Vitamin K2 – en hjärtefråga

Hjärt- och kärlsjukdomar är den främsta dödsorsaken i dag. Att kärlväggarna blir förkalkade och stela är en stor bidragande orsak. Men något så enkelt som vitamin K2 kan faktiskt vända på steken. Studie från 2019 bekräftar tidigare resultat.

Vitamin K2 för hjärta och kärl

Vi har i tidigare rapporterat om studier som visar att vitamin K2 minskar risken för problem med hjärta och kärl. En av dessa studier, den stora 10-åriga Rotterdamstudien[1], utförd på mer än 4 800 friska män och kvinnor från 55 år och uppåt visade att de som fick i sig mer än 32 μg K2 per dag, jämfört med de vars intag var lägre än 21 μg, hade 50 procent mindre kalciuminlagringar i blodkärlen och 50 procent lägre risk för dödsfall p g a hjärt- och kärlsjukdom. Men varför har vitamin K2 så stor betydelse för hjärta och kärl?

Vad gör vitamin K2?

MGP (Matrix Gla Protein) är ett kalciumbindande protein som bland annat bildas av celler i glatt muskulatur runt artärerna. När MGP är aktivt binder det kalcium till sig och förhindrar att kalcium sätter sig i kärlväggarna och därmed att kärlen blir stela. MGP aktiveras av ett enzym som är beroende av vadå? Jo av vitamin K2.

Studie från 2019 bekräftar

En studie publicerad 2019 i Journal of American Heart Association bekräftar kopplingen mellan högre nivå av inaktivt MGP (dp‐ucMGP) och stelare kärl. Forskarna drar slutsatsen att man kan förbättra kärlhälsan genom att aktivera MGP, vilket man enkelt kan göra genom att förbättra nivån av vitamin K2 i kroppen.[2]

Källor till vitamin K2

Vitamin K2 finns i små mängder i kött, mjölk och äggula. K2 finns i något större mängd i fermenterade livsmedel som vällagrad ost, särskilt Brie och Gouda. Natto, en traditionell japansk maträtt av fermenterade sojabönor, är det livsmedel som innehåller mest vitamin K2, nämligen 23 gånger mer än vällagrad ost. K2 finns även i högre halter i fermenterade livsmedel och alger.


[1] Geleijnse, J.M et al. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: The Rotterdam study. Am Soc Nutr Science. May 2004. Nutritional epidemiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15514282

[2] Wei FF Central Hemodynamics in Relation to Circulating Desphospho-Uncarboxylated Matrix Gla Protein: A Population Study. J Am Heart Assoc. 2019 Apr 2;8(7):e011960.

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.119.011960
Det här inlägget postades i Artiklar. Bokmärk permalänken.