Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /6 tips för att boosta testosteron

6 tips för att boosta testosteron

MANSHÄLSATRÄNINGMAGNESIUMD-VITAMINSELENZINK
Testosteron bidrar till mäns könsutveckling under puberteten och är viktigt för bland annat muskelmassa, sexlust, energi och benhälsa. De senaste 50 åren har testosteronnivåer samt spermiekoncentration tenderat att sjunka hos män för varje generation. Testosteronbrist kan leda till olika hälsobesvär som minskad sexlust, trötthet, erektil dysfunktion och lägre bentäthet. Det finns också ett samband mellan lågt testosteron hos män och fetma, diabetes och förtida död. Här får du våra bästa tips för att optimera dina testosteronnivåer. 
Testosteron

VAD ÄR TESTOSTERON?

Det manliga könshormonet testosteron bildas i testiklarna och är nödvändigt för mäns könsutveckling och fertilitet. Under puberteten bidrar testosteron till mäns utveckling av könsorgan, kropps- och ansiktshår, djupare röst och muskelstyrka. Testosteron är allmänt viktigt för sexlust, benhälsa, fettfördelning, muskelmassa, styrka och uthållighet samt produktion av röda blodkroppar och bildning av spermier (1,2). Optimala testosteronnivåer är därför viktigt för mannens hälsa under hela vuxenlivet vad gäller allmän hälsa, sexuell funktion och fertilitet (3). Låga testosteronnivåer hos män förknippas med fetma, diabetes, högt blodtryck och förtida död (4,5,6,7). Mäns testosteron är som högst i 20-årsåldern och minskar sedan gradvis efter 30-årsåldern (8). 

Att testosteronnivåerna sjunker med åldern är helt naturligt men av någon anledning har det skett en minskning i mäns testosteronnivåer med varje generation sedan 1970-talet. Detta betyder att dagens män i genomsnitt har lägre testosteronnivåer jämfört med förr (9,10). Dessutom har medelvärdet för spermiekoncentration minskat med cirka 50 procent hos män från alla kontinenter de senaste 50 åren (11).

Testosteronbrist drabbar idag 10–40 procent av alla män (12) och 30 procent av alla män mellan 40–79 år (13). 


SYMPTOM PÅ LÅGT TESTOSTERON 

(2,14,15,16)

 • Brist på energi (vanligaste symtomet hos yngre män)
 • Minskad testikelstorlek
 • Minskad sexlust
 • Erektil dysfunktion
 • Minskad muskelmassa
 • Lägre bentäthet
 • Ökat kroppsfett
 • Blodbrist 
 • Depression
 • Irritabilitet
 • Sömnstörningar
 • Nedsatt koncentration och minne

För manlig hälsa är det alltså viktigt att stötta testosteronnivåerna. Nedan ser du tips på vad du kan göra för att stötta kroppens testosteron. 


RÖR PÅ DIG

Om du inte utövar någon idrott har du ofta lägre testosteronnivåer än de som utövar idrott. Styrketräning och högintensiv intervallträning har visat sig kunna öka den naturliga produktionen av testosteron hos män (17,18). Konditionsträning verkar däremot inte kunna öka testosteronet även om det är viktigt för en hälsosam vikt och hjärthälsa. I en studie ökade testosteron efter måttlig och högintensiv träning men inte efter mild fysisk aktivitet. Testosteronnivåerna tenderar att öka i slutet av träningspasset och upp till 60 min efter passet beroende på individ. Yngre män får ofta en högre testosteronökning efter träning jämfört med äldre män (19). Personer som tränar regelbundet har visat sig ha högre nivåer av testosteron jämfört med stillasittande individer och träning tre till fyra gånger i veckan associeras med ökat testosteron hos män. I en studie på män med fetma fann man att ökad fysisk aktivitet är mer fördelaktigt än en kalorisnål kost för att öka testosteronnivåerna (20). 

Äldre män tenderar att ha lägre testosteronnivåer samt sämre kondition och styrka jämfört med yngre män. I en studie där man jämförde bland annat testosteronnivåer hos idrottande äldre män jämfört med äldre stillasittande män sågs significant högre testosteronnivåer hos de idrottande männen (21). En annan studie på äldre män med stillasittande livsstil visade på ökade testosteronnivåer efter ett träningsprogram under sex veckor i form av högintensiv intervallsträning (22). 

Sammanfattningsvis verkar det vara fördelaktigt för testosteronproduktionen med styrketräning eller högintensiv intervallträning 3-4 gånger per vecka. 

ÄT EN HÄLSOSAM KOST

Vad du äter kan påverka nivåerna av testosteron och andra hormoner i kroppen (23). Fetma, som i hög grad påverkas av kosten, korrelerar med lägre testosteron hos män. En kost rik på bröd, sötsaker, mejeriprodukter och ett samtidigt lågt intag av hemlagad mat och mörkgröna grönsaker associeras med testosteronbrist hos män (24).

Det är allmänt viktigt för hälsan, och därmed även för testosteron- och spermieproduktionen, att få i sig mat som är rik på vitaminer, mineraler, antioxidanter samt protein, fett och kolhydrater av hög kvalitet. Kosten bör därför vara varierad och innehålla stora mängder grönsaker, bär och frukter. Dessa födoämnen innehåller mycket antioxidanter som kan hjälpa till att skydda testosteronproducerande celler från skador och därför gynna testosteronproduktionen (25). I en studie fick 50 män med nedsatt fertilitet följa ett kostprogram bestående av 80 procent ekologisk mat, gröna bladgrönsaker och röda frukter, främst gräsbetat kött och vildfångad fisk och skaldjur och hälsosamma fetter som olivolja, avokado och nötter. Samtidigt uteslöts socker och raffinerade kolhydrater samt mejeriprodukter ur kosten. Efter tre månader ökade både testosteronnivåerna och spermiekvaliteten (26). 

Fett, särskilt i form av kolesterol, är viktigt för bildning av hormoner inklusive testosteron (27). Hälsosamma fetter gynnar testosteronproduktionen och hormonbalansen medan en kost med låg fetthalt faktiskt kan minska testosteronnivåerna (28). Vilken sorts fett du väljer har också betydelse. För god hälsa behöver vi ha en bra balans mellan omega-6-fettsyror och omega-3-fettsyror i kroppen. De flesta tenderar att få i sig för mycket omega-6 jämfört med omega-3. Forskning visar att ett högt intag av omega-6-fettsyror och transfetter kan sänka testosteronnivåerna hos män. Medan ett högt intag av omega-3-fettsyror kan öka testiklarnas funktion och storlek vilket är fördelaktigt för testosteronproduktionen (29).

Förutom fett behöver kroppen även protein för att bilda hormoner. Att äta tillräckligt med protein är därmed en viktig pusselbit för att upprätthålla hälsosamma testosteronnivåer (30,24,27). En kalorisnål kost som leder till ett energiunderskott (dvs man äter för lite jämfört vad man förbrukar) kan leda till lägre testosteron även om man äter en hög andel protein (27). Se därför till att äta ordentligt av näringsrik mat i form av mycket grönsaker, frukt, bär, protein och hälsosamma fetter som omega-3. 


KOMPLETTERA MED KOSTTILLSKOTT

Vissa näringsämnen som magnesium, selen, zink, D- och E-vitamin kan medverka till att öka testosteron (31,32,33,34). En studie på 399 män i åldern 65 år och äldre visade att högre magnesiumnivåer i blodet korrelerade med högre testosteronnivåer (35). Enligt djurstudier kan selen hjälpa till att öka testosteronproduktionen genom att aktivera uttrycket av vissa gener (36). Testosteronnivåerna tenderar också att vara högre hos människor och djur med optimala selennivåer i blodet (37). Forskning visar att låga D-vitaminnivåer kan vara kopplade till lägre testosteronnivåer (38,39) och tillskott med zink kan gynna män med lågt testosteron (40). 

L-arginin är en aminosyra som behövs för produktion av kväveoxid i kroppen (41). Kväveoxid är viktigt för blodkärlen och blodcirkulationen och kan därför gynna sexuell funktion. En studie visar att tillskott med L-arginin kan hjälpa till att minska på erektil dysfunktion och öka på testosteron hos män över 60 år (42). I en annan randomiserad, dubbelblindad, placebokontrollerad klinisk studie såg man att ett dagligt tillskott på 6 gram L-arginin under tre månader minskade på erektil dysfunktion (43). L-arginin har i djurstudier även visat sig kunna förbättra spermakvalitet samt öka på testosteronproduktion och sexlust (44).

Maca är en rotväxt som traditionellt har använts för sina fördelar för sexuell lust och prestanda, ökad energi samt för att bidra till den hormonella balansen. Macaroten är känd för sina adaptogena egenskaper. Adaptogener är ämnen som hjälper kroppen att hantera stress bättre, så att du kan öka din motståndskraft och känna dig mer balanserad och energifylld i vardagen. Forskning visar att maca kan vara fördelaktigt vid symtom på lågt testosteron som erektil dysfunktion (45).

Tiggarnöt är en ört som används i traditionell kinesisk medicin, ayurvedisk medicin och sportnäring för att förbättra hälsa och prestation (46). Extrakt av tiggarnöt ökar testosteronnivåer och spermaproduktion i djurstudier (47,48,49). En studie på äldre män visar att intag av tiggarnöt under tre månader kan öka testosteronnivåerna (50). 

Lykopen är en antioxidant som finns naturligt i röda frukter och grönsaker, särskilt i tomater. Forskning har visat att lykopen har positiva effekter på spermier genom att skydda dem mot skador orsakade av oxidativ stress. Lykopentillskott kan, enligt studier på både människor och djur, öka på spermiekoncentration och spermiekvalitet samt öka chansen till graviditet med tillskott av 4–8 mg lykopen dagligen i 3–12 månader (51). I en randomiserad, dubbelblindad, placebokontrollerad studie, delades 44 infertila män slumpmässigt in i två grupper. Studiegruppen fick 25 mg lykopen medan kontrollgruppen fick placebo i 12 veckor. I slutet av studien fann man en signifikant ökning i spermiekoncentration och totalt antal spermier hos männen som intog lykopen (52). 


UNDVIK HORMONSTÖRANDE ÄMNEN OCH GIFTER

Hormonstörande ämnen kan som det låter störa normal hormonbalans och utöva negativa konsekvenser på människors hälsa. Exempel på hormonstörande ämnen är bekämpningsmedel, metoxiklor, biocider, kemiska katalysatorer, bisfenol-A (BPA), parabener och andra kemikalier som finns i vissa plaster. Hormonstörande ämnen tros kunna ligga bakom låg spermakvalitet och låga testosteronnivåer hos män (53,54). 

Det är allmänt viktigt för hälsan att undvika tobak, droger och alkohol. Forskning tyder på att överdriven alkoholkonsumtion kan minska testosteronnivåerna (55) och leda till nedsatt testikelfunktion (56).


STRESSA MINDRE

Se över mängden stressfaktorer i din vardag. Det är en viktig faktor som kan påverka nivån av testosteron. Stress är en del av livet och behöver inte vara skadligt så länge du får tillräckligt med återhämtning men långvarig stress kan sänka dina testosteronnivåer. Vid stress bildas stresshormoner som tros kunna minska testosteronproduktionen i testiklarna. Kroppen har också svårare att bilda könshormoner när den är upptagen med att bilda stresshormoner (57,58,59). Träning är i regel bra för testosteronproduktionen men överträning, som är en form av kronisk stress, kan orsaka lågt testosteron hos män (60). 

Läs om vad du kan göra för att minska stress här:


Olika sömnstörningar kan leda till minskat testosteron och testosteron i sig är också viktigt för sömnkvaliteten

PRIORITERA SÖMNEN!

Var noga med att få en god natts sömn, det är en viktig faktor för en bra produktion av testosteron. Studier visar att mängden testosteron är som högst på natten, framför allt under REM-sömnen (drömsömnen) hos både män och kvinnor och sjunker sedan under vår vakna tid. 

Sömnkvaliteten kan påverka dina testosteronnivåer. I en studie på 2 295 tonårspojkar och män fann man att försämrad sömn kopplas till lägre nivåer av testosteron (61). En annan studie visar att fem timmars sömn per natt, vilket anses vara för lite sömn, kopplas till en 10–15 procentig minskning i testosteronnivåerna hos män (62). En annan studie på äldre män visade att en ökad sömnlängd på upp till 9,9 timmar korrelerar med ökade testosteronnivåer. Medan en sömn på mer än 9,9 timmar per natt kopplades till lägre testosteronnivåer (63). Även om vissa människor klarar sig på mindre sömn, visar forskning att man bör sikta på minst sju timmars sömn per natt (64). Olika sömnstörningar kan leda till minskat testosteron och testosteron i sig är också viktigt för sömnkvaliteten (65). 


Läs mer om hur du kan förbättra din sömn här: 

Män tenderar inte att få besvär av hormonella svängningar likt kvinnor, men kan ändå drabbas av hormonell obalans i form av exempelvis lågt testosteron. Har du en känsla av att du lider av testosteronbrist? Du kan enkelt kontrollera dina testosteronnivåer med hjälp av Holistics Testosterontest och du hittar testet här.


Skribent: Maja Stål, näringsterapeut


REFERENSER

1.Zamir A, Ben-Zeev T, Hoffman JR. Manipulation of Dietary Intake on Changes in Circulating Testosterone Concentrations. Nutrients. 2021 Sep 25;13(10):3375. Manipulation of Dietary Intake on Changes in Circulating Testosterone Concentrations - PMC (nih.gov)

2. Nassar GN, Leslie SW. Physiology, Testosterone. [Updated 2023 Jan 2]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526128/ 

3. Tyagi V, Scordo M, Yoon RS, Liporace FA, Greene LW. Revisiting the role of testosterone: Are we missing something? Rev Urol. 2017;19(1):16-24. Revisiting the role of testosterone: Are we missing something? - PMC (nih.gov)

4. Fantus RJ, Chang C, Platz EA, Bennett NE, Helfand BT, Brannigan RE, Halpern JA. Serum Total Testosterone and Premature Mortality Among Men in the USA. Eur Urol Open Sci. 2021 Jun 7;29:89-92. Serum Total Testosterone and Premature Mortality Among Men in the USA - PubMed (nih.gov)

5. Traish AM, Miner MM, Morgentaler A, Zitzmann M. Testosterone deficiency. Am J Med. 2011 Jul;124(7):578-87. Testosterone deficiency - PubMed (nih.gov)

6. MInguez-Alarcón L, Chavarro JE, Mendiola J, Roca M, Tanrikut C, Vioque J, Jørgensen N, Torres-Cantero AM. Fatty acid intake in relation to reproductive hormones and testicular volume among young healthy men. Asian J Androl. 2017 Mar-Apr;19(2):184-190. Fatty acid intake in relation to reproductive hormones and testicular volume among young healthy men - PMC (nih.gov)

7. Culbert KM, Shope MM, Sisk CL, Klump KL. Low testosterone is associated with dysregulated eating symptoms in young adult men. Int J Eat Disord. 2020 Sep;53(9):1469-1479. Low testosterone is associated with dysregulated eating symptoms in young adult men - PubMed (nih.gov)

8. Holt R, Juel Mortensen L, Harpelunde Poulsen K, Nielsen JE, Frederiksen H, Jørgensen N, Jørgensen A, Juul A, Blomberg Jensen M. Vitamin D and sex steroid production in men with normal or impaired Leydig cell function. J Steroid Biochem Mol Biol. 2020 May;199:105589. Vitamin D and sex steroid production in men with normal or impaired Leydig cell function - PubMed (nih.gov)

9. Umeda F, Kato K, Muta K, Ibayashi H. Effect of vitamin E on function of pituitary-gonadal axis in male rats and human subjects. Endocrinol Jpn. 1982 Jun;29(3):287-92. Effect of vitamin E on function of pituitary-gonadal axis in male rats and human subjects - PubMed (nih.gov)

10. Daragó A, Klimczak M, Stragierowicz J, Stasikowska-Kanicka O, Kilanowicz A. The Effect of Zinc, Selenium, and Their Combined Supplementation on Androgen Receptor Protein Expression in the Prostate Lobes and Serum Steroid Hormone Concentrations of Wistar Rats. Nutrients. 2020 Jan 6;12(1):153. The Effect of Zinc, Selenium, and Their Combined Supplementation on Androgen Receptor Protein Expression in the Prostate Lobes and Serum Steroid Hormone Concentrations of Wistar Rats - PMC (nih.gov)

11, Oluboyo AO, Adijeh RU, Onyenekwe CC, Oluboyo BO, Mbaeri TC, Odiegwu CN, Chukwuma GO, Onwuasoanya UF. Relationship between serum levels of testosterone, zinc and selenium in infertile males attending fertility clinic in Nnewi, south east Nigeria. Afr J Med Med Sci. 2012 Dec;41 Suppl:51-4. Relationship between serum levels of testosterone, zinc and selenium in infertile males attending fertility clinic in Nnewi, south east Nigeria - PubMed (nih.gov)

12. Maggio M, Ceda GP, Lauretani F, Cattabiani C, Avantaggiato E, Morganti S, Ablondi F, Bandinelli S, Dominguez LJ, Barbagallo M, Paolisso G, Semba RD, Ferrucci L. Magnesium and anabolic hormones in older men. Int J Androl. 2011 Dec;34(6 Pt 2):e594-600. Magnesium and anabolic hormones in older men - PMC (nih.gov)

13. Shi L, Song R, Yao X, Ren Y. Effects of selenium on the proliferation, apoptosis and testosterone production of sheep Leydig cells in vitro. Theriogenology. 2017 Apr 15;93:24-32. Effects of selenium on the proliferation, apoptosis and testosterone production of sheep Leydig cells in vitro - PubMed (nih.gov)

14. Qazi IH, Angel C, Yang H, Zoidis E, Pan B, Wu Z, Ming Z, Zeng CJ, Meng Q, Han H, Zhou G. Role of Selenium and Selenoproteins in Male Reproductive Function: A Review of Past and Present Evidences. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 2;8(8):268. Role of Selenium and Selenoproteins in Male Reproductive Function: A Review of Past and Present Evidences - PMC (nih.gov)

15. Monson NR, Klair N, Patel U, Saxena A, Patel D, Ayesha IE, Nath TS. Association Between Vitamin D Deficiency and Testosterone Levels in Adult Males: A Systematic Review. Cureus. 2023 Sep 24;15(9):e45856. Association Between Vitamin D Deficiency and Testosterone Levels in Adult Males: A Systematic Review - PMC (nih.gov)

16. Barbonetti A, Vassallo MR, Felzani G, Francavilla S, Francavilla F. Association between 25(OH)-vitamin D and testosterone levels: Evidence from men with chronic spinal cord injury. J Spinal Cord Med. 2016 May;39(3):246-52. Association between 25(OH)-vitamin D and testosterone levels: Evidence from men with chronic spinal cord injury - PMC (nih.gov)

17. Santos HO, Teixeira FJ. Use of medicinal doses of zinc as a safe and efficient coadjutant in the treatment of male hypogonadism. Aging Male. 2020 Dec;23(5):669-678. Use of medicinal doses of zinc as a safe and efficient coadjutant in the treatment of male hypogonadism - PubMed (nih.gov)

18. McRae MP. Therapeutic Benefits of l-Arginine: An Umbrella Review of Meta-analyses. J Chiropr Med. 2016 Sep;15(3):184-9. Therapeutic Benefits of l-Arginine: An Umbrella Review of Meta-analyses - PMC (nih.gov)

19. Abu El-Hamd M, Hegazy EM. Comparison of the clinical efficacy of daily use of L-arginine, tadalafil and combined L-arginine with tadalafil in the treatment of elderly patients with erectile dysfunction. Andrologia. 2020 Aug;52(7):e13640. Comparison of the clinical efficacy of daily use of L-arginine, tadalafil and combined L-arginine with tadalafil in the treatment of elderly patients with erectile dysfunction - PubMed (nih.gov)

20. Menafra D, de Angelis C, Garifalos F, Mazzella M, Galdiero G, Piscopo M, Castoro M, Verde N, Pivonello C, Simeoli C, Auriemma RS, Colao A, Pivonello R. Long-term high-dose L-arginine supplementation in patients with vasculogenic erectile dysfunction: a multicentre, double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial. J Endocrinol Invest. 2022 May;45(5):941-961. Long-term high-dose L-arginine supplementation in patients with vasculogenic erectile dysfunction: a multicentre, double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial - PubMed (nih.gov)

21. Jia X, Li Z, Ren X, Dai P, Li Y, Li C. L-Arginine alleviates the testosterone reduction in heat-treated mice by upregulating LH secretion, the testicular antioxidant system and expression of steroidogenesis-related genes. Reprod Fertil Dev. 2020 Jun;32(10):885-892. L-Arginine alleviates the testosterone reduction in heat-treated mice by upregulating LH secretion, the testicular antioxidant system and expression of steroidogenesis-related genes - PubMed (nih.gov)

22. Shin D, Jeon SH, Piao J, Park HJ, Tian WJ, Moon DG, Ahn ST, Jeon KH, Zhu GQ, Park I, Park HJ, Bae WJ, Cho HJ, Hong SH, Kim SW. Efficacy and Safety of Maca (Lepidium meyenii) in Patients with Symptoms of Late-Onset Hypogonadism: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. World J Mens Health. 2023 Jul;41(3):692-700. Efficacy and Safety of Maca (Lepidium meyenii) in Patients with Symptoms of Late-Onset Hypogonadism: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial - PMC (nih.gov)

23. Fernández-Lázaro D, Fernandez-Lazaro CI, Seco-Calvo J, Garrosa E, Adams DP, Mielgo-Ayuso J. Effects of Tribulus terrestris L. on Sport and Health Biomarkers in Physically Active Adult Males: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2022 Aug 3;19(15):9533. Effects of Tribulus terrestris L. on Sport and Health Biomarkers in Physically Active Adult Males: A Systematic Review - PMC (nih.gov)

24. El-Tantawy WH, Temraz A, El-Gindi OD. Free serum testosterone level in male rats treated with Tribulus alatus extracts. Int Braz J Urol. 2007 Jul-Aug;33(4):554-8; discussion 558-9. Free serum testosterone level in male rats treated with Tribulus alatus extracts - PubMed (nih.gov)

25. Martino-Andrade AJ, Morais RN, Spercoski KM, Rossi SC, Vechi MF, Golin M, Lombardi NF, Greca CS, Dalsenter PR. Effects of Tribulus terrestris on endocrine sensitive organs in male and female Wistar rats. J Ethnopharmacol. 2010 Jan 8;127(1):165-70. Effects of Tribulus terrestris on endocrine sensitive organs in male and female Wistar rats - PubMed (nih.gov)

26. Singh S, Nair V, Gupta YK. Evaluation of the aphrodisiac activity of Tribulus terrestris Linn. in sexually sluggish male albino rats. J Pharmacol Pharmacother. 2012 Jan;3(1):43-7. Evaluation of the aphrodisiac activity of Tribulus terrestris Linn. in sexually sluggish male albino rats - PubMed (nih.gov)

27. Roaiah MF, El Khayat YI, GamalEl Din SF, Abd El Salam MA. Pilot Study on the Effect of Botanical Medicine (Tribulus terrestris) on Serum Testosterone Level and Erectile Function in Aging Males With Partial Androgen Deficiency (PADAM). J Sex Marital Ther. 2016 May 18;42(4):297-301. Pilot Study on the Effect of Botanical Medicine (Tribulus terrestris) on Serum Testosterone Level and Erectile Function in Aging Males With Partial Androgen Deficiency (PADAM) - PubMed (nih.gov)

28. Durairajanayagam D, Agarwal A, Ong C, Prashast P. Lycopene and male infertility. Asian J Androl. 2014 May-Jun;16(3):420-5. Lycopene and male infertility - PMC (nih.gov)

29. Nouri M, Amani R, Nasr-Esfahani M, Tarrahi MJ. The effects of lycopene supplement on the spermatogram and seminal oxidative stress in infertile men: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2019 Dec;33(12):3203-3211. The effects of lycopene supplement on the spermatogram and seminal oxidative stress in infertile men: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial - PubMed (nih.gov)

30. Jeng HA. Exposure to endocrine disrupting chemicals and male reproductive health. Front Public Health. 2014 Jun 5;2:55. Exposure to Endocrine Disrupting Chemicals and Male Reproductive Health - PMC (nih.gov)

31. Barbagallo F, Condorelli RA, Mongioì LM, Cannarella R, Aversa A, Calogero AE, La Vignera S. Effects of Bisphenols on Testicular Steroidogenesis. Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Jun 30;11:373. Effects of Bisphenols on Testicular Steroidogenesis - PMC (nih.gov)

32. Erol A, Ho AM, Winham SJ, Karpyak VM. Sex hormones in alcohol consumption: a systematic review of evidence. Addict Biol. 2019 Mar;24(2):157-169. Sex hormones in alcohol consumption: a systematic review of evidence - PubMed (nih.gov)

33. Duca Y, Aversa A, Condorelli RA, Calogero AE, La Vignera S. Substance Abuse and Male Hypogonadism. J Clin Med. 2019 May 22;8(5):732. Substance Abuse and Male Hypogonadism - PMC (nih.gov)

34. Zueger R, Annen H, Ehlert U. Testosterone and cortisol responses to acute and prolonged stress during officer training school. Stress. 2023 Jan;26(1):2199886. Testosterone and cortisol responses to acute and prolonged stress during officer training school - PubMed (nih.gov)

35. Hardy MP, Gao HB, Dong Q, Ge R, Wang Q, Chai WR, Feng X, Sottas C. Stress hormone and male reproductive function. Cell Tissue Res. 2005 Oct;322(1):147-53. Stress hormone and male reproductive function - PubMed (nih.gov)

36. Whittaker J, Harris M. Low-carbohydrate diets and men's cortisol and testosterone: Systematic review and meta-analysis. Nutr Health. 2022 Dec;28(4):543-554. doi: 10.1177/02601060221083079. Epub 2022 Mar 7. Erratum in: Nutr Health. 2022 Dec;28(4):783. Low-carbohydrate diets and men's cortisol and testosterone: Systematic review and meta-analysis - PubMed (nih.gov)

37. Hackney AC. Hypogonadism in Exercising Males: Dysfunction or Adaptive-Regulatory Adjustment? Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Jan 31;11:11. Hypogonadism in Exercising Males: Dysfunction or Adaptive-Regulatory Adjustment? - PubMed (nih.gov)

38. Patel P, Shiff B, Kohn TP, Ramasamy R. Impaired sleep is associated with low testosterone in US adult males: results from the National Health and Nutrition Examination Survey. World J Urol. 2019 Jul;37(7):1449-1453. Impaired sleep is associated with low testosterone in US adult males: results from the National Health and Nutrition Examination Survey - PubMed (nih.gov)

39. Leproult R, Van Cauter E. Effect of 1 week of sleep restriction on testosterone levels in young healthy men. JAMA. 2011 Jun 1;305(21):2173-4. Effect of 1 Week of Sleep Restriction on Testosterone Levels in Young Healthy MenFREE - PMC (nih.gov)

40. Auyeung TW, Kwok T, Leung J, Lee JS, Ohlsson C, Vandenput L, Wing YK, Woo J. Sleep Duration and Disturbances Were Associated With Testosterone Level, Muscle Mass, and Muscle Strength--A Cross-Sectional Study in 1274 Older Men. J Am Med Dir Assoc. 2015 Jul 1;16(7):630.e1-6. Sleep Duration and Disturbances Were Associated With Testosterone Level, Muscle Mass, and Muscle Strength--A Cross-Sectional Study in 1274 Older Men - PubMed (nih.gov)

41. Chaput JP, Dutil C, Sampasa-Kanyinga H. Sleeping hours: what is the ideal number and how does age impact this? Nat Sci Sleep. 2018 Nov 27;10:421-430. Sleeping hours: what is the ideal number and how does age impact this? - PMC (nih.gov)

42. Wittert G. The relationship between sleep disorders and testosterone in men. Asian J Androl. 2014 Mar-Apr;16(2):262-5. The relationship between sleep disorders and testosterone in men - PMC (nih.gov)

43. Ye J, Zhai X, Yang J, Zhu Z. Association between Serum Testosterone Levels and Body Composition among Men 20-59 Years of Age. Int J Endocrinol. 2021 Sep 20;2021:7523996. Association between Serum Testosterone Levels and Body Composition among Men 20-59 Years of Age - PubMed (nih.gov)

44. Rastrelli G, Corona G, Maggi M. Testosterone and sexual function in men. Maturitas. 2018 Jun;112:46-52. Testosterone and sexual function in men - PubMed (nih.gov)

45. Fantus RJ, Chang C, Platz EA, Bennett NE, Helfand BT, Brannigan RE, Halpern JA. Serum Total Testosterone and Premature Mortality Among Men in the USA. Eur Urol Open Sci. 2021 Jun 7;29:89-92. Serum Total Testosterone and Premature Mortality Among Men in the USA - PubMed (nih.gov)

46. Lokeshwar SD, Patel P, Fantus RJ, Halpern J, Chang C, Kargi AY, Ramasamy R. Decline in Serum Testosterone Levels Among Adolescent and Young Adult Men in the USA. Eur Urol Focus. 2021 Jul;7(4):886-889. Decline in Serum Testosterone Levels Among Adolescent and Young Adult Men in the USA - PubMed (nih.gov)

47. Travison TG, Araujo AB, O'Donnell AB, Kupelian V, McKinlay JB. A population-level decline in serum testosterone levels in American men. J Clin Endocrinol Metab. 2007 Jan;92(1):196-202. A population-level decline in serum testosterone levels in American men - PubMed (nih.gov)

48. Levine H, Jørgensen N, Martino-Andrade A, Mendiola J, Weksler-Derri D, Mindlis I, Pinotti R, Swan SH. Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-regression analysis. Hum Reprod Update. 2017 Nov 1;23(6):646-659. Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-regression analysis - PubMed (nih.gov)

49. Anaissie J, DeLay KJ, Wang W, Hatzichristodoulou G, Hellstrom WJ. Testosterone deficiency in adults and corresponding treatment patterns across the globe. Transl Androl Urol. 2017 Apr;6(2):183-191. Testosterone deficiency in adults and corresponding treatment patterns across the globe - PMC (nih.gov)

50. Traish AM, Miner MM, Morgentaler A, Zitzmann M. Testosterone deficiency. Am J Med. 2011 Jul;124(7):578-87. Testosterone deficiency - PubMed (nih.gov)

51. Aversa A, Morgentaler A. The practical management of testosterone deficiency in men. Nat Rev Urol. 2015 Nov;12(11):641-50. The practical management of testosterone deficiency in men - PubMed (nih.gov)

52. Jäger T, Kramer J, Bätz O, Rübben H, von Ostau C, Szarvas T. Testosteronmangel - ein unterschätztes Risiko für Männer? : Prävalenz des Hypogonadismus [Testosterone deficiency - an underestimated risk for men? Prevalence of hypogonadism]. Urologe A. 2013 Dec;52(12):1684-9. German. [Testosterone deficiency - an underestimated risk for men? Prevalence of hypogonadism] - PubMed (nih.gov)

53. Cohen J, Nassau DE, Patel P, Ramasamy R. Low Testosterone in Adolescents & Young Adults. Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Jan 10;10:916. doi: 10.3389/fendo.2019.00916. Erratum in: Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Jul 14;11:449. Low Testosterone in Adolescents & Young Adults - PMC (nih.gov)

54. Sato K, Iemitsu M, Katayama K, Ishida K, Kanao Y, Saito M. Responses of sex steroid hormones to different intensities of exercise in endurance athletes. Exp Physiol. 2016 Jan;101(1):168-75. Responses of sex steroid hormones to different intensities of exercise in endurance athletes - PubMed (nih.gov)

55. Ambroży T, Rydzik Ł, Obmiński Z, Błach W, Serafin N, Błach B, Jaszczur-Nowicki J, Ozimek M. The Effect of High-Intensity Interval Training Periods on Morning Serum Testosterone and Cortisol Levels and Physical Fitness in Men Aged 35-40 Years. J Clin Med. 2021 May 15;10(10):2143. The Effect of High-Intensity Interval Training Periods on Morning Serum Testosterone and Cortisol Levels and Physical Fitness in Men Aged 35-40 Years - PubMed (nih.gov)

56. D'Andrea S, Spaggiari G, Barbonetti A, Santi D. Endogenous transient doping: physical exercise acutely increases testosterone levels-results from a meta-analysis. J Endocrinol Invest. 2020 Oct;43(10):1349-1371. Endogenous transient doping: physical exercise acutely increases testosterone levels-results from a meta-analysis - PubMed (nih.gov)

57. Kumagai H, Zempo-Miyaki A, Yoshikawa T, Tsujimoto T, Tanaka K, Maeda S. Increased physical activity has a greater effect than reduced energy intake on lifestyle modification-induced increases in testosterone. J Clin Biochem Nutr. 2016 Jan;58(1):84-9. Increased physical activity has a greater effect than reduced energy intake on lifestyle modification-induced increases in testosterone - PMC (nih.gov)

58. Ari Z, Kutlu N, Uyanik BS, Taneli F, Buyukyazi G, Tavli T. Serum testosterone, growth hormone, and insulin-like growth factor-1 levels, mental reaction time, and maximal aerobic exercise in sedentary and long-term physically trained elderly males. Int J Neurosci. 2004 May;114(5):623-37. Serum testosterone, growth hormone, and insulin-like growth factor-1 levels, mental reaction time, and maximal aerobic exercise in sedentary and long-term physically trained elderly males - PubMed (nih.gov)

59. Hayes LD, Herbert P, Sculthorpe NF, Grace FM. Exercise training improves free testosterone in lifelong sedentary aging men. Endocr Connect. 2017 Jul;6(5):306-310. Exercise training improves free testosterone in lifelong sedentary aging men - PubMed (nih.gov)

60. Whittaker J, Harris M. Low-carbohydrate diets and men's cortisol and testosterone: Systematic review and meta-analysis. Nutr Health. 2022 Dec;28(4):543-554. Low-carbohydrate diets and men's cortisol and testosterone: Systematic review and meta-analysis - PubMed (nih.gov)

61. Hu TY, Chen YC, Lin P, Shih CK, Bai CH, Yuan KC, Lee SY, Chang JS. Testosterone-Associated Dietary Pattern Predicts Low Testosterone Levels and Hypogonadism. Nutrients. 2018 Nov 16;10(11):1786. Testosterone-Associated Dietary Pattern Predicts Low Testosterone Levels and Hypogonadism - PMC (nih.gov)

62. Martin LJ, Touaibia M. Improvement of Testicular Steroidogenesis Using Flavonoids and Isoflavonoids for Prevention of Late-Onset Male Hypogonadism. Antioxidants (Basel). 2020 Mar 13;9(3):237. Improvement of Testicular Steroidogenesis Using Flavonoids and Isoflavonoids for Prevention of Late-Onset Male Hypogonadism - PMC (nih.gov)

63. Corsetti V, Notari T, Montano L. Effects of the low-carb organic Mediterranean diet on testosterone levels and sperm DNA fragmentation. Curr Res Food Sci. 2023 Nov 15;7:100636. Effects of the low-carb organic Mediterranean diet on testosterone levels and sperm DNA fragmentation - PubMed (nih.gov)

64. Zamir A, Ben-Zeev T, Hoffman JR. Manipulation of Dietary Intake on Changes in Circulating Testosterone Concentrations. Nutrients. 2021 Sep 25;13(10):3375. Manipulation of Dietary Intake on Changes in Circulating Testosterone Concentrations - PMC (nih.gov)

65. Whittaker J, Wu K. Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies. J Steroid Biochem Mol Biol. 2021 Jun;210:105878. Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies - PubMed (nih.gov)

1.Zamir A, Ben-Zeev T, Hoffman JR. Manipulation of Dietary Intake on Changes in Circulating Testosterone Concentrations. Nutrients. 2021 Sep 25;13(10):3375. Manipulation of Dietary Intake on Changes in Circulating Testosterone Concentrations - PMC (nih.gov)

2. Nassar GN, Leslie SW. Physiology, Testosterone. [Updated 2023 Jan 2]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526128/ 

3. Tyagi V, Scordo M, Yoon RS, Liporace FA, Greene LW. Revisiting the role of testosterone: Are we missing something? Rev Urol. 2017;19(1):16-24. Revisiting the role of testosterone: Are we missing something? - PMC (nih.gov)

