Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Cellulosagummi? Vi reder ut frågetecknen

Cellulosagummi? Vi reder ut frågetecknen

MAGHÄLSA
Cellulosagummi är ett konsistens- och utfyllnadsmedel som används i till exempel livsmedel såsom glass, bröd, godis. Det finns studier som visar att cellulosagummi kan irritera tarmen och skapa inflammation. Vi förespråkar att man i största möjliga mån ska äta naturlig mat med så få tillsatser som möjligt. Men behovet finns ändå av extra tillskott av näringsämnen. Vi har fått många frågor om cellulosagummi och våra tillskott – nedan kan du läsa våra svar.
Cellulosa

HAR HOLISTIC CELLULOSAGUMMI I SINA KAPSLAR?

Vi har inte cellulosagummi i våra kapslar. Vi använder oss av vegetabiliska kapslar, bland annat gjorda av hydroxipropylmetylcellulosa (HPMC) från tall. Detta är inte cellulosagummi, det har en annan kemisk struktur. Våra kapslar är däremot gjorda av cellulosa. Som du säkert vet så finns cellulosa i alla växter och grönsaker som växer naturligt.


VARFÖR HAR HOLISTIC VALT ATT ANVÄNDA SIG AV CELLULOSA I SINA KAPSLAR?

För oss är det viktigt att ha vegetabiliska kapslar istället för kapslar gjorda av gelatin från animalier eller fiskrester. Vi använder oss av flera olika vegetabiliska kapslar gjorda av till exempel tapioka, majs, alger och cellulosa.

Det är många faktorer som är viktiga när vi väljer kapselmaterial. Utöver att kapseln ska fungera bra i kroppen är det också viktigt att de bibehåller sin funktion under förvaring. Till exempel är det viktigt att kapslarna inte släpper in syre och förstör innehållet i kapslarna eller att fyllnadsmaterialet på något sätt börjar reagera eller klumpa sig med det aktiva ämnet i kapseln.


KAN CELLULOSA IRRITERA TARMEN?

Cellulosa utgör merparten av växternas cellväggar. Vår egen matsmältning kan inte bryta ner cellulosa och mikrokristallin cellulosa då vi saknar de enzym som behövs för att bryta ner denna typ av fiber. Men däremot kan bakterier i vår tarmflora producera sådana enzymer.

Fibrer i maten är viktiga för vår hälsa mycket tack vare de ämnen som bakterier bildar när de bryter ner fibrer som cellulosa. Vi bryter inte ner all cellulosa, men en viss del av den. Den cellulosa som bryts ned av vår mikroflora bidrar till att skapa en gynnsam miljö för våra goda tarmbakterier vilket är bra för vår hälsa. Men alla har vi olika sammansättning på tarmfloran vilket gör att vi är mer eller mindre bra på att bryta ner fibrer.

Det finns individer som har svårt att hantera fibrer överlag. Känner man att magen inte mår bra av något som innehåller cellulosa eller andra fibrer så bör man givetvis vara försiktig med det.


HUR MYCKET CELLULOSA FÅ RMAN I SIG VIA EN KAPSEL?

Mängden cellulosa man får i sig via en kapsel med tillskott är inte så stor. Tar du en kapsel som består av HPMC cellulosa får du i dig högst 0,125 g cellulosa. I Sverige rekommenderar myndigheterna 25–35 g fibrer/dag, läs mer här. Men i andra befolkningar kan fiberintaget vara så högt som 120 g/dag.


KAN MAN ÖPPNA KAPSELN?

Är man osäker ändå eller misstänker att magen påverkas kan man öppna alla våra kapslar, förutom vår produkt Magsyrabalans, och ta tillsammans med mat och dryck.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic