migränlikande symtom är vanliga.


Många har en ökad känslighet mot flera grupper av livsmedel, vilket gör det svårare att identifiera och utesluta de livsmedel man reagerar på.


Dold/fördröjd allergi-test hjälper dig se vad du tål och inte tål


Du kan göra tester för att se om du har någon dold/fördröjd allergi. Det kallas IgG-test. Ett test som vi själva använder och rekommenderar är ImuPro.


Icke-allergisk överkänslighet


Icke-allergisk överkänslighet kallas även icke-IgE-medierad överkänslighet (som inte aktiverar immunförsvaret). Det är också vanligt att man kallar det för matintolerans.


Orsaker till icke-allergisk överkänslighet (matintolerans)


Det kan finnas många orsaker till en icke-allergisk överkänslighet men här följer några av de vanligaste:

  • Frånvaro av ett eller flera matsmältningsenzymer. Laktosintolerans är ett exempel där man har nedsatt eller ingen produktion av enzymet laktas som bryter ner mjölksocker. Ta gärna matsmältningsenzymer som kosttillskott. När kroppen får hjälp att spjälka maten kan symtomen på känsligheten dämpas.
  • Kemikalier i mat och dryck, till exempel färgämnen och konserveringsmedel. Bensoesyra är ett vanligt använt konserveringsmedel som en del är överkänsliga mot. Bensoesyra förekommer också naturligt i lingon, tranbär och hjortron, livsmedel som också kan orsaka besvär hos dessa individer.
  • Biogena aminer som exempelvis histamin. Histaminrik mat, till exempel anjovis, rökt makrill, fisksås, kött (som marinerats för att öka hållbarheten), ost, spenat, rött vin, jäst, öl. Histamin är ett kroppseget ämne som kroppen producerar i samband med att man får en allergisk reaktion. Men histamin finns också i vår mat och bryts normalt ned i tunntarmen av ett enzym som heter diaminoxidas. Man kan sakna en tillräcklig produktion av diaminoxidas, vilket gör att histamin i maten inte bryts ned tillräckligt, vilket i sin tur kan leda till att man utvecklar histaminintolerans. Diaminoxidas finns att köpa som tillskott.
  • Lektiner är proteiner som vissa växter har för att slippa bli uppätna. Lektiner finns i bönor och baljväxter, men även i potatis, jordnötter, frön och spannmål. Lektiner kan leda till illamående och diarré hos vissa. De kan även hämma upptaget av näring i tarmen, och de kan öka tarmslemhinnans genomsläpplighet. Att blötlägga och/eller koka maten är ett sätt att minska problemet med lektiner.

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic