Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Doktor Hilde om hormoner

Doktor Hilde om hormoner

KVINNOHÄLSAB-VITAMINMAGNESIUMOMEGA-3ZINK
Våra hormoner påverkar och styr oss hela tiden, hela livet. Bland annat reglerar de hur vi växer, vår ämnesomsättning och fertilitet. Vi märker sällan av hormonerna, förutom vid vissa händelser eller perioder i livet, då de blir extra tydliga, till exempel under klimakteriet.

I avsnitt 46 av podden Hälsa kommer inifrån har vi bjudit in gynekologen Hilde Löfqvist – en av Sveriges mest erfarna läkare inom klimakterierelaterade besvär och behandlingar.


Hilde Löfqvist växte upp i Salzburg i Österrike men har bott i Sverige sedan 25 års ålder och har nästan 40 års yrkeserfarenhet från att arbeta med kvinnohälsa. Hilde är också en av få gynekologer i Sverige som förespråkar bioidentiska hormoner.


Bioidentiska hormoner


- Jag har skrivit boken Hormonkarusellen och som riktar sig direkt till kvinnor. I den boken försöker jag reda ut myter och fakta kring klimakteriet, framför allt med hänsyn till behandling med bioidentiska hormoner, berättar Hilde.


Och just hormonbehandling och framför allt behandling med bioidentiska hormoner pratar Hilde mycket om i avsnittet. Bioidentiska hormoner ser ut som kroppens egna hormoner, men är kemiskt tillverkade, till skillnad från syntetiska hormoner som skiljer sig en del från kroppens egna hormoner.


Under de många år som Hilde arbetat kliniskt med kvinnor med klimakteriebesvär har synen på hormonbehandling förändrats och utvecklats enormt.


Studien som förändrade allt


- När jag började så var det nästan skamligt att inte hormonbehandla, då det ansågs hjälpa mot precis allt, så det var det vanliga tillvägagångssättet. Sedan kom smällen i och med en stor studie från USA. Studien i sig var egentligen jättefin men hade gjorts på fel premisser, nämligen för att visa på att hormoner kunde skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar. Problemet var att genomsnittsåldern på kvinnorna i studien var 63 år, alltså alldeles för hög för att ha någon relevans för klimakteriebesvär. Därför blev också resultatet av studien missvisande och gjorde att det blev många missförstånd i tolkningen av studien. Tolkningar som visade på ökningar av såväl bröstcancer, propp och hjärt- och kärlsjukdomar, berättar Hilde och förklarar också att studien fick till följd att många avstod hormonbehandling helt i onödan, ända tills revideringen av studien kom några år senare.


Den viktiga balansen


Tillsammans med programledaren Petra Månström reder Hilde ut begreppen kring bland annat östrogen, dess motspelare progesteron samt gestagen. Vi får lära oss mer om östrogenet och dess viktiga funktioner i kroppen, men också varför det är viktigt att balansera östrogenet så att det inte blir för mycket.


Under avsnittet ägnar vi också mycket tid åt att diskutera kring olika behandlingssätt med hormoner, vilka myter det finns, varför de har uppstått och vilka konsekvenser de kan få för kvinnors mående under klimakteriet. Hilde ger också sina tips på hur man som kvinna ska tänka och agera för att få bästa möjliga hjälp när och om det behövs. Lyssna på hela det fullmatade avsnittet här.


Vill du veta mer om Hilde Löfqvist och ta del av hennes kunskap, kan du kika in på hennes webbplats doktorhilde.se där du också hittar mer om hennes böcker och podd.


Tips för att stötta kroppen


Upplever du besvär i och kring klimakteriet ska du alltid se till att få hjälp av en duktig läkare inom kvinnohälsa. Dessutom är det alltid värdefullt att själv försöka jobba med kroppen så bra det bara går. Bland annat med näringsrik, vällagad mat från grunden, med så lite synligt socker som möjligt. En enkel regel är att leta efter mat med ingen eller väldigt kort innehållsförteckning. Fysisk aktivitet och träning är gynnsamt för kroppen, även under klimakteriet.


Du kan också se till att ha bra tillgång på vitaminer och mineraler i kroppen, liksom välkända örter som kan hjälpa kroppen att komma i balans. Några tips:


  • Ashwagandha är en välkänd adaptogen och en av de viktigaste örterna inom Ayurveda.
  • Magnesium bidrar bland annat till minskad trötthet och utmattning, samt normal energiomsättning och muskeltillväxt.
  • B6, B12 och folsyra ingår i många funktioner i cellerna och bidrar bland annat till immunsystemets normala funktion, normal psykologisk funktion och till att minska trötthet och utmattning.
  • Omega 3-fettsyrorna EPA och DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga.
  • Zink har en roll i celldelningsprocessen och bidrar till immunsystemets normala funktion, normal kognitiv funktion, till att skydda cellerna mot oxidativ stress, till bibehållen normal benstomme, normal synförmåga och normala naglar och hud.

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic