MAGE OCH TARM

Vår tarmflora innehåller fler än 1000 olika bakteriestammar och de allra flesta finns i tjocktarmen där de har massor av betydelsefulla uppgifter. Faktum är också att så mycket som 80% av vårt immunsystem återfinns i just tarmen.

DIN KÄNSLIGA MAGE

Obalans i mag-tarmsystemet. Om näringsupptaget inte fungerar som det ska, uppstår förr eller senare en brist, och så småningom sjukdom. Matsmältningssystemet är känsligt. Läs mer om matsmältningsenzymer och de olika nervsystem kopplade till matsmältning.

Läs mer

14 SÄTT ATT STÄRKA MATSMÄLTNINGEN

Lev ett lugnare liv. Prioritera bort aktiviteter som du inte absolut behöver göra. Undvik stress. Drick ett glas vatten med en halv pressad citron eller ta 1–2 msk äppelcidervinäger innan maten. Detta är några tips på hur du kan stärka din matsmältning, läs mer om vad du kan göra både innan och under matstunden.

Läs mer

IMMUNSYSTEMET SITTER I TARMEN

Det är genom tarmslemhinnan som matens näring tas upp. Det är också här som en stor del av immunsystemet finns. En tarmslemhinna i obalans påverkar hela kroppen.

Läs mer

PROBLEM MED FÖRSTOPPNING

Förstoppning kan vara ett jobbigt ämne som många undviker att prata om, men om du upplever problem är du långt ifrån ensam. Vad är de vanligaste orsakerna? Vad finns det för något man kan göra för att bli av med sin förstoppning?

Läs mer

TARMBAKTERIER FÖR BÄTTRE HÄLSA

De allra flesta bakterier lever i vår tjocktarm, där de har mängder av viktiga uppgifter. Fler än 1 000 olika bakteriestammar ingår i människans tarmflora. 

Läs mer

OBALANS I TARMFLORAN

Bakterierna i tarmarna är trots alla sina fantastiska egenskaper inga superorganismer som överlever allt. I själva verket är de ganska känsliga.

Läs mer

DET VI STOPPAR I MAGEN PÅVERKAR VÅR PSYKISKA HÄLSA

Största delen av vårt immunförsvar finns i våra tarmar. Att tarmarna är tätt kopplade till hjärnan är inte lika känt. Kopplingen mellan hjärnan och magen (som också kallas ”vår andra hjärna”) är viktigare än man hittills förstått.

Läs mer

MAT FÖR DIN MIKROFLORA

Mjölksyrade grönsaker är fantastisk mat för magen. När vi mjölksyrar grönsaker låter vi nyttiga bakterier som redan finns i grönsakerna föröka sig. Bakterierna börjar då bryta ner ämnen i grönsakerna och bildar samtidigt själva ämnen som är nyttiga. Börja gärna måltiden med lite mjölksyrade grönsaker, så får matsmältningen en skjuts.

Läs mer

HALSBRÄNNA OCH SURA UPPSTÖTNINGAR

Ofta skylls halsbränna och sura uppstötningar på ett överskott av saltsyra, men det beror oftast på motsatsen – du har för lite saltsyra!

Läs mer