Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Fett vs socker

Fett vs socker

I avsnitt 41 av Hälsa kommer inifrån träffar vi Annika Dahlqvist, som berättar hur LCHF-dieten kom till och hur den har påverkat hennes liv. Det blir ett samtal om kost och hälsa, om fett kontra socker, men också hur det är att stå utanför etablissemanget och hamna i mediedrevets öga.

Annika Dahlqvist är pensionerad läkare, föreläsare och författare och har sedan 2005 drivit en blogg som väckt mycket uppmärksamhet. Programledare Petra Månström är journalist och poddare. Hon står bland annat bakom Maratonpodden.


Hur föddes LCHF?


LCHF är ett känt begrepp i Sverige i dag. Förkortningen står för Low Carb, High Fat: lite kolhydrater, mycket fet. Det är faktiskt en diet och begrepp som föddes i Sverige. Dieten har likheter med en internationellt mer kända Atkins-dieten.


Annikas väg till LCHF kom via år av misslyckade försök att gå ner i vikt och få bukt med hälsoproblem, bland annat IBS och fibromyalgi. Hon åt enligt alla modetrender som fanns. Och inget hjälpte. Hon var alltid hungrig, men gick ändå upp i vikt, och hälsoproblemen förvärrades.


Vändningen kom när dottern, som läste medicin i Umeå, kom hem efter ett experiment med olika dieter. Annika testade att endast äta lite kolhydrater, lite fett och lite kalorier – och då gick hon ner ett kilo i veckan, utan att vara hungrig. Även hälsoproblemen försvann. Annika förstod att det berodde på att dieten innehöll få kolhydrater.


Hon bildade ett nätverk som delade med sig av erfarenhet via e-post. Det var i den här gruppen som man fram till att den nya dieten ska heta LCHF.


Från mediernas gunstling till favorithäxa


År 2005 startade hon en blogg som fick stor uppmärksamhet av medierna. Under några år fick hon bara positiv uppmärksamhet, men allt det skulle förändras med svininfluensan, berättar hon i podden.


När hon framförde kritik mot svininfluensans vaccin 2009 vände allt. Hon hamnade i ett mediedrev, och alla inbokade föreläsningar ställdes in. Telefonen tystnade. Annika var ute i kylan.


Alla hennes råd om att äta mycket mättat fett fick helt plötsligt kritik från alla. Kolhydrater var åter inne. I dag har medierna lagt locket på och diskuterar inte kostfrågan alls längre, säger Annika Dahlqvist.


Diabetes är en ny folksjukdom världen över


I avsnittet talar Annika även om diabetes. Skillnaden mellan typ 1 och typ 2. Båda formerna ökar kraftigt världen över.


I Sverige har cirka 5 procent typ 2. Cirka 0,5 procent har typ 1. I USA är andelen människor som har diabetes mycket högre. I Asien skenar utvecklingen, vilket löper hand i hand med ökad konsumtion av socker, berättar Annika. I Inden har 25 procent av befolkningen diabetes. Annika beskriver mekanismerna bakom diabetes och på vilket sätt hennes syn på sjukdomen skiljer sig från etablissemanget.


Redan tidigt visste man att kolhydrater drev på diabetes. Men den kunskapen föll i glömska när insulinet kom som medicin. Då förändrades kostråden till att man kunde äta hur mycket kolhydrater som helst, vilket förvärrade situationen. Här talar Annika på läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin.


Är allt socker farligt?


Ett segment av poddavsnittet ägnas åt att reda ut socker. Är alla typer av socker lika farligt? Hur mycket socker tål vi? Vad tycker Annika om sötningsmedel?


Annika förklarar att i solidaritet till de sockerberoende borde vi alla arbeta för att minska sockerkulturen. Vill vi äta strikt LCHF ska vi hålla oss under 20 gram kolhydrater om dagen, hela livet. Detta i en värld där dietisterna säger att vi ska äta flera hundra gram kolhydrater om dagen.


Programledaren Petra Månström gör liknelsen att en bil som står parkerad inte behöver tankas hela tiden. ”Det finns inga essentiella kolhydrater”, kontrar Annika.


De talar även om barn och socker. Det är svårt, men viktigt att ge barn en sund hälsogrund att stå på - vilket innebär lite socker. Annikas egna barnbarn får välja max fem bitar lösgodis till lördagsgodis när de hälsar på.


Den stora frågan om fett


Sista delen av podden ägnas åt den stora frågan: fettet. Annika berättar att vi mår bäst av att äta animaliskt fett. Då får vi det fett vi själva består av, och kroppen behöver inte jobba med att omvandla det.


När det gäller fleromättade fetter finns det bara två essentiella fetter som vi måste ha. Det är omega-3 och omega-6. Helst ska vi äta lika mycket av båda. Bästa källan till dem, enligt Annika, är mat från havet. Eller från gräsätande djur som inte utfodras med kraftfoder.


Programledaren Petra Månström frågar om det finns några studier som visar vad som händer på sikt om man äter den kost som Annika förordar.


Tyvärr finns det inte en enda studie som kan svara på den frågan, förklarar Annika. Det är genom att prova LCHF som vi märker att vi blir friskare. Det är ingen som forskar på det.


De senaste decennierna har vi ingen grundforskning i världen längre, förklarar Annika. Det är industrin som bestämmer vilken forskning som är viktigt, och då sker ingen vettig forskning alls alls.


Om vi vill stödja forskning för LCHF rekommenderar Annika att vi skänker bidrag till kostfonden.


Allt detta och ännu mer hör du i avsnitt 41 av Hälsa kommer inifrån.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic