Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Din stora guide till SIBO – överväxt av bakterier på fel ställe i tarmen

Din stora guide till SIBO – överväxt av bakterier på fel ställe i tarmen

MAGHÄLSAOREGANOOLJASIBOBA
SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) är en form av obalans i tarmfloran som innebär att det är en överväxt av bakterier i tunntarmen. I normala fall bör vi ha en stor mängd bakterier i tjocktarmen men en betydligt mindre mängd i tunntarmen. SIBO ger IBS-liknande symtom som magont, gaser, förstoppning och diarré och är cirka sju gånger vanligare hos personer med IBS jämfört med friska kontroller.
Sibo

SIBO – ÖVERVÄXT AV BAKTERIER PÅ FEL STÄLLE I TARMEN

Eftersom tarmfloran är så viktig för vår hälsa i stort kan en rubbad tarmflora leda till många diffusa symtom som hjärndimma, låggradig inflammation och hudproblem. Det finns flera orsaker till SIBO bland annat saltsyrabrist, stress, minskad peristaltik (tarmrörelser) och en kost rik på socker och snabba kolhydrater. I denna guide får du lära dig mer om SIBO och vad du kan göra åt det.


VAD ÄR SIBO?

Du har säkert hört talas om tarmfloran och hur viktig den är för vår hälsa. Tarmfloran består av olika mikroorganismer mestadels bakterier (1). Vi har biljontals bakterier i tarmen från hundratals olika arter (2). Majoriteten av bakterierna finns i tjocktarmen medan magsäcken och tunntarmen innehåller relativt få bakterier. Detta beror på att magsyra samt bukspott och galla, som finns i tunntarmen, motverkar mikroorganismer (3). I tjocktarmen finns ca en biljon bakterier per ml tarminnehåll (4,5) medan tunntarmen normalt har mindre än 10^5 bakterier per ml tarminnehåll (6).

Av olika orsaker, till exempel brist på saltsyra, kan en överväxt av bakterier i tunntarmen utvecklas även känt som SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) (7). SIBO definieras som en bakteriekoncentration i tunntarmen på mer än 10^5 bakterier per ml tarminnehåll (8). De vanligaste bakterierna som orsakar SIBO är Escherichia coli, Aeromonas och Klebsiella (9). SIBO är vanligare hos personer med magproblem, kvinnor och äldre (10) och sju gånger vanligare hos patienter med IBS jämfört med personer utan IBS (11,12). Studier visar att mellan 20–84 procent av personer med IBS också har SIBO medan motsvarande siffra för friska kontroller är mellan 0–35 procent (13,14).


SYMTOM PÅ SIBO

SIBO ger ofta IBS-liknande symtom som buksmärtor, uppblåsthet, överdriven gasbildning, förstoppning och diarré (7). Överväxten av bakterier i tunntarmen kan irritera tarmslemhinnan och leda till ökad tarmpermiabilitet (läckande tarm) vilket i sin tur kan ge många diffusa symtom som hudbesvär, huvudvärk, oro och ångest (15). De flesta patienter med SIBO har överväxt av bakterier i tunntarmen som producerar vätgas medan cirka 30 procent har en överväxt av Archaea-bakterier som producerar metangas (16). SIBO som domineras av vätgasproducerande bakterier ger ofta upphov till diarré medan personer med metangasdominerande SIBO oftare lider av förstoppning (17).

SIBO kan leda till näringsbrister delvis eftersom personer med SIBO ofta har saltsyrabrist. Vid brist på saltsyra minskar nedbrytningen av proteiner och upptaget av B12, järn och andra mineraler från kosten (18). Överväxten av bakterier i tunntarmen kan leda till svårigheter att bryta ner fett eftersom vissa bakterier kan bryta ner galla som behövs för att fett ska kunna spjälkas. Detta i sin tur kan leda till viktminskning, diarré och brist på fettlösliga vitaminer (A-, D-, E- och K-vitamin) (19). Även brist på Vitamin B1 och B3 kan uppstå vid SIBO eftersom vissa bakterier kan använda dessa vitaminer för egen del (20).


VAD BEROR SIBO PÅ?

De främsta orsakerna till SIBO är nedsatt peristaltik (tarmrörelser som för tarminnehållet framåt), saltsyrabrist och inströmning av tjocktarmsinnehåll till tunntarmen på grund av att klaffen mellan tunntarmen och tjocktarmen (ileocekalklaffen) inte håller tätt (21). Forskning visar att behandling med saltsyrahämmande läkemedel är en signifikant riskfaktor för SIBO (22). Risken för SIBO ökar också med åldern (21). Även stress, ohälsosam kost, småätande och matförgiftning kan orsaka SIBO (15).

Nedan ser du olika orsaker till SIBO. Ofta handlar det om en kombination av flera faktorer som till slut leder till en bakteriell överväxt i tunntarmen.


 • Ileocekalklaffen sluter inte tätt

Mellan tunntarmen och tjocktarmen finns en ventil som kallas ileocekalklaffen. Ileocekalklaffen motverkar att bakterier, och andra mikroorganismer, förflyttar sig från tjocktarmen till tunntarmen. Om ileocekalklaffen inte sluter tätt kan bakterier från tjocktarmen vandra upp i tunntarmen och orsaka SIBO (23,24).


 • För lite saltsyra i magsäcken

Vid brist på saltsyra i magsäcken oskadliggörs inte bakterier från maten utan får chans att slå sig ner och föröka sig i tunntarmen (18). Saltsyrabrist medför också att matsmältningen blir nedsatt vilket i sin tur påverkar tarmfloran negativt. Ofta beror saltsyrabrist på stress. Andra orsaker till brist på saltsyra är magsyrahämmande läkemedel och näringsbrist. Zink. kalium, klor (salt) och magnesium är viktiga mineraler för bildning av saltsyra (18,25,26). Flera sjukdomar/tillstånd som perniciös anemi, magsår (infektion av H. pylori), gastric bypass och hypotyreos (brist på sköldkörtelhormon) kan också leda till saltsyrabrist (18).


Vanliga symtom på saltsyrabrist (18)

 1. Smärta i övre delen av magen
 2. Halsbränna
 3. Illamående
 4. Uppblåsthet
 5. Diarré
 6. Buksmärtor
 7. Sura uppstötningar
 8. Tidig mättnadskänsla
 9. Kräkningar
 10. Förstoppning
 • Svagt MMC

MMC (Migrating Motor Complex) är så kallade sköljvågor som sköljer genom tarmen mellan måltider för att rena den. Efter en måltid behöver man vara utan mat i minst fyra timmar för att MMC ska aktiveras. Om tarmen inte sköljs ordentligt mellan målen så kommer fler bakterier få chans att fästa till tunntarmen vilket på sikt kan leda till SIBO. Stress och småätande mellan måltider är de huvudsakliga orsakerna till nedsatt aktivering av MMC (27,28).


 • Matinfektion

Matförgiftning med skadliga bakterier kan orsaka dysbios och SIBO genom att hämma flera funktioner i mag-tarmkanalen. Till exempel kan skadliga bakterier hämma MMC (29).


 • Ohälsosam kost

En kost rik på socker, snabba kolhydrater, tillsatser, onyttiga fetter och för lite fibrer kan leda till en obalans i tarmfloran i form av till exempel SIBO. Dessa födoämnen göder sämre mikroorganismer som då får chans att konkurrera ut goda bakterier i tarmen (30,31). Även alkohol kan orsaka överväxt av ogynnsamma mikroorganismer (32).


 • Övriga faktorer

Förutom saltsyrabrist kan brist på matsmältningsenzymer, galla och sekretoriskt IgA (antikroppar) leda till bakteriell överväxt i tunntarmen. Liksom magsyra förstör och förhindrar galla bakterier från att passera genom tarmarna efter en måltid medan matsmältningsenzymer bryter ner ogynnsamma bakterier i tarmen (33). Sekretoriskt IgA är antikroppar som motverkar bakterieöverväxt och är en del av tarmens immunförsvar (34).


SÅ KOMMER DU TILL BUKT MED SIBO

Det finns många hälsofördelar med att balansera tarmfloran och bli av med eventuell SIBO. Förutom att ge IBS-liknande besvär kan en rubbad tarmflora som SIBO leda till irriterad tarmslemhinna, näringsbrister och ökad tarmgenomsläpplighet (läckande tarm) (35). Det finns ett samband mellan läckande tarm, låggradig inflammation och vissa sjukdomar (36). Förekomsten av SIBO är högre hos personer med bland annat tarmsjukdomar, diabetes, hypotyreos, multipel skleros, Alzheimers, Parkinsons sjukdom, autism, rosacea (21) och fibromyalgi. I en studie diagnostiserades SIBO hos 100 procent av försökspersonerna med fibromyalgi, jämfört med 20 procent av kontrollerna (37). Man vet dock inte om det är SIBO som orsakar dessa sjukdomar eller om det är sjukdomarna som gör att man lättare får SIBO.

För att läka SIBO gäller det att balansera tarmfloran och minska på överväxten av bakterier i tunntarmen. Det går att ta antibiotika mot SIBO men ungefär 45 procent av patienterna får återkommande SIBO efter avslutad antibiotikabehandling. Högre risk för återfall ses hos äldre och hos personer som står på saltsyrahämmande läkemedel (38).


6 TIPS HUR DU KAN KOMMA TILL BUKT MED SIBO

1. Stressa mindre: När vi slappnar av aktiveras det så kallade parasympatiska nervsystemet som behöver vara aktiverat för god matsmältning. Det finns olika knep du kan använda dig av för att aktivera det parasympatiska nervsystemet. Till exempel genom att meditera och djupandas.


2. Småät inte: Genom att undvika att småäta och i stället låta det gå minst fyra timmar mellan måltiderna kommer renande MMC aktiveras vilket motverkar SIBO (39).


3. Ta tillskott: Kosttillskott i form av matsmältningsenzymer och betainhydroklorid, som ökar på saltsyran i magen, stöttar matsmältningen och bidrar till att vi får sur miljö i magsäcken som hämmar bakterier. Det kan också vara fördelaktigt att ta en kur på örter. Studier visar att användningen av örter är lika effektiv som antibiotika och med färre biverkningar (40). Exempel på örter som kan användas vid SIBO är oreganoolja, berberin och vitlök. Även Saccharomyces boulardii, som är en god jästsvamp, kan balansera överväxt av bakterier i tunntarmen (41).


4. Ät en hälsosam kost: Genom att dra ner på socker, snabba kolhydrater, som vitt bröd och pasta, samt undvika tillsatser och skräpmat gynnas de goda tarmbakterierna medan SIBO motverkas. Ibland behöver man äta en strikt kolhydratfattig kost i två veckor, följt av en örtkur samtidigt som man stöttar matsmältningen.


5. Rör på dig: Fysisk aktivitet är bra för hela kroppen inte minst tarmens rörelser framåt (peristaltik). En god peristaltik motverkar SIBO men också förstoppning.


6. Sök professionell hjälp: Ta hjälp av en näringsterapeut för att få individanpassad rådgivning angående kost och tillskott. Sök också hjälp från sjukvården om du inte redan gjort det. Det är extra viktigt att du får professionell hjälp om du har konstaterad SIBO eller mycket magproblem.SÅ VET DU OM DU HAR SIBO

Det finns så kallade utandningstester som mäter mängden gaser som bakterierna i tunntarmen bildar. Dessa tester mäter vät- och metangas som släpps ut via utandningsluften och som bildas när bakterierna fermenterar vissa kolhydrater (laktulos eller glukos) som vår tarm inte kan smälta (42,43).

Holistic SIBO-test mäter vät- och metangas via utandningsluften efter intag av laktulos. Om du misstänker att du har SIBO kan du beställa SIBO-test här. Testet görs enkel hemma och i testkitet medföljer instruktioner och frankerat kuvert så du enkelt kan skicka provet till labbet. Du får svar efter 10–15 arbetsdagar i form av en rapport med fakta kring SIBO och hur du kan tolka testet samt rekommenderade kosttillskott. Vid köp av något av Holistics hälsotester ingår även en kortare genomgång av testresultatet med en av våra näringsterapeuter.


Skribent: Maja Stål, näringsterapeut


REFERENSER

 1. Ostaff MJ, Stange EF, Wehkamp J. Antimicrobial peptides and gut microbiota in homeostasis and pathology. EMBO Mol Med (2013) 5(10):1465–83. Antimicrobial peptides and gut microbiota in homeostasis and pathology - PMC (nih.gov)
 2. Gomaa EZ. Human gut microbiota/microbiome in health and diseases: a review. Antonie Van Leeuwenhoek. 2020 Dec;113(12):2019-2040. Human gut microbiota/microbiome in health and diseases: a review - PubMed (nih.gov)
 3. Hofmann AF, Eckmann L. How bile acids confer gut mucosal protection against bacteria. Proc Natl Acad Sci U S A (2006) 103(12):4333–4. How bile acids confer gut mucosal protection against bacteria - PubMed (nih.gov)
 4. Cresci GA, Bawden E. Gut Microbiome: What We Do and Don't Know. Nutr Clin Pract. 2015 Dec;30(6):734-46. Gut Microbiome: What We Do and Don't Know - PubMed (nih.gov)
 5. Allaband C., et al. Microbiome 101: Studying, Analyzing, and Interpreting Gut Microbiome Data for Clinicians. Clin Gastroenterol Hepatol. 2019 Jan;17(2):218-230. Microbiome 101: Studying, Analyzing, and Interpreting Gut Microbiome Data for Clinicians - PubMed (nih.gov)
 6. Sundin OH., et al. The human jejunum has an endogenous microbiota that differs from those in the oral cavity and colon. BMC Microbiol. 2017 Jul 17;17(1):160. The human jejunum has an endogenous microbiota that differs from those in the oral cavity and colon - PubMed (nih.gov)
 7. Sorathia SJ, Chippa V, Rivas JM. Small Intestinal Bacterial Overgrowth. [Updated 2023 Apr 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Small Intestinal Bacterial Overgrowth - PubMed (nih.gov).
 8. Bushyhead D, Quigley EMM. Small Intestinal Bacterial Overgrowth-Pathophysiology and Its Implications for Definition and Management. Gastroenterology 2022; 163: 593-607. Small Intestinal Bacterial Overgrowth-Pathophysiology and Its Implications for Definition and Management - PubMed (nih.gov)
 9. Bouhnik Y., et al. Bacterial populations contaminating the upper gut in patients with small intestinal bacterial overgrowth syndrome. Am J Gastroenterol. 1999 May;94(5):1327-31. Bacterial populations contaminating the upper gut in patients with small intestinal bacterial overgrowth syndrome - PubMed (nih.gov)
 10. Choung RS., et al. Clinical predictors of small intestinal bacterial overgrowth by duodenal aspirate culture. Aliment Pharmacol Ther. 2011 May;33(9):1059-67. Clinical predictors of small intestinal bacterial overgrowth by duodenal aspirate culture - PubMed (nih.gov)'
 11. Chen B, Kim JJ, Zhang Y, Du L, Dai N. Prevalence and predictors of small intestinal bacterial overgrowth in irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Gastroenterol. 2018 Jul;53(7):807-818. Prevalence and predictors of small intestinal bacterial overgrowth in irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis - PubMed (nih.gov)
 12. Shah A, Talley NJ, Jones M, Kendall BJ, Koloski N, Walker MM, Morrison M, Holtmann GJ. Small Intestinal Bacterial Overgrowth in Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Case-Control Studies. Am J Gastroenterol. 2020 Feb;115(2):190-201. Small Intestinal Bacterial Overgrowth in Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Case-Control Studies - PubMed (nih.gov)
 13. Takakura W, Pimentel M. Small Intestinal Bacterial Overgrowth and Irritable Bowel Syndrome - An Update. Front Psychiatry. 2020 Jul 10;11:664.). Small Intestinal Bacterial Overgrowth and Irritable Bowel Syndrome - An Update - PubMed (nih.gov)
 14. Pimentel M, Chow EJ, Lin HC. Normalization of lactulose breath testing correlates with symptom improvement in irritable bowel syndrome. a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Am J Gastroenterol. 2003 Feb;98(2):412-9. Normalization of lactulose breath testing correlates with symptom improvement in irritable bowel syndrome. a double-blind, randomized, placebo-controlled study - PubMed (nih.gov)
 15. Banaszak M., et al. Association between Gut Dysbiosis and the Occurrence of SIBO, LIBO, SIFO and IMO. Microorganisms. 2023 Feb 24;11(3):573. Association between Gut Dysbiosis and the Occurrence of SIBO, LIBO, SIFO and IMO - PubMed (nih.gov)
 16. Koskinen K, Pausan MR, Perras AK, Beck M, Bang C, Mora M, Schilhabel A, Schmitz R, Moissl-Eichinger C. First Insights into the Diverse Human Archaeome: Specific Detection of Archaea in the Gastrointestinal Tract, Lung, and Nose and on Skin. mBio. 2017 Nov 14;8(6):e00824-17. First Insights into the Diverse Human Archaeome: Specific Detection of Archaea in the Gastrointestinal Tract, Lung, and Nose and on Skin - PubMed (nih.gov)
 17. Madigan KE, Bundy R, Weinberg RB. Distinctive Clinical Correlates of Small Intestinal Bacterial Overgrowth with Methanogens. Clin Gastroenterol Hepatol. 2022 Jul;20(7):1598-1605.e2. Distinctive Clinical Correlates of Small Intestinal Bacterial Overgrowth with Methanogens - PubMed (nih.gov)
 18. Fatima R, Aziz M. Achlorhydria. 2023 Aug 14. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan–. Achlorhydria - PubMed (nih.gov)
 19. Shindo K, Machida M, Koide K, Fukumura M, Yamazaki R. Deconjugation ability of bacteria isolated from the jejunal fluid of patients with progressive systemic sclerosis and its gastric pH. Hepatogastroenterology. 1998 Sep-Oct;45(23):1643-50. Deconjugation ability of bacteria isolated from the jejunal fluid of patients with progressive systemic sclerosis and its gastric pH - PubMed (nih.gov)
 20. Lakhani SV, Shah HN, Alexander K, Finelli FC, Kirkpatrick JR, Koch TR. Small intestinal bacterial overgrowth and thiamine deficiency after Roux-en-Y gastric bypass surgery in obese patients. Nutr Res. 2008 May;28(5):293-8. Small intestinal bacterial overgrowth and thiamine deficiency after Roux-en-Y gastric bypass surgery in obese patients - PubMed (nih.gov)
 21. Efremova I, Maslennikov R, Poluektova E, Vasilieva E, Zharikov Y, Suslov A, Letyagina Y, Kozlov E, Levshina A, Ivashkin V. Epidemiology of small intestinal bacterial overgrowth. World J Gastroenterol. 2023 Jun 14;29(22):3400-3421. Epidemiology of small intestinal bacterial overgrowth - PubMed (nih.gov)
 22. Su T, Lai S, Lee A, He X, Chen S. Meta-analysis: proton pump inhibitors moderately increase the risk of small intestinal bacterial overgrowth. J Gastroenterol. 2018 Jan;53(1):27-36. Meta-analysis: proton pump inhibitors moderately increase the risk of small intestinal bacterial overgrowth - PubMed (nih.gov)
 23. Chander Roland B., et al. A Prospective Evaluation of Ileocecal Valve Dysfunction and Intestinal Motility Derangements in Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Dig Dis Sci. 2017 Dec;62(12):3525-3535. A Prospective Evaluation of Ileocecal Valve Dysfunction and Intestinal Motility Derangements in Small Intestinal Bacterial Overgrowth - PubMed (nih.gov)
 24. Roland BC., et al. Low ileocecal valve pressure is significantly associated with small intestinal bacterial overgrowth (SIBO). Dig Dis Sci. 2014 Jun;59(6):1269-77. Low ileocecal valve pressure is significantly associated with small intestinal bacterial overgrowth (SIBO) - PubMed (nih.gov)
 25. Brugger D, Windisch WM. Subclinical zinc deficiency impairs pancreatic digestive enzyme activity and digestive capacity of weaned piglets. Br J Nutr. 2016 Aug;116(3):425-33. Subclinical zinc deficiency impairs pancreatic digestive enzyme activity and digestive capacity of weaned piglets - PubMed (nih.gov)
 26. Yamaguchi M., et al. Effect of zinc on the acidity of gastric secretion in rats. Toxicol Appl Pharmacol. 1980 Jul;54(3):526-30. Effect of zinc on the acidity of gastric secretion in rats - PubMed (nih.gov)
 27. Deloose E., et al. The migrating motor complex: control mechanisms and its role in health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2012 Mar 27;9(5):271-85. The migrating motor complex: control mechanisms and its role in health and disease - PubMed (nih.gov)
 28. Pimentel M., et al. Lower frequency of MMC is found in IBS subjects with abnormal lactulose breath test, suggesting bacterial overgrowth. Dig Dis Sci. 2002 Dec;47(12):2639-43. Lower frequency of MMC is found in IBS subjects with abnormal lactulose breath test, suggesting bacterial overgrowth - PubMed (nih.gov)
 29. Ghoshal UC, Gwee KA. Post-infectious IBS, tropical sprue and small intestinal bacterial overgrowth: the missing link. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2017 Jul;14(7):435-441. Post-infectious IBS, tropical sprue and small intestinal bacterial overgrowth: the missing link - PubMed (nih.gov)
 30. Martinez-Medina M., et al. Western diet induces dysbiosis with increased E coli in CEABAC10 mice, alters host barrier function favouring AIEC colonisation. Gut. 2014 Jan;63(1):116-24. Western diet induces dysbiosis with increased E coli in CEABAC10 mice, alters host barrier function favouring AIEC colonisation - PubMed (nih.gov)
 31. Malesza IJ., et al. High-Fat, Western-Style Diet, Systemic Inflammation, and Gut Microbiota: A Narrative Review. Cells. 2021 Nov 14;10(11):3164. High-Fat, Western-Style Diet, Systemic Inflammation, and Gut Microbiota: A Narrative Review - PubMed (nih.gov)
 32. Engen PA., et al. The Gastrointestinal Microbiome: Alcohol Effects on the Composition of Intestinal Microbiota. Alcohol Res. 2015;37(2):223-36. The Gastrointestinal Microbiome: Alcohol Effects on the Composition of Intestinal Microbiota - PubMed (nih.gov)
 33. Bures J, Cyrany J, Kohoutova D, Förstl M, Rejchrt S, Kvetina J, Vorisek V, Kopacova M. Small intestinal bacterial overgrowth syndrome. World J Gastroenterol. 2010 Jun 28;16(24):2978-90. Small intestinal bacterial overgrowth syndrome - PubMed (nih.gov)
 34. Riordan SM, McIver CJ, Wakefield D, Duncombe VM, Thomas MC, Bolin TD. Small intestinal mucosal immunity and morphometry in luminal overgrowth of indigenous gut flora. Am J Gastroenterol. 2001 Feb;96(2):494-500. Small intestinal mucosal immunity and morphometry in luminal overgrowth of indigenous gut flora - PubMed (nih.gov)
 35. Chae YR, Lee YR, Kim YS, Park HY. Diet-Induced Gut Dysbiosis and Leaky Gut Syndrome. J Microbiol Biotechnol. 2024 Apr 28;34(4):747-756. Diet-Induced Gut Dysbiosis and Leaky Gut Syndrome - PMC (nih.gov)
 36. Christovich A, Luo XM. Gut Microbiota, Leaky Gut, and Autoimmune Diseases. Front Immunol. 2022 Jun 27;13:946248. Gut Microbiota, Leaky Gut, and Autoimmune Diseases - PubMed (nih.gov)
 37. Pimentel M, Wallace D, Hallegua D, Chow E, Kong Y, Park S, Lin HC. A link between irritable bowel syndrome and fibromyalgia may be related to findings on lactulose breath testing. Ann Rheum Dis 2004; 63: 450-452. A link between irritable bowel syndrome and fibromyalgia may be related to findings on lactulose breath testing - PubMed (nih.gov)
 38. Lauritano EC, Gabrielli M, Scarpellini E, Lupascu A, Novi M, Sottili S, Vitale G, Cesario V, Serricchio M, Cammarota G, Gasbarrini G, Gasbarrini A. Small intestinal bacterial overgrowth recurrence after antibiotic therapy. Am J Gastroenterol. 2008 Aug;103(8):2031-5. Small intestinal bacterial overgrowth recurrence after antibiotic therapy - PubMed (nih.gov)
 39. Vantrappen G, Janssens J, Hellemans J, Ghoos Y. The interdigestive motor complex of normal subjects and patients with bacterial overgrowth of the small intestine. J Clin Invest. 1977 Jun;59(6):1158-66. The Interdigestive Motor Complex of Normal Subjects and Patients with Bacterial Overgrowth of the Small Intestine - PMC (nih.gov)
 40. Chedid V., et al. Herbal Therapy Is Equivalent to Rifaximin for the Treatment of Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Glob Adv Health Med. 2014; 3(3): 16–24. Herbal Therapy Is Equivalent to Rifaximin for the Treatment of Small Intestinal Bacterial Overgrowth - PMC (nih.gov)
 41. García-Collinot G., et al. Effectiveness of Saccharomyces boulardii and Metronidazole for Small Intestinal Bacterial Overgrowth in Systemic Sclerosis. Dig Dis Sci. 2020;65(4):1134- 1143. Effectiveness of Saccharomyces boulardii and Metronidazole for Small Intestinal Bacterial Overgrowth in Systemic Sclerosis - PubMed (nih.gov)
 42. Pitcher CK, Farmer AD, Haworth JJ, Treadway S, Hobson AR. Performance and Interpretation of Hydrogen and Methane Breath Testing Impact of North American Consensus Guidelines. Dig Dis Sci. 2022 Dec;67(12):5571-5579. Performance and Interpretation of Hydrogen and Methane Breath Testing Impact of North American Consensus Guidelines - PMC (nih.gov)
 43. Rezaie A, Buresi M, Lembo A, Lin H, McCallum R, Rao S, Schmulson M, Valdovinos M, Zakko S, Pimentel M. Hydrogen and Methane-Based Breath Testing in Gastrointestinal Disorders: The North American Consensus. Am J Gastroenterol. 2017 May;112(5):775-784. Hydrogen and Methane-Based Breath Testing in Gastrointestinal Disorders: The North American Consensus - PubMed (nih.gov)
 1. Ostaff MJ, Stange EF, Wehkamp J. Antimicrobial peptides and gut microbiota in homeostasis and pathology. EMBO Mol Med (2013) 5(10):1465–83. Antimicrobial peptides and gut microbiota in homeostasis and pathology - PMC (nih.gov)
 2. Gomaa EZ. Human gut microbiota/microbiome in health and diseases: a review. Antonie Van Leeuwenhoek. 2020 Dec;113(12):2019-2040. Human gut microbiota/microbiome in health and diseases: a review - PubMed (nih.gov)
 3. Hofmann AF, Eckmann L. How bile acids confer gut mucosal protection against bacteria. Proc Natl Acad Sci U S A (2006) 103(12):4333–4. How bile acids confer gut mucosal protection against bacteria - PubMed (nih.gov)
 4. Cresci GA, Bawden E. Gut Microbiome: What We Do and Don't Know. Nutr Clin Pract. 2015 Dec;30(6):734-46. Gut Microbiome: What We Do and Don't Know - PubMed (nih.gov)
 5. Allaband C., et al. Microbiome 101: Studying, Analyzing, and Interpreting Gut Microbiome Data for Clinicians. Clin Gastroenterol Hepatol. 2019 Jan;17(2):218-230. Microbiome 101: Studying, Analyzing, and Interpreting Gut Microbiome Data for Clinicians - PubMed (nih.gov)
 6. Sundin OH., et al. The human jejunum has an endogenous microbiota that differs from those in the oral cavity and colon. BMC Microbiol. 2017 Jul 17;17(1):160. The human jejunum has an endogenous microbiota that differs from those in the oral cavity and colon - PubMed (nih.gov)
 7. Sorathia SJ, Chippa V, Rivas JM. Small Intestinal Bacterial Overgrowth. [Updated 2023 Apr 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Small Intestinal Bacterial Overgrowth - PubMed (nih.gov).
 8. Bushyhead D, Quigley EMM. Small Intestinal Bacterial Overgrowth-Pathophysiology and Its Implications for Definition and Management. Gastroenterology 2022; 163: 593-607. Small Intestinal Bacterial Overgrowth-Pathophysiology and Its Implications for Definition and Management - PubMed (nih.gov)
 9. Bouhnik Y., et al. Bacterial populations contaminating the upper gut in patients with small intestinal bacterial overgrowth syndrome. Am J Gastroenterol. 1999 May;94(5):1327-31. Bacterial populations contaminating the upper gut in patients with small intestinal bacterial overgrowth syndrome - PubMed (nih.gov)
 10. Choung RS., et al. Clinical predictors of small intestinal bacterial overgrowth by duodenal aspirate culture. Aliment Pharmacol Ther. 2011 May;33(9):1059-67. Clinical predictors of small intestinal bacterial overgrowth by duodenal aspirate culture - PubMed (nih.gov)'
 11. Chen B, Kim JJ, Zhang Y, Du L, Dai N. Prevalence and predictors of small intestinal bacterial overgrowth in irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. J Gastroenterol. 2018 Jul;53(7):807-818. Prevalence and predictors of small intestinal bacterial overgrowth in irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis - PubMed (nih.gov)
 12. Shah A, Talley NJ, Jones M, Kendall BJ, Koloski N, Walker MM, Morrison M, Holtmann GJ. Small Intestinal Bacterial Overgrowth in Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Case-Control Studies. Am J Gastroenterol. 2020 Feb;115(2):190-201. Small Intestinal Bacterial Overgrowth in Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Case-Control Studies - PubMed (nih.gov)
 13. Takakura W, Pimentel M. Small Intestinal Bacterial Overgrowth and Irritable Bowel Syndrome - An Update. Front Psychiatry. 2020 Jul 10;11:664.). Small Intestinal Bacterial Overgrowth and Irritable Bowel Syndrome - An Update - PubMed (nih.gov)
 14. Pimentel M, Chow EJ, Lin HC. Normalization of lactulose breath testing correlates with symptom improvement in irritable bowel syndrome. a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Am J Gastroenterol. 2003 Feb;98(2):412-9. Normalization of lactulose breath testing correlates with symptom improvement in irritable bowel syndrome. a double-blind, randomized, placebo-controlled study - PubMed (nih.gov)
 15. Banaszak M., et al. Association between Gut Dysbiosis and the Occurrence of SIBO, LIBO, SIFO and IMO. Microorganisms. 2023 Feb 24;11(3):573. Association between Gut Dysbiosis and the Occurrence of SIBO, LIBO, SIFO and IMO - PubMed (nih.gov)
 16. Koskinen K, Pausan MR, Perras AK, Beck M, Bang C, Mora M, Schilhabel A, Schmitz R, Moissl-Eichinger C. First Insights into the Diverse Human Archaeome: Specific Detection of Archaea in the Gastrointestinal Tract, Lung, and Nose and on Skin. mBio. 2017 Nov 14;8(6):e00824-17. First Insights into the Diverse Human Archaeome: Specific Detection of Archaea in the Gastrointestinal Tract, Lung, and Nose and on Skin - PubMed (nih.gov)
 17. Madigan KE, Bundy R, Weinberg RB. Distinctive Clinical Correlates of Small Intestinal Bacterial Overgrowth with Methanogens. Clin Gastroenterol Hepatol. 2022 Jul;20(7):1598-1605.e2. Distinctive Clinical Correlates of Small Intestinal Bacterial Overgrowth with Methanogens - PubMed (nih.gov)
 18. Fatima R, Aziz M. Achlorhydria. 2023 Aug 14. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan–. Achlorhydria - PubMed (nih.gov)
 19. Shindo K, Machida M, Koide K, Fukumura M, Yamazaki R. Deconjugation ability of bacteria isolated from the jejunal fluid of patients with progressive systemic sclerosis and its gastric pH. Hepatogastroenterology. 1998 Sep-Oct;45(23):1643-50. Deconjugation ability of bacteria isolated from the jejunal fluid of patients with progressive systemic sclerosis and its gastric pH - PubMed (nih.gov)
 20. Lakhani SV, Shah HN, Alexander K, Finelli FC, Kirkpatrick JR, Koch TR. Small intestinal bacterial overgrowth and thiamine deficiency after Roux-en-Y gastric bypass surgery in obese patients. Nutr Res. 2008 May;28(5):293-8. Small intestinal bacterial overgrowth and thiamine deficiency after Roux-en-Y gastric bypass surgery in obese patients - PubMed (nih.gov)
 21. Efremova I, Maslennikov R, Poluektova E, Vasilieva E, Zharikov Y, Suslov A, Letyagina Y, Kozlov E, Levshina A, Ivashkin V. Epidemiology of small intestinal bacterial overgrowth. World J Gastroenterol. 2023 Jun 14;29(22):3400-3421. Epidemiology of small intestinal bacterial overgrowth - PubMed (nih.gov)
 22. Su T, Lai S, Lee A, He X, Chen S. Meta-analysis: proton pump inhibitors moderately increase the risk of small intestinal bacterial overgrowth. J Gastroenterol. 2018 Jan;53(1):27-36. Meta-analysis: proton pump inhibitors moderately increase the risk of small intestinal bacterial overgrowth - PubMed (nih.gov)
 23. Chander Roland B., et al. A Prospective Evaluation of Ileocecal Valve Dysfunction and Intestinal Motility Derangements in Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Dig Dis Sci. 2017 Dec;62(12):3525-3535. A Prospective Evaluation of Ileocecal Valve Dysfunction and Intestinal Motility Derangements in Small Intestinal Bacterial Overgrowth - PubMed (nih.gov)
 24. Roland BC., et al. Low ileocecal valve pressure is significantly associated with small intestinal bacterial overgrowth (SIBO). Dig Dis Sci. 2014 Jun;59(6):1269-77. Low ileocecal valve pressure is significantly associated with small intestinal bacterial overgrowth (SIBO) - PubMed (nih.gov)
 25. Brugger D, Windisch WM. Subclinical zinc deficiency impairs pancreatic digestive enzyme activity and digestive capacity of weaned piglets. Br J Nutr. 2016 Aug;116(3):425-33. Subclinical zinc deficiency impairs pancreatic digestive enzyme activity and digestive capacity of weaned piglets - PubMed (nih.gov)
 26. Yamaguchi M., et al. Effect of zinc on the acidity of gastric secretion in rats. Toxicol Appl Pharmacol. 1980 Jul;54(3):526-30. Effect of zinc on the acidity of gastric secretion in rats - PubMed (nih.gov)
 27. Deloose E., et al. The migrating motor complex: control mechanisms and its role in health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2012 Mar 27;9(5):271-85. The migrating motor complex: control mechanisms and its role in health and disease - PubMed (nih.gov)
 28. Pimentel M., et al. Lower frequency of MMC is found in IBS subjects with abnormal lactulose breath test, suggesting bacterial overgrowth. Dig Dis Sci. 2002 Dec;47(12):2639-43. Lower frequency of MMC is found in IBS subjects with abnormal lactulose breath test, suggesting bacterial overgrowth - PubMed (nih.gov)
 29. Ghoshal UC, Gwee KA. Post-infectious IBS, tropical sprue and small intestinal bacterial overgrowth: the missing link. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2017 Jul;14(7):435-441. Post-infectious IBS, tropical sprue and small intestinal bacterial overgrowth: the missing link - PubMed (nih.gov)
 30. Martinez-Medina M., et al. Western diet induces dysbiosis with increased E coli in CEABAC10 mice, alters host barrier function favouring AIEC colonisation. Gut. 2014 Jan;63(1):116-24. Western diet induces dysbiosis with increased E coli in CEABAC10 mice, alters host barrier function favouring AIEC colonisation - PubMed (nih.gov)
 31. Malesza IJ., et al. High-Fat, Western-Style Diet, Systemic Inflammation, and Gut Microbiota: A Narrative Review. Cells. 2021 Nov 14;10(11):3164. High-Fat, Western-Style Diet, Systemic Inflammation, and Gut Microbiota: A Narrative Review - PubMed (nih.gov)
 32. Engen PA., et al. The Gastrointestinal Microbiome: Alcohol Effects on the Composition of Intestinal Microbiota. Alcohol Res. 2015;37(2):223-36. The Gastrointestinal Microbiome: Alcohol Effects on the Composition of Intestinal Microbiota - PubMed (nih.gov)
 33. Bures J, Cyrany J, Kohoutova D, Förstl M, Rejchrt S, Kvetina J, Vorisek V, Kopacova M. Small intestinal bacterial overgrowth syndrome. World J Gastroenterol. 2010 Jun 28;16(24):2978-90. Small intestinal bacterial overgrowth syndrome - PubMed (nih.gov)
 34. Riordan SM, McIver CJ, Wakefield D, Duncombe VM, Thomas MC, Bolin TD. Small intestinal mucosal immunity and morphometry in luminal overgrowth of indigenous gut flora. Am J Gastroenterol. 2001 Feb;96(2):494-500. Small intestinal mucosal immunity and morphometry in luminal overgrowth of indigenous gut flora - PubMed (nih.gov)
 35. Chae YR, Lee YR, Kim YS, Park HY. Diet-Induced Gut Dysbiosis and Leaky Gut Syndrome. J Microbiol Biotechnol. 2024 Apr 28;34(4):747-756. Diet-Induced Gut Dysbiosis and Leaky Gut Syndrome - PMC (nih.gov)
 36. Christovich A, Luo XM. Gut Microbiota, Leaky Gut, and Autoimmune Diseases. Front Immunol. 2022 Jun 27;13:946248. Gut Microbiota, Leaky Gut, and Autoimmune Diseases - PubMed (nih.gov)
 37. Pimentel M, Wallace D, Hallegua D, Chow E, Kong Y, Park S, Lin HC. A link between irritable bowel syndrome and fibromyalgia may be related to findings on lactulose breath testing. Ann Rheum Dis 2004; 63: 450-452. A link between irritable bowel syndrome and fibromyalgia may be related to findings on lactulose breath testing - PubMed (nih.gov)
 38. Lauritano EC, Gabrielli M, Scarpellini E, Lupascu A, Novi M, Sottili S, Vitale G, Cesario V, Serricchio M, Cammarota G, Gasbarrini G, Gasbarrini A. Small intestinal bacterial overgrowth recurrence after antibiotic therapy. Am J Gastroenterol. 2008 Aug;103(8):2031-5. Small intestinal bacterial overgrowth recurrence after antibiotic therapy - PubMed (nih.gov)
 39. Vantrappen G, Janssens J, Hellemans J, Ghoos Y. The interdigestive motor complex of normal subjects and patients with bacterial overgrowth of the small intestine. J Clin Invest. 1977 Jun;59(6):1158-66. The Interdigestive Motor Complex of Normal Subjects and Patients with Bacterial Overgrowth of the Small Intestine - PMC (nih.gov)
 40. Chedid V., et al. Herbal Therapy Is Equivalent to Rifaximin for the Treatment of Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Glob Adv Health Med. 2014; 3(3): 16–24. Herbal Therapy Is Equivalent to Rifaximin for the Treatment of Small Intestinal Bacterial Overgrowth - PMC (nih.gov)
 41. García-Collinot G., et al. Effectiveness of Saccharomyces boulardii and Metronidazole for Small Intestinal Bacterial Overgrowth in Systemic Sclerosis. Dig Dis Sci. 2020;65(4):1134- 1143. Effectiveness of Saccharomyces boulardii and Metronidazole for Small Intestinal Bacterial Overgrowth in Systemic Sclerosis - PubMed (nih.gov)
 42. Pitcher CK, Farmer AD, Haworth JJ, Treadway S, Hobson AR. Performance and Interpretation of Hydrogen and Methane Breath Testing Impact of North American Consensus Guidelines. Dig Dis Sci. 2022 Dec;67(12):5571-5579. Performance and Interpretation of Hydrogen and Methane Breath Testing Impact of North American Consensus Guidelines - PMC (nih.gov)
 43. Rezaie A, Buresi M, Lembo A, Lin H, McCallum R, Rao S, Schmulson M, Valdovinos M, Zakko S, Pimentel M. Hydrogen and Methane-Based Breath Testing in Gastrointestinal Disorders: The North American Consensus. Am J Gastroenterol. 2017 May;112(5):775-784. Hydrogen and Methane-Based Breath Testing in Gastrointestinal Disorders: The North American Consensus - PubMed (nih.gov)

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic