Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Dags att prova detox

Dags att prova detox

DETOX
En detoxkur syftar till att rensa ut slaggprodukter som vi samlar på oss då vi stressar, äter mediciner och processad mat eller utsätts för föroreningar av olika slag. Men när bör man göra en detox?

På engelska betyder detox avgiftning. På svenska har ordet fått betydelsen utrensning. En detoxkur syftar till att rensa ut slaggprodukter som vi samlar på oss då vi stressar, äter mediciner och processad mat eller utsätts för föroreningar av olika slag.


Många av de slaggprodukter som finns i kroppen bildas i tarmen. Om de inte rensas ut så läcker de vidare ut till blodet och belastar resten av kroppen, det vill säga alla celler och organ.


Därför är det smart att gå på detox en eller två gånger per år. Då ger du kroppen en chans att återhämta sig och rensa ut slaggprodukter. Se dessa detoxkurer som en minisemester för din kropp. Det ger dig energi att orka med resten av året.


När ska jag göra detox?


Signaler som säger att det kan vara dags är att du har stela och knäppande leder när du stiger upp på morgonen, att du känner dig trött och hängig och ”uppblåst” i magen eller att du har dålig hy. Efter semestern samt efter jul och nyår brukar vara bra tillfällen att ge det nya, sunda livet en bra start.


Har jag parasiter?


Det är vanligare än vi tror med parasiter. Vi vet att hundar och katter har parasiter, och vi avmaskar dem regelbundet. Men även människor har ofta parasiter. De äter den näring som är avsedd för oss och avger istället toxiner som skadar oss.


Vi kan få parasiter när vi åker utomlands till exotiska länder, via våra husdjur, ej genomstekt kött och fisk, samt vatten. De finns främst i tarmarna men kan även gömma sig i levern och andra ställen. Det finns hjälp att få: antibiotika hjälper i vissa fall.


Örtpreparat har också visat sig förvånansvärt effektiva.


Kroppen hanterar skadliga ämnen


Vi bär alla på ämnen i kroppen som kan skapa ohälsa. Dels har vi exogena skadliga ämnen som kommit utifrån, t.ex. via luften samt mat och dryck. Dels har vi endogena skadliga ämnen, som kroppen själv producerar.


Endogena skadliga ämnen bildas av dålig matsmältning orsakad av för lite saltsyra i magsäcken, dåligt med matsmältningsenzymer från bukspottkörteln och en obalanserad tarmflora och för långsam tarmpassage (förstoppning). Även slaggprodukter som naturligt bildas i cellerna, hormoner och andra ämnen som bildas i kroppen måste brytas ned för att inte skada kroppen.


Exogena skadliga ämnen kommer från raffinerade livsmedel och skräpmat som margarin, socker och mjöl. (Skräpmat och dålig matsmältning är bland de viktigaste orsakerna till att vår kropp blir belastad.)


Kemikalier från bekämpningsmedel som finns i icke-ekologiska produkter. Tillsatser i maten, t.ex. färgämnen och smakförhöjare. Avgaser, tobak, alkohol, läkemedel. Kemikalier i dricksvattnet.


Kroppens reningssystem


 • Hud (svett)
 • Lymfa
 • Njurar, urinvägar
 • Lungor
 • Levern och galla
 • Tarm


 • Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

  Holistic_icon_behov

  Behov

  Holistic_icon_kosttillskott

  Kosttillskott

  Holistic_icon_superfoods

  Superfoods

  Holistic_icon_experter

  Digitalt behovstest

  Holistic_icon_holisticsvärld

  Holistics värld

  Holistic_icon_favoriter

  Om Holistic