Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Är C-vitamin farligt? Bertil Wosk svarar

Är C-vitamin farligt? Bertil Wosk svarar

C-VITAMIN
Enligt forskaren Martin Bergö kan för mycket C-vitamin öka spridningen av cancerceller. Här kan du läsa Bertils svar i frågan.

Den 25 maj kom TV4 med nyheten att forskaren Martin Bergö i en studie visat att C-vitamin är det kosttillskott som snabbast kan få cancerceller att växa och sprida sig hos personer med malignt melanom. Nyheten lyfter att det tidigare har varit känt att E-vitamin kan få malignt melanomceller att växa och sprida sig snabbare. Man tar även upp att det gäller betydligt fler antioxidanter än så, bland annat A-vitamin och Betakaroten.


Andra forskare delar inte Martin Bergös uppfattning, bland annat professorn och cancerforskaren Robert Thomas,


I oktober år 2015 kom Martin Bergö med en tidigare studie där han påstod att antioxidanter får hudcancer att sprida sig fortare. I den studien undersöktes E-vitamin och NAC. Men man använde en vattenlöslig, syntetisk E-vitaminanalog (Trolox), det vill säga en kemisk variant av E-vitamin som varken förekommer i naturen eller i kosttillskott.


Man använde också doser som vida överstiger de som används i kosttillskott. Den studien fick mycket kritik och jag skrev bland annat en inlaga om det.


Här är ett blogginlägg som visar att E-vitamin skyddar mot cancer, tvärtom mot vad Martin Bergö säger.


Vad jag förstår är studien om C-vitamin inte publicerad ännu varför det är omöjligt att se vilka former och doser som används i studien och därför omöjligt att kommentera själva studien.


Däremot kan man klart konstatera att C-vitamin är ett väldigt viktigt vitamin och som används i cirka 500 olika reaktioner i kroppen, alltså inte bara som antioxidant. C-vitamin är så viktigt att alla däggdjur med några få undantag själva producerar C-vitamin. Undantagen är ett fåtal arter som bland annat marsvin, vissa apor och människan. Däggdjur tillverkar askorbinsyra (C-vitamin) genom omvandling av glukos, men ett fåtal arter saknar ett enzym för att detta ska fungera.


Den av Livsmedelsverket rekommenderade dagliga dosen är 75 mg/dag. Men däggdjur producerar stora doser. En get producerar cirka 13 000 mg C-vitamin per dag per 70 kg kroppsvikt. Under stress producerar den cirka 100 000 mg per dag per 70 kg kroppsvikt. Hajar är de enda djur man känner till där det finns arter som inte kan få cancer och de producerar vid stress upp till 400 000 mg per dag per 70 kg kroppsvikt.


Det är därmed svårt att förstå hur C-vitamin kan orsaka cancer. Nu har ju Martin Bergö studerat C-vitaminets effekter på malignt melanom som är kopplat till för mycket solande och hajar är inte kända för att sola särskilt mycket.


Men om man verkligen vill hjälpa människor till bättre hälsa finns det mycket annat som är viktigare att fokusera på än att skrämma människor från att inta C-vitamin och andra antioxidanter av rädsla för att drabbas av cancer. Till exempel kan man avråda folk från att äta processad mat med en mängd tillsatser som bidrar till cancer men även många andra sjukdomar.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic