24 juli 2020

Lyssna dig till framgång

Avsnitt 24 av Hälsa kommer inifrån är verkligen värd att lyssna på för den handlar om aktivt lyssnande som är grunden för all kommunikation och mänsklig förståelse.

Petra Månström och hennes gäst Sonja Dunkars diskuterar den underbara men svåra konsten att aktivt lyssna på våra medmänniskor. Men också vad vi gör om ingen lyssnar på oss.

Petra undrar bland annat hur man gör med en kollega som inte vill lyssna utan bara vill framföra sina egna åsikter? Hur hanterar man det? Eller vad gör man om ens partner inte vill prata – utan tycker det är jobbigt. På vilket sätt påverkar det förhållandet och hur löser man det?

Sonja berättar den bästa lyssnaren som den som verkligen bestämt sig för att hen vill vara förstå, vill vara närvarande och lyssna till den andra.

Varför är det så svårt?

Vi är ju så lösningsorienterade och omtänksamma och vill gärna komma med förslag och snabba lösningar på problem. Men min verklighet är inte densamma som din verklighet.

När någon berättar om ett problem för dig kan du stötta denna person att komma till klarhet och fördjupad kontakt med sig själv. Det är först när vi själva har funnit vår lösning på vårt problem som vi själva kan ta fullt ansvar för hur vi går vidare.

I avsnittet diskuterar Petra och Sonja även samtal med barn, hur aktivt lyssnande och öppna frågor kan leda till djupare kontakt och förståelse. Eller, ännu svårare, hur du kan möta en tonåring utan att låta ditt behov av att sätta gränser, dina erfarenheter och dina rädslor vara styrande i samtalet?

Sonja säger att ju bättre du förstår din dotter eller son, ju bättre stöd kan du vara. En bra utgångspunkt är att vara genuint nyfiken på hur är det att vara 13 år eller 15 år i dag, i den värld vi lever i nu. Andra frågor som tas upp i detta poddavsnitt är hur vi möter folk i sorg, kanske efter en separation.

När denna podd spelas in är vi mitt uppe i corona-pandemi, då vi är med isolerade än vanligt och har mindre fysisk kontakt med andra människor. Men lyssnandet finns kvar, och det är ger en fantastisk möjlighet till stod och närvarande möten på ett helt nytt sätt.