Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Fungerar C-vitamin mot förkylning? Det kan bero på dosen

Fungerar C-vitamin mot förkylning? Det kan bero på dosen

C-VITAMIN
Forskningen som gjorts om C-vitaminets effekt på förkylning har gett varierande och ofta nedslående resultat. Men det kan bero på att doserna som testats är för låga.

Läkaren och C-vitaminexperten Harri Hemilä som är docent vid Helsingfors universitetet har forskat om C-vitamin i över 20 år. Han menar att doserna på 1 gram C-vitamin som använts i många studier inte är tillräckliga.


Minskade sjuktiden


Den slutsatsen drar han efter att ha analyserat två kliniska studier där forskarna använt högre doser. Resultatet tyder på att 8 gram C-vitamin som togs på den första förkylningsdagen fungerade bäst. Det minskade sjuktiden med 19 procent.


– C-vitamin måste intas så fort förkylningssymtom uppstår för att få maximal effekt, konstaterar Harri Hemilä.


Linjärt dos-samband


I de två försöken användes två olika C-vitamindoser på människor med förkylning. I det första fick deltagarna äta antingen 6 gram eller 3 gram C-vitamin per dag från första förkylningsdagen. Det fanns också en kontrollgrupp som fick placebopiller.


Deltagarna som fick 6 gram hade 17 procent kortare sjuktid, medan de som fick 3 gram bara förkortade sin förkylning med hälften.


I det andra försöket testades 8 respektive 4 gram C-vitamin per dag, eller placebo, men bara på förkylningens första dag. Tabletterna innehöll antingen 500 mg eller 250 mg C-vitamin och togs i jämna intervall över dagen.


Nu minskade längden på förkylningen med 19 procent hos dem som fått 8 gram. I fyragramsgruppen minskade sjuktiden återigen med hälften (9,5 procent).


Enligt Harri Hemilä verkar det finnas ett linjärt dos–responssamband mellan C-vitamin och förkylningens längd. Kanske är det så att ännu högre doser kan användas, men det måste testas i nya kliniska studier.


Värt att prova


– Eftersom C-vitaminets inverkan på förkylningslängden är så konsekvent, och eftersom C-vitamin är säkert och billigt kan det vara värt för enskilda personer att prova om 8 gram per dag kan vara till fördel, menar Harri Hemilä.Referenser:


ScienceDaily. Larger doses of vitamin C may lead to a greater reduction in common cold duration. 30 mars 2017.


Harri Hemila. Vitamin C and Infections. Nutrients, 2017; 9 (4): 339


Anderson TW, Suranyi G, Beaton GH. The effect on winter illness of large doses of vitamin C. Can Med Assoc J. 1974 Jul 6;111(1):31-6.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic