Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Ät svamp för hjärnan

Ät svamp för hjärnan

Svamp är en omtyckt ingrediens i kök runt om i världen. Den är näringsrik och innehåller mycket antioxidanter som skyddar våra celler. Ny forskning tyder på att intag av svamp kan vara särskilt viktigt för våra hjärnceller eftersom det verkar minska risken för att vi drabbas av sämre kognitiv funktion.

I butiken hittar vi svamp i frukt- och gröntavdelningen, men svamparna tillhör egentligen inte alls växtriket. De har en helt egen biologisk klassificering och innehåller vissa näringsämnen som är svåra att hitta någon annanstans.


Ny forskning tyder på att de som äter svamp regelbundet, även i små portioner, verkar ha lägre risk för att drabbas av lindrig kognitiv funktionsnedsättning, däribland sämre minne och svårigheter att orientera sig och att hitta rätt ord, som ofta är ett förstadium till Alzheimers sjukdom.


Minskar risken för demens?


Eftersom svamp är ett vanligt inslag i det singaporianska köket, bestämde sig forskare vid Singapores nationella universitet för att undersöka om svamp kan bidra minskad risk för lindrig kognitiv störning bland äldre.


De startade en studie som pågick i 6 år, från 2011 till 2017, och omfattade 663 deltagare i åldern 60 år och uppåt. Forskarna fokuserade på några av de vanligaste svamparna som brukar ätas i Singapore: shiitake, enokitake, ostronmussling, vanliga färska och konserverade champinjoner samt torkad svamp.


En portion svamp definierades som 1,8 dl tillagad svamp, som i genomsnitt väger ungefär 150 gram. Enligt studiens huvudförfattare, Lei Feng, kan människor med lindrig kognitiv funktionsnedsättning fortfarande leva ungefär som vanligt.


– Därför var vi tvungna att avgöra om de presterade sämre i neuropsykologiska standardtester än andra människor i samma ålder och med samma utbildningsnivå, berättar han.


Neuropsykologiska tester mäter olika aspekter av en människas kognitiva förmågor. Dessutom gjorde de riktade intervjuer och mätte deltagarnas fysiska och psykologiska funktioner, bland annat blodtryck, vikt, längd, handgrepp, gånghastighet och olika symtom på demens. I intervjuerna fick de information om sådant som sjukdomshistoria, psykologiska faktorer och kostvanor.


Två portioner per vecka gör susen


Vad forskarna upptäckte var att äldre som åt mer än två portioner svamp per vecka verkade ha så mycket som 50 procent mindre risk för lindrig kognitiv störning. Och bara en portion svamp per vecka verkar också kunna minska risken.


– Det här är ett överraskande samband, säger Lei Feng, att en så vanlig ingrediens kan ha så stor effekt på risken för nedsatt kognitiv funktion.


En unik antioxidant i svamp


Forskarna misstänker att ämnet ergotionein som finns i nästan alla ätliga svampar är en viktig faktor.


– Ergotionein är en unik antioxidant med antiinflammatorisk verkan som vi människor inte kan bilda själva. Men vi kan få det från kosten, och ett av de viktigaste livsmedlen är svamp, säger forskaren Irwin Cheah som var med och utförde studien.


En tidigare studie som samma forskarteam gjort av äldre singaporeaner visade att nivån av ergotionein hos människor med lindrig kognitiv funktionsnedsättning var signifikant lägre än hos friska personer i samma ålder. Det var detta som blev upptakten till den nya studien om svampintag.


Men det finns många andra ämnen i svamp som skulle kunna bidra till mindre risk för kognitiv funktionsnedsättning och dessutom skydda hjärnan hjärnceller från att förstöras.


Forskargruppen hoppas nu på att genomföra en randomiserad kontrollerad studie med ergotionein och andra växtbaserade ämnen som l-teanin och katekiner från teblad, för att se vilken effekt de har på kognitiv funktion.


Ett skydd för cellerna?


Det tycks fungera som ett antioxidantskydd för cellerna, och särskilt för cellernas energifabriker, mitokondrierna. Det finns inte så många antioxidanter som kan ta sig in genom mitokondriernas membran, men ergotionein klarar det och verkar alltså skydda mot dna-skador och celldöd.


Svamp är den absolut största källan till ergotionein i kosten och innehåller omkring nio gånger mer än den närmaste konkurrenten – svarta bönor. Mindre mängder finns även i kycklinglever och i kidneybönor. Kött innehåller mycket små halter, omkring hundra gånger mindre än i exempelvis ostronskivling.


Ergotionein tål värme och förstörs inte när svampen tillagas . Det är en stor fördel eftersom man inte bör äta rå svamp på grund av giftet agaritin som finns i många ätliga svampar. Giftet försvinner när svampen tillagas.


Ergotionein – en fördel med svamp

Ergotionein är en ovanlig aminosyra som verkar spela en viktig roll i kroppen. Ergotionein finns framför allt i de delar i kroppen som är extra känsliga för oxidativ stress, bland annat levern, ögonlinsen och benmärgen.


Källa:


National University of Singapore. Mushrooms May Reduce Risk of Cognitive Decline. Pressmeddelande 2019-03-12


Studien:


Feng L, Cheah IK, Ng MM m.fl. The Association between Mushroom Consumption and Mild Cognitive Impairment: A Community-Based Cross-Sectional Study in Singapore. J Alzheimers Dis. 2019;68(1):197-203.

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic