Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Är antioxidanter farliga? – Svaret är nej!

ÄR ANTIOXIDANTER FARLIGA? – SVARET ÄR NEJ!

ANTIOXIDANTER
Professor Martin Bergö har uttalat sig i SR om att antioxidanter är farliga och han rekommenderar att vi inte ska ta tillskott med antioxidanter och inte heller dricka shots och smoothisar med gurkmeja och ingefära. Det kan öka risken för cancer säger han.

Låt oss titta lite närmare på detta.


Det finns tusentals studier på tex gurkmeja som visar på positiva resultat vid cancer. Martin Bergö kommenterar inte dessa. Varför?


Men låt oss titta lite på E-vitamin och cancer som han också nämner.

Jag vet inte vilken form av E-vitamin Martin Bergö har använt i sina studier. Är det syntetisk dl-alfatokoferol, naturlig d-alfatokoferol eller naturlig fullspektrum E-vit med alla 8 former, 4 tokoferoler och 4 tokotrienoler. I naturen förekommer dessa 8 alltid tillsammans.


När man upptäckte E-vitamin undersökte man de olika molekylerna och fann att alfa-tokoferol hade störst effekt. Man drog slutsatsen att den var mest effektiv och så satsade man på den. Nyare studier har visat att det är gamma-tokoferol som är den viktigaste formen men att alla olika formerna samverkar. När man ger bara alfa-tokoferol så trycker den ner gamma-tokoferol vilket tycks vara anledningen till att studier visat att tillskott med E-vit kan öka risken för cancer medan E-vitamin i kosten (en kombination av alla 8 former) inte ökar risken för cancer.

Men så är det ju ofta när man gör studier. Det finns systemfel i upplägget och resultatet blir därefter.


Studier görs som regel på syntetiskt dl-alfatokoferol som inte är det som kroppen är van vid.

”Under 2000-talet företogs några undersökningar som utgick från hypotesen att E-vitamin skulle förhindra uppkomsten av kardiovaskulära sjukdomar och cancer. Studier visade dock motsatta resultat: tillskott av syntetiskt E-vitamin korrelerade med fler fall av hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Detta stöds också av senare undersökningar, som följt upp tidigare undersökningar på syntetiskt alfatokoferol och studerat långsiktig effekt på tillskott. Forskning fortgår emellertid på huruvida det finns positiva samband mellan andra former av E-vitamin (tillsammans med selen) och prostatacancer.” Källa: Wikipedia


”Resultaten av våra undersökningar talar för att tokoferolblandningen har starkare antioxidanteffekt än alfa-tokoferol ensam och att alfatokoferol ensam inte är en idealisk antioxidant. Frånvaro av effekt av vissa kommersiella tokoferolpreparat i kliniska studier kan bero på frånvaron av gamma- och delta-tokoferol”.

Ref: Tom Saldeen, Läkare, professor. Medicinska Access Nr 1 2016 sid 7-8


Bara alfa-tokoferol ensamt skapar en obalans.

”Efter intag av 1200 IE α-tokoferol per dag under åtta veckor hade nivån av α-tokoferol stigit med 100-300 procent medan nivån av γ-tokoferol sjunkit med 50-70 procent.”

Ref: G.J. Handelman, L.J. Machlin, K. Fitch, J.J. Weiter, E.A. Dratz, Oral alpha-tocopherol supplements decrease plasma beta and gamma tocopherol levels in humans, J. Nutr. 115 (1985) 807–813.


Vitamin E och bröstcancer


”Minskad risk för bröstcancer i gruppen som intog störst mängd vitamin E jämfört med lägst mängd. Intag via kosten det vill säga en blandning av tokoferoler och tokotrienoler.

  • Fertila kvinnor med ärftlig risk för bröstcancer hade en 90 % minskad risk
  • Fertila kvinnor utan ärftlig risk för bröstcancer hade en 50 % minskad risk
  • Kvinnor efter menopaus, med ärftlig risk för bröstcancer hade en 30 % minskad risk
  • Kvinnor efter menopaus, utan ärftlig risk för bröstcancer hade en 50 % minskad risk”

Ref: Schwenke DC. Does lack of tocopherols and tocotrienols put women at increased risk of breast cancer? J Nutr Biochem. 2002 Jan;13(1):2-20.


Vitamin E och prostatacancer


”Närvaro av gamma-tokoferol eller en mix av gamma- och delta-tokoferoler bidrar till att cancerceller från prostatacancer självdör. Detta utan att påverka de frisk cellerna. En mix av tokoferoler ger en synergistisk effekt.”

Ref: Jiang Q gamma-Tocopherol or combinations of vitamin E forms induce cell death in human prostate cancer cells by interrupting sphingolipid synthesis. Proc Natl Acad Sci U S A. 2004 Dec 21;101(51):17825-30.


Tokotrienoler och cancer


”Tokotrienoler kan motverka cancer genom att:

  • Trigga cancercellerna att självdö (apoptos) bland annat i prostata och bröst.
  • Kan aktivera tumörhämmande gener som p53.
  • Förhindrar tillväxt av blodkärl in i tumören (förhindrar angiogenes) vilket minskar tillväxten och bildning av metastaser.

Detta utan att skada de friska cellerna eller blodkärlen runt omkring.”


Ref: Srivastava JK, et al. Biochem Biophys Res Commun. 2006 July 346(2):447-53.

Nesaretnam K, et. al. Asia Pac J Clin Nutr. 2007 March 16(3):498-504

Agarwal MK et. al. Cell Cycle. 2004 February 3(2):205-11.

Nakagawa K, et. al. J Nutr. 2007 August 137(8):1938-43.


Mycket forskning talar alltså för att E-vitamin i rätt form skyddar mot olika former av cancer, men att fel form inte gör det.


Jag håller med Martin Bergö om att folk har missuppfattat detta med antioxidanter och fria radikaler. Fria radikaler är inte bara dåliga. Immunsystemet bildar själv fria radikaler för att bekämpa virus, bakterier och cancerceller eftersom de skadar (perforerar) cellmembranet och cellen kollapsar. För stora doser antioxidanter skulle kunna motverka immunförsvaret men det är ett balansproblem. Hälsa är ytterst en fråga om balans och det finns många system som kan komma i obalans. Om du har brist på magnesium så är kalcium farligt, om du har brist på zink är koppar farligt, om du saknar selen är jod farligt, eftersom de balanserar varandra. Men om de är i balans så är det inga problem. Alfa-tokoferol undertrycker gamma-tokoferol och skapar en obalans, därav problemet med tillskott med bara alfa-tokoferol men inte med naturligt E-vitamin (alla 8 formerna). Dessa 8 former finns i vissa kosttillskott, tex Holistics E-vitamin.


Martin Bergö påstår vidare att vi bara behöver få i oss en basal nivå av antioxidanter. Det stämmer inte helt. Ju mer raffinerad kost vi äter desto mer mineraler, vitaminer och antioxidanter behöver vi för att balansera den dåliga maten. Många människor känner att de mår bättre när de ökar intaget av riktig, icke-processad mat och mycket grönsaker, frukt och bär. Det är definitivt bättre att äta mer antioxidantrik mat än att äta mer processad, industriförgiftad, näringsfattig, sjukdomsframkallande och cancerframkallande kost. Den kost som innehåller mer antioxidanter innehåller också mer vitaminer, mineraler och fibrer som gynnar tarmfloran och mycket annat, som i sin tur motverkar uppkomsten av cancer.


Att skrämma folk från att äta mer grönsaker och bär är att titta på en pusselbit men inte se hela pusslet = förstå helheten. Det motverkar folkhälsan och det tror jag inte är Martin Bergös avsikt.

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic