6 maj 2022

5 tips för att få igång saltsyraproduktionen

Saltsyraproduktionen är oerhört viktig för vår matsmältning. Om vi har god tillgång på saltsyra får vi mindre förstoppning, gaser, bättre näringsupptag samt en friskare tarmflora.

Saltsyra bildas i magsäcken och är beroende av att vi är i ett tillstånd av lugn och ro för att överhuvudtaget kunna bildas.

De här 5 tipsen kan hjälpa dig att få igång saltsyraproduktionen igen:

1. Lugn och ro

Ta ett djupt andetag innan maten och slappna av. Genom att du försätter dig i ett lugnt tillstånd aktiverar du det parasympatiska nervsystemet som främjar matsmältningen och saltsyrabildningen.
 

2. Tugga maten

Tugga maten minst 20 gånger per tugga tills maten är flytande och lätt kan sväljas ned utan vatten. När du tuggar blir maten lättare att bryta ner, frisättningen av enzymer ökar i munnen liksom saltsyrabildningen i magsäcken.
 

3. Tillsätt surt innan måltid

Tillsätt något surt eller bittert 30 minuter innan måltid (citron, grape, lingon, äppelcidervinäger, ruccola) för att stimulera saltsyrabildningen.
 

4. God tillgång till mineraler

Mineraler som kalium, natriumklorid (salt), zink och magnesium stimulerar saltsyrabildningen. Om det finns brister på dessa mineraler har vi svårare att bilda saltsyra. Ett bra råd kan vara att ta ett tillskott under en tid för att säkerställa god balans av mineraler. (länk Holistics multimineral)

5.  Gör måltiden trevlig

Duka med porslin du gillar, tänd ett ljus, ta in en kvist från naturen och se till att det är färg på tallriken. 30 % av saltsyraproduktionen stimuleras av syn, smak, lukt och förväntan som förmedlas via vagusnerven.

Du kan även prova ett tillskott av saltsyra till måltiden för att se om det hjälper dig. Vår produkt Magsyrabalans innehåller betainhydroklorid som bildar saltsyra i magsäcken samt proteasenzymer som hjälper till att bryta ner proteiner.

Relaterade produkter

Magsyrabalans
Måltidsenzym
Multimineral