Spana in vår outlet!
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Chaga, kungen av medicinalsvampar

Chaga, kungen av medicinalsvampar

CHAGA
Chaga är det internationella namnet på det te som man får om man kokar torkad sprängticka (främst sprängticka från björk). Chaga har genom tiderna fått smeknamn som ”odödlighetens svamp” och ”skogens svarta guld”. Den har använts som medicinalväxt under flera tusen år. Att den är både näringsrik och välsmakande gör att den ökat i popularitet de senaste åren.

Chagas rikedom


Chaga har ett komplext innehåll av näringsämnen som inkluderar, vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, fytokemikalier, melanin, aminosyror, steroler, saponiner, betulinsyra och SOD. Ju mörkare svampen är, desto högre koncentration av melanin har den. Melanin är bland annat bra för vår hud. Svampen innehåller mycket kraftfulla antioxidanter och har ett mycket högt ORAC-värde mellan 60 000–360 000.


Vad är ORAC?


ORAC står för Oxygen Radical Absorbance Capacity och mäts på 100 gram livsmedel. ORAC motsvarar den styrka som ett ämne har att neutralisera fria radikaler som orsakar oxidativ stress i kroppen. Antioxidanternas förmåga är att skydda cellerna och främja ett normalt fungerande immunsystem.


Traditionell användning av chaga


Sprängtickan (som används till chaga) är en parastisvamp som växer på björkar och ser ut som en mörk skrovlig utväxt. Där sitter den i 15–30 år (eller längre) och suger ut och koncentrerar näring från värdträdet. Chaga växer i Skandinavien, Östeuropa, Japan, Korea och de norra delarna av Nordamerika.


De nordamerikanska indianerna betraktade Chaga som en helig medicinalväxt. I Sibirien kallas den ”gudarnas gåva” och ”odödlighetens svamp”. Japanerna har gett den namnet ”skogens diamant”. Chaga har inte fått dessa prestigefulla smeknamn utan anledning. Det är en gåva från naturen som bidrar med mycket och koncentrerad näring.


Chaga i praktiken


Chaga är ett superlivsmedel som växer fritt i våra skogar och som alla kan plocka och få glädje av. Fråga markägaren om lov innan du plockar, för säkerhets skull. Man kan skada trädet då man plockar dem, eftersom de ibland sitter hårt och måste tas bort med yxa. Chaga är en parasitsvamp, så den tros förkorta trädets livslängd. Trädet med en sprängticka är med andra ord redan skadat.


Enklast är att köpa chaga. Det kostar inte mycket och den är dryg.


Chaga finns att köpa både som bitar, finmalet pulver eller instant. Bitarna eller pulvret ska kokas upp och får sen ligga och dra i det varma vattnet, så att man får ut alla nyttigheter. När vattnet har fått en gyllene färg och en mild smak av vanilj så är ditt te färdigt. Instant chaga är det vanligaste i dag. Det är redan förkokt eller extraherat med alkohol och går då att hälla i varmt vatten och dricka direkt.


Chagapulvret kan även användas i smoothies eller strös över gröten. Du kan även blanda ner chaga för att skapa en bas till grytor och soppor, pannkakor eller bröd.


Observera att chaga är blodförtunnande och ska därför inte tas om du har en blodförtunnande medicin.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_hälsotester

Hälsotester

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic