Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Ayurveda – inspirerad av naturen

AYURVEDA – INSPIRERAD AV NATUREN

För tre tusen år sedan slog man i ayurveda fast att ju mer onaturligt vi människor lever, desto sjukare kommer vi att bli. Därför undersöker denna indiska hälsolära noggrant vad som är naturligt. Att följa naturen gör dig frisk och ger dig ett långt liv.

Läkande krafter agerar hela tiden i kroppen, och om du hjälper kroppen på traven skapar du din egen hälsa. Det är ett optimistiskt budskap men samtidigt något som kräver att du själv tar ansvar för din egen hälsa.


Åldrandet är inte en sjukdom, och om du tar hand om din hälsa kan du hålla dig frisk, pigg och vital till din sista dag.


Vad är hälsa? Inom den ayurvediska medicinen finns det en definition på hälsa som är flera tusen år gammal. Den låter överraskande modern. Man börjar med att räkna upp fyra kroppsliga balanser.


De fyra balanserna

Den första balansen är det man i ayurveda kallar doshorna (de är tre och kallas vata, pitta och kapha). Doshorna är de funktioner som skapar hälsa vid balans och sjukdom vid obalans. Doshorna påverkas av vår kost och livsstil.


Den andra balansen är matsmältningen och ämnesomsättningen. Du är inte vad du äter, du är vad du smälter! Magen är kung. Bara mat som du kan smälta är nyttig. Därför rekommenderar ayurveda för det mesta varm mat, eftersom den är lättsmält.


Den tredje balansen är att kroppens alla vävnader får näring. En kost som täcker alla kroppens näringsbehov är grunden för att man ska må bra. Därför finns det otroligt mycket kunskap inom ayurveda om en balanserad kost och om hur mat kan påverka kroppen både positivt och negativt.


Den fjärde balansen är att kroppen kan göra sig av med sina slaggprodukter. Att hålla kroppens vävnader rena är viktigt men överdriv inte! Man blir lika sjuk av att rensa ut för snabbt som för långsamt. Det kan man känna på när man får diarré. Att rensa ut för mycket och för ofta rensar ut viktiga näringsämnen.


Hälsa är inte bara en frånvaro av sjukdom. Därför säger samma definition av hälsa att även de fem sinnena, sinnet och anden ska vara tillfredsställda.


Att må bra, att njuta av livet, att utvecklas som människa och att de fem sinnena får sitt är lika viktigt som att kroppen fungerar.


De tre doshorna vata, pitta och kapha

Om du har hört talats om ayurveda någon gång har du säkert hört orden vata, pitta och kapha. Vad är det för någonting egentligen?


Till att börja med: Vata, pitta och kapha är de tre krafter som påverkar kroppen i olika riktningar. När det finns lagom av dem i kroppen skapar de hälsa, och när det finns för mycket, för lite, eller om de kommer på fel ställe i kroppen skapar de sjukdom.


Det som ayurveda handlar om är hur man genom sin livsstil kan förebygga obalans och hur man vid sjukdom kan rätta till denna obalans.


Hälsa är ett individuellt tillstånd. De bästa hälsoråden är anpassade efter individen. Ayurveda tror inte på normalvärden som ska passa för alla.


De sex kroppstyperna

För att ta reda på vilka hälsoproblem man har större risk att drabbas av har ayurveda ett system med sex olika kroppstyper.


De är Vata-typ, pitta-typ, kapha-typ samt de tre blandade typerna Vatapitta-typ, pittakapha-typ och vatakapha-typ.


Hos de blandade kroppstyperna hittar man blandade egenskaper och också blandade tendenser till obalanser inom vata, pitta och kapha.


Redan vid befruktningsögonblicket bestäms det hur mycket vata, pitta respektive kapha som är naturligt för just din kropp.


Så länge kroppen kan bevara denna ursprungsbalans mår du bra. Så fort din livsstil ändrar balansen finns sjukdom runt hörnet.


Om du inte vet vilken kroppstyp du har kan du följa vataråden på höst och vinter, kapharåden på våren och pittaråden på sommaren.


Allt är balans

För att du ska vara frisk är det lika viktigt att tillföra bra näring som det är att rena kroppen från slaggprodukter.


Du måste balansera aktivitet, utmaningar och motion med lika doser vila, återhämtning, avslappning och att unna dig det lättsamma i livet.


Det finns ingenting som är nyttigt för alla och i alla lägen. Om du är frisk rekommenderar ayurveda att du äter den kost som är lämplig för din kroppstyp. Om du är sjuk måste du ta reda på vilken kost som är lämplig för just ditt hälsotillstånd. Varje sjukdom har sin specifika diet.


”En av ayurvedas gamla texter säger att en patient som inte följer sina föreskrivna kost- och livsstilsråd inte kommer att få någon bra effekt av sina mediciner medan en patient som följer råden exemplariskt inte behöver några mediciner alls.”


De tre doshorna: vata, pitta och kapha


Vad är Vata? Allt som påverkar kroppen så att den blir torrare, lättare, kallare, ökar muskelspänning och gör kroppens funktioner oregelbundna.


När vata är i balans känner du dig pigg, alert och full av energi. Kroppen känns lätt och rörlig och du känner en naturlig entusiasm.


När vata är i obalans blir huden och slemhinnorna torra, du blir hård eller orolig i magen, du får svårt att sova och slappna av, kroppen känns svag och energilös och du blir lätt orolig och nervös. Smärta dyker upp när vata inte mår bra.


Vata kommer i obalans av kall mat och dryck, kallt och blåsigt väder, oregelbundna vanor, mat med mycket fibrer men lite fett, att inte äta sig mätt, överstimulans och brist på vila.


Du håller vata frisk genom att äta mat som innehåller olja och fett, äta mat som mättar, äta och dricka varmt, ha regelbundna vanor och se till att du får tillräckligt med vila och avslappning.Vad är Pitta? Allt som hettar upp kroppen och ökar intensiteten hos både kroppens funktioner och temperamentet.


När pitta är i balans är aptiten god och matsmältningen fungerar som den ska, blodcirkulationen är bra, huden är frisk och mjuk och du känner dig stark och modig.


När pitta är i obalans kan du drabbas av magkatarr och lös mage, finnar och andra  hudbesvär, allergier, högt blodtryck, inflammationer och du blir lätt irriterad, arg och frustrerad.


Pitta kommer i obalans av hett klimat, salt, stekt mat, heta kryddor, kaffe, alkohol och en miljö som triggar din prestationsångest.


Du håller pitta frisk genom mat och dryck som svalkar av, vegetarisk mat, koriander, ghee och genom att släppa fram din lekfulla, lättsamma sida.Vad är Kapha? Allt som gör kroppen kall, tung, oljig, överviktig, trög och slö.


När kapha är i balans är huden och slemhinnorna mjuka och friska, immunförsvaret är starkt, lederna är mjuka och väloljade, man känner sig stark, stabil och tålamodet är bra.


När kapha är i obalans kan man drabbas av svullnader, förkylning, astma, slem i luftvägarna, övervikt, illamående, diabetes och man blir lat, envis och överdrivet känslosam.


Kapha kommer i obalans av kall mat och dryck, fet mat med mycket mjölkprodukter, salt, socker, inaktivitet och brist på motion, kallt och fuktigt väder och att aldrig utmana sig själv.


Du håller kapha frisk genom värme, varm mat och dryck, en kost med mycket fibrer och gröna grönsaker, fisk, heta kryddor, gott om motion, aktiviteter och spännande utmaningar.


Text av Kristofer Edlund, Ayurvedisk läkare.

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic