19 januari 2021

Immunsystemet – så funkar det

Sällan har väl intresset för vårt immunsystem varit så stort som i år. I dagens avsnitt reder vi ut om vi kan påverka immunsystemets funktion själva och hur ska vi göra i så fall. Gäst i avsnittet är Ellinor Ladenberg, konsult och utbildare på Holistic, som berättar om hur immunsystemet fungerar, hur är det uppbyggt och hur stress, träning och kost påverkar dess funktion.

– Först och främst vill jag vara tydlig med att vi aldrig hade överlevt hela evolutionen om vi inte hade haft vårt immunsystem. Det hjälper oss att klara av såväl bakterier, virus och andra skadliga ämnen, inleder Ellinor.

Vårt immunsystem är otroligt komplext och klarar av nästan vilken utmaning som helst och det sker hela tiden, utan att vi ens tänker på det, troligtvis märker du det bara om du blir sjuk eller skadad och till exempel får feber, hostar eller får en svullnad, berättar hon.

Immunsystemets två delar

Immunsystemet består av två delar; det medfödda försvaret och det adaptiva försvaret. I det medfödda försvaret ingår till exempel huden, slemhinnorna, magsyran och flimmerhåren och det försvaret saknar minne och reagerar alltid på samma sätt. Alltså känner det inte igen virus och sjukdomar och kan därför inte sätta in rätt försvar mot det.

Den adaptiva delen, å andra sidan, tränas upp under livet för att känna igen virus och bakterier som kroppen tidigare har stött på. Minnet kan kvarstå i många år och i vissa fall genom hela livet. I det andra försvaret ingår vita blodkroppar som T-celler och B-celler.

Vad kan man göra själv?

– Man brukar prata om livsstilsmedicin, som jag tycker är ett begrepp som innebär att vi använder livsstilen som en slags medicin som förhindrar att vi blir sjuka. Där finns det en hel del forskning som visar på vad vi själva kan göra för att behålla ett balanserat immunsystem, säger Ellinor.

Kopplat till just livsstilsmedicin går Ellinor igenom den viktiga balansen mellan stress och återhämtning och hur det påverkar kroppens försvar, hur vi kan tänka kring träning kopplat till immunförsvaret och hon förklarar varför en färgglad tallrik kan vara grunden till ett starkt försvar. Och apropå tallrik så får vi också lära oss mer om det medfödda immunsystemets storätare – makrofager. Dessutom får vi veta vilka vitaminer, mineraler och örter som kan hjälpa till att stötta immunsystemet.