4. Fantus RJ, Chang C, Platz EA, Bennett NE, Helfand BT, Brannigan RE, Halpern JA. Serum Total Testosterone and Premature Mortality Among Men in the USA. Eur Urol Open Sci. 2021 Jun 7;29:89-92. Serum Total Testosterone and Premature Mortality Among Men in the USA - PubMed (nih.gov)

5. Traish AM, Miner MM, Morgentaler A, Zitzmann M. Testosterone deficiency. Am J Med. 2011 Jul;124(7):578-87. Testosterone deficiency - PubMed (nih.gov)

6. MInguez-Alarcón L, Chavarro JE, Mendiola J, Roca M, Tanrikut C, Vioque J, Jørgensen N, Torres-Cantero AM. Fatty acid intake in relation to reproductive hormones and testicular volume among young healthy men. Asian J Androl. 2017 Mar-Apr;19(2):184-190. Fatty acid intake in relation to reproductive hormones and testicular volume among young healthy men - PMC (nih.gov)

7. Culbert KM, Shope MM, Sisk CL, Klump KL. Low testosterone is associated with dysregulated eating symptoms in young adult men. Int J Eat Disord. 2020 Sep;53(9):1469-1479. Low testosterone is associated with dysregulated eating symptoms in young adult men - PubMed (nih.gov)

8. Holt R, Juel Mortensen L, Harpelunde Poulsen K, Nielsen JE, Frederiksen H, Jørgensen N, Jørgensen A, Juul A, Blomberg Jensen M. Vitamin D and sex steroid production in men with normal or impaired Leydig cell function. J Steroid Biochem Mol Biol. 2020 May;199:105589. Vitamin D and sex steroid production in men with normal or impaired Leydig cell function - PubMed (nih.gov)

9. Umeda F, Kato K, Muta K, Ibayashi H. Effect of vitamin E on function of pituitary-gonadal axis in male rats and human subjects. Endocrinol Jpn. 1982 Jun;29(3):287-92. Effect of vitamin E on function of pituitary-gonadal axis in male rats and human subjects - PubMed (nih.gov)

10. Daragó A, Klimczak M, Stragierowicz J, Stasikowska-Kanicka O, Kilanowicz A. The Effect of Zinc, Selenium, and Their Combined Supplementation on Androgen Receptor Protein Expression in the Prostate Lobes and Serum Steroid Hormone Concentrations of Wistar Rats. Nutrients. 2020 Jan 6;12(1):153. The Effect of Zinc, Selenium, and Their Combined Supplementation on Androgen Receptor Protein Expression in the Prostate Lobes and Serum Steroid Hormone Concentrations of Wistar Rats - PMC (nih.gov)

11, Oluboyo AO, Adijeh RU, Onyenekwe CC, Oluboyo BO, Mbaeri TC, Odiegwu CN, Chukwuma GO, Onwuasoanya UF. Relationship between serum levels of testosterone, zinc and selenium in infertile males attending fertility clinic in Nnewi, south east Nigeria. Afr J Med Med Sci. 2012 Dec;41 Suppl:51-4. Relationship between serum levels of testosterone, zinc and selenium in infertile males attending fertility clinic in Nnewi, south east Nigeria - PubMed (nih.gov)

12. Maggio M, Ceda GP, Lauretani F, Cattabiani C, Avantaggiato E, Morganti S, Ablondi F, Bandinelli S, Dominguez LJ, Barbagallo M, Paolisso G, Semba RD, Ferrucci L. Magnesium and anabolic hormones in older men. Int J Androl. 2011 Dec;34(6 Pt 2):e594-600. Magnesium and anabolic hormones in older men - PMC (nih.gov)

13. Shi L, Song R, Yao X, Ren Y. Effects of selenium on the proliferation, apoptosis and testosterone production of sheep Leydig cells in vitro. Theriogenology. 2017 Apr 15;93:24-32. Effects of selenium on the proliferation, apoptosis and testosterone production of sheep Leydig cells in vitro - PubMed (nih.gov)

14. Qazi IH, Angel C, Yang H, Zoidis E, Pan B, Wu Z, Ming Z, Zeng CJ, Meng Q, Han H, Zhou G. Role of Selenium and Selenoproteins in Male Reproductive Function: A Review of Past and Present Evidences. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 2;8(8):268. Role of Selenium and Selenoproteins in Male Reproductive Function: A Review of Past and Present Evidences - PMC (nih.gov)

15. Monson NR, Klair N, Patel U, Saxena A, Patel D, Ayesha IE, Nath TS. Association Between Vitamin D Deficiency and Testosterone Levels in Adult Males: A Systematic Review. Cureus. 2023 Sep 24;15(9):e45856. Association Between Vitamin D Deficiency and Testosterone Levels in Adult Males: A Systematic Review - PMC (nih.gov)

16. Barbonetti A, Vassallo MR, Felzani G, Francavilla S, Francavilla F. Association between 25(OH)-vitamin D and testosterone levels: Evidence from men with chronic spinal cord injury. J Spinal Cord Med. 2016 May;39(3):246-52. Association between 25(OH)-vitamin D and testosterone levels: Evidence from men with chronic spinal cord injury - PMC (nih.gov)

17. Santos HO, Teixeira FJ. Use of medicinal doses of zinc as a safe and efficient coadjutant in the treatment of male hypogonadism. Aging Male. 2020 Dec;23(5):669-678. Use of medicinal doses of zinc as a safe and efficient coadjutant in the treatment of male hypogonadism - PubMed (nih.gov)

18. McRae MP. Therapeutic Benefits of l-Arginine: An Umbrella Review of Meta-analyses. J Chiropr Med. 2016 Sep;15(3):184-9. Therapeutic Benefits of l-Arginine: An Umbrella Review of Meta-analyses - PMC (nih.gov)

19. Abu El-Hamd M, Hegazy EM. Comparison of the clinical efficacy of daily use of L-arginine, tadalafil and combined L-arginine with tadalafil in the treatment of elderly patients with erectile dysfunction. Andrologia. 2020 Aug;52(7):e13640. Comparison of the clinical efficacy of daily use of L-arginine, tadalafil and combined L-arginine with tadalafil in the treatment of elderly patients with erectile dysfunction - PubMed (nih.gov)

20. Menafra D, de Angelis C, Garifalos F, Mazzella M, Galdiero G, Piscopo M, Castoro M, Verde N, Pivonello C, Simeoli C, Auriemma RS, Colao A, Pivonello R. Long-term high-dose L-arginine supplementation in patients with vasculogenic erectile dysfunction: a multicentre, double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial. J Endocrinol Invest. 2022 May;45(5):941-961. Long-term high-dose L-arginine supplementation in patients with vasculogenic erectile dysfunction: a multicentre, double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial - PubMed (nih.gov)

21. Jia X, Li Z, Ren X, Dai P, Li Y, Li C. L-Arginine alleviates the testosterone reduction in heat-treated mice by upregulating LH secretion, the testicular antioxidant system and expression of steroidogenesis-related genes. Reprod Fertil Dev. 2020 Jun;32(10):885-892. L-Arginine alleviates the testosterone reduction in heat-treated mice by upregulating LH secretion, the testicular antioxidant system and expression of steroidogenesis-related genes - PubMed (nih.gov)

22. Shin D, Jeon SH, Piao J, Park HJ, Tian WJ, Moon DG, Ahn ST, Jeon KH, Zhu GQ, Park I, Park HJ, Bae WJ, Cho HJ, Hong SH, Kim SW. Efficacy and Safety of Maca (Lepidium meyenii) in Patients with Symptoms of Late-Onset Hypogonadism: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. World J Mens Health. 2023 Jul;41(3):692-700. Efficacy and Safety of Maca (Lepidium meyenii) in Patients with Symptoms of Late-Onset Hypogonadism: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial - PMC (nih.gov)

23. Fernández-Lázaro D, Fernandez-Lazaro CI, Seco-Calvo J, Garrosa E, Adams DP, Mielgo-Ayuso J. Effects of Tribulus terrestris L. on Sport and Health Biomarkers in Physically Active Adult Males: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2022 Aug 3;19(15):9533. Effects of Tribulus terrestris L. on Sport and Health Biomarkers in Physically Active Adult Males: A Systematic Review - PMC (nih.gov)

24. El-Tantawy WH, Temraz A, El-Gindi OD. Free serum testosterone level in male rats treated with Tribulus alatus extracts. Int Braz J Urol. 2007 Jul-Aug;33(4):554-8; discussion 558-9. Free serum testosterone level in male rats treated with Tribulus alatus extracts - PubMed (nih.gov)

25. Martino-Andrade AJ, Morais RN, Spercoski KM, Rossi SC, Vechi MF, Golin M, Lombardi NF, Greca CS, Dalsenter PR. Effects of Tribulus terrestris on endocrine sensitive organs in male and female Wistar rats. J Ethnopharmacol. 2010 Jan 8;127(1):165-70. Effects of Tribulus terrestris on endocrine sensitive organs in male and female Wistar rats - PubMed (nih.gov)

26. Singh S, Nair V, Gupta YK. Evaluation of the aphrodisiac activity of Tribulus terrestris Linn. in sexually sluggish male albino rats. J Pharmacol Pharmacother. 2012 Jan;3(1):43-7. Evaluation of the aphrodisiac activity of Tribulus terrestris Linn. in sexually sluggish male albino rats - PubMed (nih.gov)

27. Roaiah MF, El Khayat YI, GamalEl Din SF, Abd El Salam MA. Pilot Study on the Effect of Botanical Medicine (Tribulus terrestris) on Serum Testosterone Level and Erectile Function in Aging Males With Partial Androgen Deficiency (PADAM). J Sex Marital Ther. 2016 May 18;42(4):297-301. Pilot Study on the Effect of Botanical Medicine (Tribulus terrestris) on Serum Testosterone Level and Erectile Function in Aging Males With Partial Androgen Deficiency (PADAM) - PubMed (nih.gov)

28. Durairajanayagam D, Agarwal A, Ong C, Prashast P. Lycopene and male infertility. Asian J Androl. 2014 May-Jun;16(3):420-5. Lycopene and male infertility - PMC (nih.gov)

29. Nouri M, Amani R, Nasr-Esfahani M, Tarrahi MJ. The effects of lycopene supplement on the spermatogram and seminal oxidative stress in infertile men: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2019 Dec;33(12):3203-3211. The effects of lycopene supplement on the spermatogram and seminal oxidative stress in infertile men: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial - PubMed (nih.gov)

30. Jeng HA. Exposure to endocrine disrupting chemicals and male reproductive health. Front Public Health. 2014 Jun 5;2:55. Exposure to Endocrine Disrupting Chemicals and Male Reproductive Health - PMC (nih.gov)

31. Barbagallo F, Condorelli RA, Mongioì LM, Cannarella R, Aversa A, Calogero AE, La Vignera S. Effects of Bisphenols on Testicular Steroidogenesis. Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Jun 30;11:373. Effects of Bisphenols on Testicular Steroidogenesis - PMC (nih.gov)

32. Erol A, Ho AM, Winham SJ, Karpyak VM. Sex hormones in alcohol consumption: a systematic review of evidence. Addict Biol. 2019 Mar;24(2):157-169. Sex hormones in alcohol consumption: a systematic review of evidence - PubMed (nih.gov)

33. Duca Y, Aversa A, Condorelli RA, Calogero AE, La Vignera S. Substance Abuse and Male Hypogonadism. J Clin Med. 2019 May 22;8(5):732. Substance Abuse and Male Hypogonadism - PMC (nih.gov)

34. Zueger R, Annen H, Ehlert U. Testosterone and cortisol responses to acute and prolonged stress during officer training school. Stress. 2023 Jan;26(1):2199886. Testosterone and cortisol responses to acute and prolonged stress during officer training school - PubMed (nih.gov)

35. Hardy MP, Gao HB, Dong Q, Ge R, Wang Q, Chai WR, Feng X, Sottas C. Stress hormone and male reproductive function. Cell Tissue Res. 2005 Oct;322(1):147-53. Stress hormone and male reproductive function - PubMed (nih.gov)

36. Whittaker J, Harris M. Low-carbohydrate diets and men's cortisol and testosterone: Systematic review and meta-analysis. Nutr Health. 2022 Dec;28(4):543-554. doi: 10.1177/02601060221083079. Epub 2022 Mar 7. Erratum in: Nutr Health. 2022 Dec;28(4):783. Low-carbohydrate diets and men's cortisol and testosterone: Systematic review and meta-analysis - PubMed (nih.gov)

37. Hackney AC. Hypogonadism in Exercising Males: Dysfunction or Adaptive-Regulatory Adjustment? Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Jan 31;11:11. Hypogonadism in Exercising Males: Dysfunction or Adaptive-Regulatory Adjustment? - PubMed (nih.gov)

38. Patel P, Shiff B, Kohn TP, Ramasamy R. Impaired sleep is associated with low testosterone in US adult males: results from the National Health and Nutrition Examination Survey. World J Urol. 2019 Jul;37(7):1449-1453. Impaired sleep is associated with low testosterone in US adult males: results from the National Health and Nutrition Examination Survey - PubMed (nih.gov)

39. Leproult R, Van Cauter E. Effect of 1 week of sleep restriction on testosterone levels in young healthy men. JAMA. 2011 Jun 1;305(21):2173-4. Effect of 1 Week of Sleep Restriction on Testosterone Levels in Young Healthy MenFREE - PMC (nih.gov)

40. Auyeung TW, Kwok T, Leung J, Lee JS, Ohlsson C, Vandenput L, Wing YK, Woo J. Sleep Duration and Disturbances Were Associated With Testosterone Level, Muscle Mass, and Muscle Strength--A Cross-Sectional Study in 1274 Older Men. J Am Med Dir Assoc. 2015 Jul 1;16(7):630.e1-6. Sleep Duration and Disturbances Were Associated With Testosterone Level, Muscle Mass, and Muscle Strength--A Cross-Sectional Study in 1274 Older Men - PubMed (nih.gov)

41. Chaput JP, Dutil C, Sampasa-Kanyinga H. Sleeping hours: what is the ideal number and how does age impact this? Nat Sci Sleep. 2018 Nov 27;10:421-430. Sleeping hours: what is the ideal number and how does age impact this? - PMC (nih.gov)

42. Wittert G. The relationship between sleep disorders and testosterone in men. Asian J Androl. 2014 Mar-Apr;16(2):262-5. The relationship between sleep disorders and testosterone in men - PMC (nih.gov)

43. Ye J, Zhai X, Yang J, Zhu Z. Association between Serum Testosterone Levels and Body Composition among Men 20-59 Years of Age. Int J Endocrinol. 2021 Sep 20;2021:7523996. Association between Serum Testosterone Levels and Body Composition among Men 20-59 Years of Age - PubMed (nih.gov)

44. Rastrelli G, Corona G, Maggi M. Testosterone and sexual function in men. Maturitas. 2018 Jun;112:46-52. Testosterone and sexual function in men - PubMed (nih.gov)

45. Fantus RJ, Chang C, Platz EA, Bennett NE, Helfand BT, Brannigan RE, Halpern JA. Serum Total Testosterone and Premature Mortality Among Men in the USA. Eur Urol Open Sci. 2021 Jun 7;29:89-92. Serum Total Testosterone and Premature Mortality Among Men in the USA - PubMed (nih.gov)

46. Lokeshwar SD, Patel P, Fantus RJ, Halpern J, Chang C, Kargi AY, Ramasamy R. Decline in Serum Testosterone Levels Among Adolescent and Young Adult Men in the USA. Eur Urol Focus. 2021 Jul;7(4):886-889. Decline in Serum Testosterone Levels Among Adolescent and Young Adult Men in the USA - PubMed (nih.gov)

47. Travison TG, Araujo AB, O'Donnell AB, Kupelian V, McKinlay JB. A population-level decline in serum testosterone levels in American men. J Clin Endocrinol Metab. 2007 Jan;92(1):196-202. A population-level decline in serum testosterone levels in American men - PubMed (nih.gov)

48. Levine H, Jørgensen N, Martino-Andrade A, Mendiola J, Weksler-Derri D, Mindlis I, Pinotti R, Swan SH. Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-regression analysis. Hum Reprod Update. 2017 Nov 1;23(6):646-659. Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-regression analysis - PubMed (nih.gov)

49. Anaissie J, DeLay KJ, Wang W, Hatzichristodoulou G, Hellstrom WJ. Testosterone deficiency in adults and corresponding treatment patterns across the globe. Transl Androl Urol. 2017 Apr;6(2):183-191. Testosterone deficiency in adults and corresponding treatment patterns across the globe - PMC (nih.gov)

50. Traish AM, Miner MM, Morgentaler A, Zitzmann M. Testosterone deficiency. Am J Med. 2011 Jul;124(7):578-87. Testosterone deficiency - PubMed (nih.gov)

51. Aversa A, Morgentaler A. The practical management of testosterone deficiency in men. Nat Rev Urol. 2015 Nov;12(11):641-50. The practical management of testosterone deficiency in men - PubMed (nih.gov)

52. Jäger T, Kramer J, Bätz O, Rübben H, von Ostau C, Szarvas T. Testosteronmangel - ein unterschätztes Risiko für Männer? : Prävalenz des Hypogonadismus [Testosterone deficiency - an underestimated risk for men? Prevalence of hypogonadism]. Urologe A. 2013 Dec;52(12):1684-9. German. [Testosterone deficiency - an underestimated risk for men? Prevalence of hypogonadism] - PubMed (nih.gov)

53. Cohen J, Nassau DE, Patel P, Ramasamy R. Low Testosterone in Adolescents & Young Adults. Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Jan 10;10:916. doi: 10.3389/fendo.2019.00916. Erratum in: Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Jul 14;11:449. Low Testosterone in Adolescents & Young Adults - PMC (nih.gov)

54. Sato K, Iemitsu M, Katayama K, Ishida K, Kanao Y, Saito M. Responses of sex steroid hormones to different intensities of exercise in endurance athletes. Exp Physiol. 2016 Jan;101(1):168-75. Responses of sex steroid hormones to different intensities of exercise in endurance athletes - PubMed (nih.gov)

55. Ambroży T, Rydzik Ł, Obmiński Z, Błach W, Serafin N, Błach B, Jaszczur-Nowicki J, Ozimek M. The Effect of High-Intensity Interval Training Periods on Morning Serum Testosterone and Cortisol Levels and Physical Fitness in Men Aged 35-40 Years. J Clin Med. 2021 May 15;10(10):2143. The Effect of High-Intensity Interval Training Periods on Morning Serum Testosterone and Cortisol Levels and Physical Fitness in Men Aged 35-40 Years - PubMed (nih.gov)

56. D'Andrea S, Spaggiari G, Barbonetti A, Santi D. Endogenous transient doping: physical exercise acutely increases testosterone levels-results from a meta-analysis. J Endocrinol Invest. 2020 Oct;43(10):1349-1371. Endogenous transient doping: physical exercise acutely increases testosterone levels-results from a meta-analysis - PubMed (nih.gov)

57. Kumagai H, Zempo-Miyaki A, Yoshikawa T, Tsujimoto T, Tanaka K, Maeda S. Increased physical activity has a greater effect than reduced energy intake on lifestyle modification-induced increases in testosterone. J Clin Biochem Nutr. 2016 Jan;58(1):84-9. Increased physical activity has a greater effect than reduced energy intake on lifestyle modification-induced increases in testosterone - PMC (nih.gov)

58. Ari Z, Kutlu N, Uyanik BS, Taneli F, Buyukyazi G, Tavli T. Serum testosterone, growth hormone, and insulin-like growth factor-1 levels, mental reaction time, and maximal aerobic exercise in sedentary and long-term physically trained elderly males. Int J Neurosci. 2004 May;114(5):623-37. Serum testosterone, growth hormone, and insulin-like growth factor-1 levels, mental reaction time, and maximal aerobic exercise in sedentary and long-term physically trained elderly males - PubMed (nih.gov)

59. Hayes LD, Herbert P, Sculthorpe NF, Grace FM. Exercise training improves free testosterone in lifelong sedentary aging men. Endocr Connect. 2017 Jul;6(5):306-310. Exercise training improves free testosterone in lifelong sedentary aging men - PubMed (nih.gov)

60. Whittaker J, Harris M. Low-carbohydrate diets and men's cortisol and testosterone: Systematic review and meta-analysis. Nutr Health. 2022 Dec;28(4):543-554. Low-carbohydrate diets and men's cortisol and testosterone: Systematic review and meta-analysis - PubMed (nih.gov)

61. Hu TY, Chen YC, Lin P, Shih CK, Bai CH, Yuan KC, Lee SY, Chang JS. Testosterone-Associated Dietary Pattern Predicts Low Testosterone Levels and Hypogonadism. Nutrients. 2018 Nov 16;10(11):1786. Testosterone-Associated Dietary Pattern Predicts Low Testosterone Levels and Hypogonadism - PMC (nih.gov)

62. Martin LJ, Touaibia M. Improvement of Testicular Steroidogenesis Using Flavonoids and Isoflavonoids for Prevention of Late-Onset Male Hypogonadism. Antioxidants (Basel). 2020 Mar 13;9(3):237. Improvement of Testicular Steroidogenesis Using Flavonoids and Isoflavonoids for Prevention of Late-Onset Male Hypogonadism - PMC (nih.gov)

63. Corsetti V, Notari T, Montano L. Effects of the low-carb organic Mediterranean diet on testosterone levels and sperm DNA fragmentation. Curr Res Food Sci. 2023 Nov 15;7:100636. Effects of the low-carb organic Mediterranean diet on testosterone levels and sperm DNA fragmentation - PubMed (nih.gov)

64. Zamir A, Ben-Zeev T, Hoffman JR. Manipulation of Dietary Intake on Changes in Circulating Testosterone Concentrations. Nutrients. 2021 Sep 25;13(10):3375. Manipulation of Dietary Intake on Changes in Circulating Testosterone Concentrations - PMC (nih.gov)

65. Whittaker J, Wu K. Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies. J Steroid Biochem Mol Biol. 2021 Jun;210:105878. Low-fat diets and testosterone in men: Systematic review and meta-analysis of intervention studies - PubMed (nih.gov)

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic