Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Från prestationsångest till balans

Från prestationsångest till balans

MENTAL HÄLSA
Hur gör man det man älskar lagom mycket? Är det möjligt att träna mycket och prestationsinriktat och samtidigt leva på ett sätt som är hållbart? Och går det att kombinera elitidrott med ett hälsosamt och holistiskt synsätt?

Allt detta och mycket mer diskuterar vi i avsnitt 39 av Hälsa kommer inifrån, där vi gästas av PT:n, entreprenören och före detta elitfotbollsspelaren Marcus Falk Olander. Marcus delar öppenhjärtigt med sig om sin väg från prestationsångest, ätstörningar och överdriven träning till ett liv med fokus på personlig utveckling och balans.


Att vara elitidrottare innebär för de allra flesta att hela tiden balansera på den berömda gränsen. Gränsen för vad som är hälsosamt och inte och vad som är hållbart och inte. En som vet precis hur det kan vara är Marcus Falk Olander. Som ung lovande tonåring kastades han in i elitsatsning utan att egentligen förstå i förväg vad det skulle innebära och hur han på bästa sätt skulle hantera det.


- Det krävs ett stort inre jobb, som jag vill påstå att få 16-åringar har gjort, för att vara förberedd på vad livet som elitidrottare innebär. För du behöver kunna hantera såväl motgångar som medgångar på ett sätt där du är trygg i dig själv, din person och vet ditt eget värde utanför din idrottsliga prestation. Det gäller ju lika mycket för andra delar i livet, att förstå att man inte är sina prestationer, säger Marcus när han berättar om sin tid på fotbollsgymnasiet.


Prestationsångest och ätstörning


För Marcus del blev en hjärnskakning starten på en både jobbig och lärorik period i livet.


- Hjärnskakningen jag drabbades av gjorde att jag inte alls kunde träna som tidigare och därmed gick upp i vikt. Kommentarer, sagda i all välmening, om att jag var tung för att vara elitidrottare och att jag skulle bli en ännu bättre som fotbollsspelare om jag bara vägde lite mindre var det som satte i gång allt, berättar han.


Hans prestationsångest blev till ätstörning och efter en tuff match mot ätstörningen, tog ett överdrivet träningsintresse kontrollen över honom. Det gav kortsiktigt fantastiska resultat på fotbollsplanen, men gick ut över allt annat.


Viktigt att vårda alla sidor av sig själv


- Jag insåg att jag inte hade balans i någonting egentligen och sakta men säkert, mycket tack vare reaktionerna hos mina närmaste, så förstod jag att det inte var på det sättet jag ville leva mitt liv. Det är så otroligt viktigt att vårda alla olika sidor av sig själv, under hela livet. Och det gäller oavsett om du är fotbollsspelare eller inte idrottar alls, säger Marcus.


Intresset för att coacha andra har funnits länge och kombinerats med elitidrottskarriären under flera års tid. Men när fotbollssäsongen 2017 var slut, hade Marcus insett att hans driv att vinna matcher, ersatts av drivet att utveckla andra och få andra att förstå sitt eget värde. Så förutom att jobba med coaching och fysträning lägger han stor del av sin tid på livsstilsvarumärket Live your standards.


Medvetna val


- Live your standards handlar egentligen om allt det vi pratat om här i podden, om balans och värderingar som bygger på att du vet vem du är och hur du vill leva ditt liv. En av våra produkter är träningskläder, men vi jobbar också med att supporta människor i det ständiga arbetet med att utveckla och utforska sig själva. Att stötta människor i att göra medvetna val i livet, oavsett vad normer eller människor runt omkring tycker, säger Marcus.


Mer om att skapa balans i livet, coaching och lära känna sig själv och sitt eget värde får du om du lyssnar på poddavsnitt 39. Vill du veta mer om Marcus filosofi, besök liveyourstandards.com.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic