4 detoxande frukostrecept
HALLONSMOOTHIE MED BANAN
Ingredienser
- 1 dl frysta bär (t.ex. blåbär, hallon eller jordgubbar)
- 1 banan
- 1 dl vätska (t.ex. vatten, växtbaserad mjölk eller kokosvatten)
- 1 msk chiafrön eller linfrön
- En nypa kardemumma och kanel (valfritt)
- En näve spenat
- 1 tsk kallpressad linfröolja (rörs ner i efterhand, mixas ej)
- Ev. 1 kapsel probiotika (öppna kapseln och rör i innehållet med sked)
Gör så här
- Lägg bär, banan, vätska, chiafrön/linfrön, kryddor och spenat i en mixer.
- Mixa tills smoothien blir slät och krämig.
- Häll upp i glas. Rör ner kallpressad linfröolja och eventuellt probiotika innan servering.
Njut direkt!
Tips: Vill du göra smoothien mer mättande och proteinrik? Tillsätt en skopa Holistic Vegan protein vanilj innan du mixar.
CHIAPUDDING MED MANGO OCH LIME
Ingredienser (2 portioner)
- 3 msk chiafrön
- 2,5 dl kokosmjölk
- 1 dl mango (tärnad, tinad om fryst)
- Rivet skal av ½ ekologisk lime
- 1–2 msk kokosflingor
Tips: Rör om puddingen ett par gånger under den första halvtimmen så minskar du risken för klumpar.
Gör så här
- Blanda chiafrön och kokosmjölk i en skål eller glasburk.
- Rör om väl och låt stå i kylen över natten (minst 4–6 timmar).
- Toppa med mango, rivet limeskal och strö över kokosflingor innan servering.
KIKÄRTSOMELETT
Ingredienser (1 portion)
- 1 dl kikärtsmjöl
- 1 dl vatten
- Kryddor efter smak, t.ex.: vitlökspulver, gurkmeja, salt, svartpeppar
- 1–2 dl valfria grönsaker (t.ex. paprika, spenat, lök, zucchini, tomat)
- Kokosolja eller ghee till stekning
Gör så här
- Vispa ihop kikärtsmjöl och vatten till en jämn smet.
- Krydda smeten efter smak.
- Blanda ner valfria grönsaker.
- Hetta upp en panna med kokosolja eller ghee och häll i smeten.
- För omelett: Stek på medelvärme tills den stelnat och blivit gyllenbrun, vänd försiktigt om du vill.
- För ”scrambled”: Rör om under stekningen så att det blir smuligt likt äggröra.
Tips: Holistic Kokosolja är ett näringsrikt alternativ som ger mild smak och tål hög värme.
BOVETEGRÖT MED BÄR OCH MANDELSMÖR
Ingredienser (1 portion)
- 1 dl helt bovete
- 2 dl vatten
- 1 nypa salt
- 1 tsk kanel
- 1 dl bär (färska eller tinade)
- 1 msk mandelsmör
- 1 msk hampafrön
Gör så här
- Skölj bovetet noga i kallt vatten.
- Koka upp bovete, vatten och salt i en kastrull.
- Låt småkoka på låg värme tills bovetet är mjukt och gröten krämig (ca 10–15 minuter).
- Toppa med kanel, bär, mandelsmör och strö över hampafrön.
Servera direkt och njut!