Fullproppade med näringsämnen
Grönsaker innehåller flera viktiga näringsämnen, som bland annat antioxidanter – som ger ett skydd mot de fria radikalernas angrepp på cellerna. Antioxidanter som man kan hitta i grönsaker är till exempel betakoroten som finns i morötter och indoler som finns i korsblommiga grönsaker såsom broccoli, brysselkål och grönkål.
En antioxidant som du hittar i mörka bladgrönsaker är lutein. En studie från Linköpings Universitet visar att det bästa sättet att maximera upptaget av lutein är att mixa grönsaken, till exempel spenat, i en smoothie eller juice.[1]
Färska grönsaker
Grönbladiga grönsaker såsom grönkål, rucola, broccoli och spenat innehåller svavelföreningar, glukosinolater och karotenoider som man tror har en positiv effekt på hälsan. Enligt Dr. Sanna Ehdin bör man välja grönbladiga grönsaker som är färska och som inte har hunnit sloka då de ofta förlorar sitt näringsinnehåll relativt snabbt efter skörden.[2]
Grönsaker är basbildande
Så fort våra muskler arbetar bildas det mängder av biprodukter däribland syror, som kan bidra till att våra kroppar ”försuras”. En annan orsak till att vi ”försuras” kan vara att vi äter för mycket syrabildande mat i förhållande till basbildande mat. Till syrabildande mat hör kött, fisk, fågel och spannmål. Grönsaker och frukt är däremot basbildande. Grönkål, spenat och avokado är exempel på basbildande livsmedel. Låt gärna 75 procent av din tallrik vara fylld av basbildande mat och 25 procent av syrabildande. Det är en bra tumregel.
[1] Rosanna W.S. Chung, Per Leanderson, Nelly Gustafsson, Lena Jonasson. Liberation of lutein from spinach: Effects of heating time, microwavere heating and liquefaction. 2018.
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.