Spana in vår outlet
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Holistic /Holistics värld /Magasin /Gurkmeja möter virus – vad händer?

Gurkmeja möter virus – vad händer?

Den guldgula gurkmejan är välstuderad och har visat sig kunna göra stor nytta, inte bara på kryddhyllan. Vad händer exempelvis när gurkmeja möter virus?

Kurkumin är grejen


Gurkmeja innehåller en rad intressanta ämnen, men det viktigaste verkar vara kurkumin som också bidrar till den gula färgen. Kurkumin tillhör en grupp ämnen som kallas fenoler, alltså samma grupp som oleuropein från olivblad. Kurkumin har väckt intresse bland forskare världen över. Vad visar studier på virus?


Virus – vad händer?


Kurkumin verkar kunna hämma många olika typer av virus exempelvis hepatit, herpes, influensa, calicivirus, papillomvirus (HPV) och RS-virus. Ofta har man gjort dessa studier på cellkulturer. Vad är det egentligen som händer? Kurkumin hindrar många virus från att ens ta sig in i cellen. Om ett virus inte kan ta sig in i cellen kan det inte heller föröka sig. Kurkumin motar Olle i grind helt enkelt. Hos vissa virus hämmar kurkumin kopieringen av virusets genetiska material  och bildning av nya viruspartiklar. Detta utan att påverka kroppens celler negativt. I en studie på RS-virus fann man att kurkumin också förstärkte barriärfunktionen, dvs. de tighta bindningarna, mellan cellerna från näsan.


Samma effekt i kroppen?


Det är viktigt att nämna att det inte nödvändigtvis måste vara så att ett ämne kan motverka ett virus i kroppen bara för att det har den effekten på en cellodling. I en cellodling kan kurkuminet lätt appliceras i rätt koncentration direkt på de celler som utsätts för viruset, men det kan vara svårare att få till i kroppen. Men artikelförfattarna anser ändå att kurkumin har stor potential.


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic